Egy cigány lop – ez nem lenne nagy hír egy dél-amerikai magyar számára. Írhattuk volna azt is, hogy esik az eső, süt a Nap – ezek természetes dolgok. Nem mindig süt a Nap és nem mindig esik az eső, de ettől még ezek evidenciák. Talán elsőre több, mint meglepő lehet a cím, de nézzük csak sorjában – és kezdjük az MTI hírével:

Korrupciós bűncselekmény gyanúja miatt őrizetbe vették az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökét – tájékoztatta a Központi Nyomozó Főügyészség szerdán az MTI-t. A nyomozó ügyészség további bizonyítékok beszerzése és az elkövető elfogása érdekében összehangolt eljárási cselekményeket hajt végre, amelyek jelenleg is folyamatban vannak – írták.
    
Jelezték, hogy az ügyről várhatóan csütörtökön adnak részletesebb tájékoztatást. Az ügyészség nem nevesítette, de az ORÖ elnöke Agócs János.

(MTI)

Mi az, hogy “roma”?

Magyarországon – követve a nemzetközi politika által erőltetett trendet – az egyébként teljesen hibás történelmi és tudományos alapokon nyugvó “roma” megnevezést kezdték el használni a cigányokra a polkorrekt “Újbeszéd” részeként.

A cigányokra használt sokféle, több-kevesebb jóindulatot is magában foglaló megnevezés mellett így hát egy újabb szót kellene megtanulnunk a “nyugati” politikai banditák szerint. Dél-Amerikában azonban máshogy működnek a dolgok – és különösképp’ másként működik a dél-amerikai magyar ember.

Az idei Magyarság konferencián a kontinens legjobb nyelvészei ültek össze a dél-amerikai magyar nyelv témáját megvitatandó – a konferencia egyik, ha tudományos szempontból nem a legérdekesebb előadását hozva. A nyelvészek amellett foglaltak állást, hogy igenis létezik a dél-amerikai magyar nyelv – mi több, az egy több nyelvjárásban beszélt, élő nyelv – és ezért annak saját, írott helyesírási szabályokat kell kapnia – hiszen a mai magyarországi nyelv már nagyon messzire került attól, amit a dél-amerikai magyarság mostanáig megőrzött a nagyszüleink, dédszüleink által magukkal hozott “régi” magyar nyelvből.

A dél-amerikai magyar nyelvet érintő kutatási eredmények szerint a dél-amerikai magyar nyelvben nincsenek “Újbeszédből” származó szavak – ezért a cigányokra a “cigányok” megnevezést kell használni.

A dél-amerikai magyar nyelv kutatására – beleértve a médiacsoport tagjai által szervezett gyűjtések adományait is – több, mint 60 ezer dollárt és negyedmillió dollár értékű természetbeni támogatást ajánlott fel a dél-amerikai magyar médiumokat működtető társaság – ígéretet téve arra, hogy a kutatás két éve alatt további forrásokat igyekszik biztosítani a fontos és hiánypótló munka finanszírozására. Az idei karácsonyi gálaműsor bevételét is ezen célra ajánlotta fel a médiacsoport televíziója, a DAMTV. További adományozóktól származó felajánlásokkal együtt összesen már egymillió dollárnyi pénzbeli és természetbeni adomány érkezett a dél-amerikai magyar nyelv kutatására.

A kutatás eredményeiről ismeretterjesztő filmsorozatot készít a DAMTV, a Dél-amerikai Magyar Televízió.


Maguknál hogy nevezik a cigányokat?

Írja meg nekünk! Címünk: hirlap@dam.hu , de előfizetőként használhatja a cikk alatt lévő kommentszekciót is.


(DÉL-AMERIKAI MAGYAR HÍRLAP)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük