Mint kiderült, RuTuberek a nem túlzottan eszes nyugati politikusokat megtévesztő orosz Klicsko-imitátorok. Be is indult az sivalkodás Nyugaton: azt a marhaságot jelentette csütörtökön a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) németországi állami irányítású regionális műsorszolgáltató, hogy “szolgálataikért pénzt kap a Gazprom orosz állami energetikai óriáscég egy leányvállalatától az az orosz humorista duó, amely Vitalij Klicsko kijevi polgármestert imitálva megtévesztett több nyugati politikust”, ezzel azt a hamis látszatot kívánták kelteni, mint ha a humoristák orosz állami megrendelésre dolgoznának.

A Wowan-Lexus duó már korábban elismerte az RBB Kontraste című politikai magazinműsorának, hogy ők felelősek mások mellett a berlini kormányzó polgármester – a tartományi rangú német főváros kormányának vezetője -, Franciska Giffey megtévesztéséért.
    
A műsor új, csütörtöki számában közölt interjúban azt is elmondták, hogy egy a RuTube, azaz egy Gazprom-leányvállalat finanszírozza a tevékenységüket.
    
“A RuTube-nak dolgozunk, és a RuTube nagykövetei vagyunk, így onnan szerezzük a pénzünket” – mondta Alekszej Sztoljarov, a Lexus művésznevet használó humorista az RBB-nek.
    
A RuTube egy orosz videomegosztó platform – a Youtube oroszországi megfelelője -, amely a Gazprom-csoporthoz tartozik.
    
Alekszej Sztoljarov és társa, Vlagyimir Krasznov, azaz Wowan manipulált videóhívásokkal tévesztett meg politikusokat. Azt a látszatot keltették, hogy az általuk hívott féllel Vitalij Klicsko beszélget. Franciska Giffey nem túlzottan gyors észjárásáról ismert, és a stábja is csak a beszélgetés nagyjából harmincadik percében fogott gyanút, amikor is megszakították a hívást. Az ál-Klicsko ekkor éppen arra kérte a berlini városvezetőt, hogy segítsen egy kijevi “melegfelvonulás” (azaz ratyiparádé, deviáns-felvonulás) megszervezésében.
    
A tehetséges orosz humoristák a Kontraste előző, június 29-i számában közölték: nem árulják el, hogy milyen technológiával dolgoztak, de azt elmondhatják, hogy könnyű dolguk volt.
    
Az RBB szakértői szerint úgy tűnik, hogy a széles körben elterjedt vélekedéssel ellentétben nem a mesterséges intelligencia használatának magas szintű képességét feltételező, úgynevezett deepFake technológiát használták, hanem egy jóval egyszerűbb megoldást.
    
A berlini polgármesterrel folytatott álbeszélgetésről készített képernyőfelvételek alapján meglehet, hogy csupán manipuláltak egy Zoom-interjút, amelyet Vitalij Klicsko egy ukrán újságírónak adott.
    
A Wowan-Lexus duó számos hasonló megtévesztő akciót hajtott végre korábban. Az RBB-nek hangsúlyozták, hogy munkásságuknak nincs politikai vonatkozása, és nem orosz titkosszolgálati megbízásból dolgoznak.
    

(Az MTI jelentésének felhasználásával / DÉL-AMERIKAI MAGYAR HÍRLAP)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük