VEZÉRCIKK
Járványok és háborúk évtizede


Új, veszélyes idők köszöntöttek a világra. Miként maradhat a felszínen – sőt “jöhet ki jól” a válságos évekből egy olyan, világléptékben alacsonynak számító lélekszámú nemzet, mint a magyar?


III. VILÁGHÁBORÚ

Putyin: Ezt a háborút Ukrajna indította nyolc évvel ezelőtt

Az orosz elnök most sem kertelt, de nem is bonyolította túl a mondanivalóját: egész egyszerűen csak ismertette a tényeket.


Zelenszkij megüzente: 600 – 800 milliárd dollárba kerül majd nektek Ukrajna újjáépítése

Európa elszegényedése öles léptekkel rohan előre Washington bábjai miatt.


Kijev: Támadunk!

Ukrajna “ellenoffenzívát” hirdetett, az eredmény 24 órán belüli katasztrofális veszteség lett. Közel lehet az összeomláshoz a kijevi junta, miközben ismét kiürült az államkassza. Egyes ukrán parlamenti értesülések szerint a Nyugat már a kellemetlenné vált Zelenszkij leváltásán dolgozik, miközben a hadseregben is lázadás készülhet az ország “utolsó ukránig” harcolni szándékozó elnöke ellen. Az országban brutálisan elnyomott és megfélemlített magyaroknak egyértelműen Ukrajna megszűnése lenne a legjobb opció.


Magyarok rettegésben

A kárpátaljai magyaroknak sosem volt könnyű a helyzetük Trianon után, azonban a kijevi junta uralma alatt minden korábbin túlnőtt az elnyomásuk mértéke. Még a szovjet legsötétebb éveiben sem volt olyan mértékű a kisebbségek elnyomása, mint a (fenéket) “demokratikus” Ukrajna legutóbbi éveiben…


Továbbra is lövi a kijevi junta Európa legnagyobb atomerőművét

Ez a hét sem múlt el ukrán belövések nélkül. Egy észak-amerikai gyártású M777-lövedék a zaporozsjei atomerőmű nukleáris hulladéktárolójának tetejét is átszakította. Ismét csak a vakszerencsén múlt, hogy Ukrajna nem idézett elő egy kontinentális nukleáris tragédiát…


Bundeswehr tábornok: Az orosz hadsereg képes egy második front megnyitására

Eberhard Zorn szerint egy lehetséges új frontvonal Kalinyingrád lehet – bár ennek a realitása katonai szakértőnk szerint alacsony, ugyanis közvetlen NATO-Oroszország fegyveres konfliktust jelentene Litvánia és/vagy Lengyelország megtámadása. Sokkal valószínűbb, hogy a dél-ukrajnai előrehaladás nem áll meg Moldova határainál, és a Dnyeszteren-Túli Köztársaság visszatér Oroszországhoz – amely bármilyen furcsa is, máig sem szűnt meg az egyébként 3 évtizede a történelem szemétdombjára került Szovjetunió részének lenni.


Jódtabletták milliószám

Nem jó ómen.


Lengyelország bevásárolt

Az ország történetének legnagyobb fegyverüzletét hozták tető alá Varsóban. Ezres nagyságrendben érkeznek pándélozott katonai eszközök, valamint 48 könnyű harci gép is érkezik Dél-Koreából Közép-Európa legnagyobb országába. A dlk-koreaiakra egyértelműen azért esett a választás, mert nem csak élvonalbeli haditechnikát szállítanak, de azt a Nyugat elsorvasztott hadiiparú államaihoz képest sokkal gyorsabban és nagyobb tételben tudják megtenni.


Fagyhalál

Európa talán legkeményebb tele vészesen közeledik. Közben Magyarország bejelentette, hogy a lakosság számára szükséges mennyiség 98%-a már a tározókban van.


Vosztok-2022

Hatalmas hadgyakorlat kezdődött többtucatnyi ország részvételével Japán partjainak közelében.


Álhír-figyelő

Rengeteg átlátszó hazugság került be a fősodratú médiákba a háborúval kapcsolatban. Az ukránok – ha valamiben tényleg erősebbek – nyilvánvalóan hathatós nyugati támogatással – akkor az a háborús propaganda és dezinformáció. Összeszedtük, ki mit hazudott az elmúlt héten. Előre annyit elárulhatjuk: volt bőven hamis hír ezen a héten is!


ÓHAZA

Zsidó szervezetek háborognak a kormányzó parlamenti szobra miatt

A zsidók szemét nagyon szúrja a magyarok megbecsült kormányzójának szobra a Parlamentben. Ismeretes, hogy a Mi Hazánk mozgalom Dúró Dóra képviselőasszony parlamenti irodájában állított méltó emléket Magyarország szépemlékű kormányzónak, Vitéz nagybányai Horthy Miklósnak


Százmilliók a semmiért?

Márki-Zay szerint semmit nem kértek cserébe az észak-amerikaiak a mesés kampánytámogatásért. Ifj. Lomiczy Zoltán szerint nemzetbiztonsági kérdéseket is felvet az eset. A FIDESZ szerint kijátszották a szigorú magyar kampányfinanszírozási szabályokat – és az pénz mögött “egyértelműen” Soros György áll.


Mi lesz veled, magyar haderőfejlesztés?

Az Orbán-kormány fél évtizede békeidőkhöz mérten jelentősnek mondható fejlesztésekbe kezdett a Zrínyi-2026 program keretében. A háborús években azonban ez már aligha elégséges. Hová tart, mi történhet csonka-Magyarország védelmi képességeivel a közeljövőben? Ennek járt utána szakértőnk.


Bonthat a mérhetetlen párt politikusa

A hatóság kimondta: Tordai Bence jogszerűtlenül építkezett – és az így épült házát le kell bontatnia.


Építési engedélyt kapott Paks II. első reaktorának reaktorépülete

2030-ban már elektromos energiát termelne Magyarország történetének legnagyobb beruházása. Az erőműben két új, orosz tervezésű reaktor épül meg.


CIGÁNYBŰNÖZÉS

Mi történt a héten?

A hét legelképesztőbb bűnesetei az Óhazából. Ezen a héten is volt bőven cigánybűnözés. Vegyük sorra, mi történt az Kárpát-medence tehetetlen hatóságainak orra előtt!

EURÓPA

Agyhalál

Nem tágítanak a nyugat-európai vezetők: minden további nélkül feláldozzák az európaiakat – és még saját (?) országaik gazdaságát is a washingtoni érdekekért.


Brüsszel tovább zsarolja Magyarországot

Az “eu” nevezetű torzszülött továbbra is visszatartja a Magyarországnak járó forrásokat. Teszi ezt olyan “elvek” mentén, amelyek nem voltak részei a “csatlakozási szerződésnek”.


Az Európán élősködő szörnyszülött – 13. rész

Az ún. “európai unió” igaz, édes-hazug brüsszeli máztól mentes története. Hogyan lett a kölcsönös gazdasági előnyöket kínáló együttműködésből egy diktatórikus politikai szörnyeteg?


Európa sírásói – portrésorozat – 10. rész: Daniel Marc Cohn-Bendit

„Többször is megesett, hogy néhány gyerek lehúzta a sliccemet és elkezdtek csiklandozni. A körülményektől függően különböző módokon reagáltam, de a kívánságuk problémát okozott nekem. Azt kérdeztem tőlük: »Miért nem egymással játszotok, miért engem választottatok, és nem a többi srácot?« De ha kitartók voltak, én mégis visszasimogattam őket.”

– Daniel Cohn-Bendit: Le Grand Bazar (P. Belfond, 1975)

Senki nem vádolhat minket azzal, hogy egy “esztétikailag előnyös” arcképcsarnokot tártunk sorozatunkban a nagyérdemű elé – a tizedik rész viszont ezek közt is egy kiemelkedően “előnytelen” figurával folytatódik. A nemzeti oldal által többször pedofíliával megvádolt nemzetellenes, szélsőbaloldali múlttal rendelkező politikus két részt is “megérne”, annyit tett a nemzetek Európájának lerombolásáért. A történetben dél-amerikai-, jelesül brazil szál is helyet kap….

VILÁG

Gorbacsov halála

Elhunyt Mihail Szergejevics Gorbacsov, az SZKP utolsó titkára, a Szovjetunió első elnöke. Nevéhez fűződik a Szovjetunió széthullása.


Trump – Ratyi-e Macron?

Donald Trump elnökként állítólag az amerikai hírszerzéstől érdeklődött a gyermektelen, a Trump által a “csinos nagymamájának” titulált nővel élő francia elnök szexuális szokásairól. Van miből szemezgetni, elég csak a cikkhez csatolt, buzeranciát árasztó képeket szemügyre venni…


Franciaország csődközelben?

Meglepő hírek keltek szárnyra Franciaország gazdasági helyzetéről. A katasztrofális gazdasági összeomlás szinte minden nyugat-európai országot érinthet. az ok egyértelmű: az elhibázott szankciós politika messze leginkább Európára ütött vissza, miközben Oroszországnak nagyon kevés gondot okoztat. Az orosz valuta, a Rubel egyenesen szárnyal – fél évtizedes csúcsokat dönget. Valamint nagyon elbaltáztak Európában. Orbán Viktornak megint igaza lesz?


Orosz – iráni közeledés

Lavrov orosz külügyminiszter elmélyülő orosz – iráni kapcsolatokról számolt be. Utána néztük, milyen konkrétumok vannak a szavak mögött – és hogy mit jelent ez a világ többi országa számára. Aki mindenképp veszít a dolgon, az vita nélkül Washington.

100 ÉVES A DÉL-AMERIKAI MAGYAR SAJTÓ

A dél-amerikai magyar sajtó története – XXII. rész: Az Argentínai Magyar Hírlap története

Száz éve kezdődött a dél-amerikai magyar sajtó története. Nem kevesebbre vállalkoztunk, mint hogy felgöngyölítjük a kontinens magyar kolóniáinak teljes sajtótörténetét ebből a jeles alkalomból. Tartsanak velünk! Ígérjük, izgalmas utazás vár ránk téren és időn át…

Végéhez közeledik utazásunk: az olvasó a kétezres évek közepén találhatja magát cikkünk segítségével. Alig több, mint húsz éve történt eseményekről írunk, amelyek még ma is ott élnek legtöbb olvasónk emlékezetében.

DÉL-AMERIKA

Őrizetbe vették a főcigányt – A dél-amerikai magyar nyelv kérdései

Egy cigány lop – ez nem lenne nagy hír egy dél-amerikai magyar számára. Írhattuk volna azt is, hogy esik az eső, süt a Nap – ezek természetes dolgok. Nem mindig süt a Nap és nem mindig esik az eső, de ettől még ezek evidenciák. Talán elsőre több, mint meglepő lehet a cím, de nézzük csak sorjában…


Kolumbia útja a kommunizmus felé?

Az új elnök beiktatása mindent megváltoztathat a dél-amerikai állam életében. Kérdés, hogy a CIA hagyja-e majd?


Argentína új utakon

Brazília után Dél-Amerika második legjelentősebb gazdasága is BRICS-taggá válik. Buenos Aires különösen közel került Kínához: az országban – Dél-Amerikában elsőként – kínai tervezésű atomerőmű épülhet, mindemellett a gazdaság szinte minden ágában megjelent a kínai partnerség, vagy épp a kínai tőke.


Régi magyarok és új magyarok

“Régi magyarok” és “új magyarok” Dél-Amerikában – ismét ez lett a választóvonal magyar és magyar között.


Cancel “cancel culture”

A még ma is mélyen katolikus Dél-Amerikai lehet az európai és észak-amerikai konzervatívok menedéke.

SPORT

Elkezdődött a vízilabdázók csonka-Eb-je

Két elkerülhető vereséggel kezdtek a női vízilabdázóink, a férfiaknak viszont láthatóan jót tett az új kapitány érkezése: nem kis meglepetésre rommá verték a magyarok a többszörös Eb, vb és olimpiai bajnok szerbeket.


Felfoghatatlan – A kommunista elnyomás jelképe, az ún. “Szabadság-szobor” lett a budapesti atlétikai vb jelképe

Homok került a gépezetbe.

IT

Megérkezett az AMD új Ryzen-szériája

A Ryzen 7000-es sorozat hatalmas előrelépést ígér – a konkurens Intelnél versenyképesebb áron. Fejlődött az IPC és nőtt a működési frekvencia is az új, 5nm-es gyártási eljárásnak köszönhetően. Teljesen egyértelmű, hogy a mérnökök célja az egyértelmű elsőség visszaszerzése volt.


A Python a legnépszerűbb programnyelv

Mára egyértelműen átvette a vezetést a jó olvashatóságáról ismert programnyelv.


Újabb borús adatok

Az nVidia után újabb informatikai cégek jelentették be, hogy jelentősen visszavettek a gazdasági mutatóikat érintő előrejelzéseikből.


Tombol a deviánspropaganda az Interneten

Nagyon oda kell figyelnünk, hogy mihez férhet hozzá a gyermekünk. Az olyan “ártatlan” online terek, mint a Facebook és a TikTok is tele van a gyerekek szellemi, érzelmi fejlődésére roppant káros deviánspropagandával.


MÉDIA

Kontinentálisan fogható rövidhullámú engedélyre pályázna a Dél-amerikai Magyar Rádió

Megkezdődött a DAMR frekvencia-engedélyeztetési folyamatának jogi és szakmai előkészítése.


A II. világháború kitörése a dél-amerikai magyar sajtó szemével

1939 szeptember 1-én tört ki a II. Világháború. A történtekre a korabeli dél-amerikai magyar sajtó szemén át emlékezünk.


Vérfrissítés fiatalokkal

Megérkeztek a Dél-amerikai Televízió első külföldi gyakornokai. A televízióban stratégiai fontosságú projekt indult a folyamatos szakemberhiány enyhítésére.

EGYÉB TÉMÁINKBÓL

Heti szubjektív – Lantos István főszerkesztői jegyzete
Dél-Amerika, mint az európaiak utolsó mentsvára

Reális lehetőség, hogy egyre több nyugat-európai választja menedékéül a Nyugattal szemben ma is a normalitás talaján álló Dél-Amerikát.

OLVASÓI LEVELEK

Bármely előfizetőnk írhat közérdeklődésre számot tartó olvasói levelet a Dél-amerikai Magyar Hírlapba. A beküldött cikket a rendelkezésre álló hely függvényében közöljük, amennyiben megfelel a jó ízlés alapvető követelményeinek és a hatályos paraguayi jogszabályoknak. Kérjük, a hagyományos levélben történt megkereséskor is tüntesse fel a telefonszámát vagy online elérhetőségeit az esetlegesen szükségessé váló szerkesztői egyeztetésék miatt.

BRICS – Új lehetőség Dél-Amerika államai előtt

Bolíviai olvasónk elemző írása.


Vérszívó cigányok Nagy-Magyarország nemzettestén

Felvidéki olvasónk kendőzetlenül őszinte írása a Kárpát-medencei cigányhelyzetről.


Kivándoroltam Paraguayba

Az élet legalább háromszor olcsóbb, mint Skandináviában. Középosztálybeli “átlagemberből” egy szempillantás alatt jómódú “birtokos” lettem. Legfeljebb 10% személyi jövedelemadót fizetek, ami az én esetemben a legtöbb esetben 0%-ra redukálódik – teljesen legálisan!

Svédországi paraguayi előfizetőnk osztja meg a nagyérdeművel, hogy miként – és miért – vált paraguayi lakossá.

Saját cikkeket a hirlap@dam.hu email-címre, vagy a szerkesztőségbe postai úton beküldve adhat le.

Bővebben sok más egyéb érdekes témával együtt a Dél-amerikai Magyar Hírlap 2022 szeptember 2-i lapszámában!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük