Úgy fest, véget érhet az Argentin Légierő történetének “leghosszabb legrosszabb” periódusa, és végre “új” típussal bővülhet a nemlét közelébe erodálódott harcirepülőgép-állományuk. Az “új” szó nem véletlenül került idézőjelbe: a most (talán tényleg) Argentínába kerülő gépek ugyanis 1978 és 1980 között készültek a Dán Légierő részére. A már négy és fél évtizedes átlagéletkorú, amerikai eredetű F-16A és B verziójú harci repülőgépek három évtizede kezdődött modernizációja is már nagyon régen volt ahhoz, hogy korszerűnek lehessen nevezni ezeket a gépeket. A gépek mindezek ellenére is óriási minőségi ugrást jelentenek a mára jelentéktelenné vált Argentin Légierő számára.

Bizony, helyesen tippel az olvasó, hogy ha az ország államcsődtől – államcsődig tartó, folyamatos “átmeneti” gazdasági helyzetét, vagy épp az 1982-es háborút okolja a jelenlegi állapotok kialakulásáért. Együttesen Argentína gazdasági helyzete és a napjainkig fennálló brit fegyverexport-korlátozás jelentett megugorhatatlan akadályt az elé, hogy a Malvin-szigetekért (Falkland-szigetekért) vívott 1982-es háború óta komolynak nevezhető repülőgép-beszerzést vigyenek véghez.

A helyzet túlzás nélkül agónia-közelivé romlott az elmúlt évtizedben az argentin katonai repülésében. A szuperszonikus képesség a Mirage harci repülőgépek kikopásával réges-rég megszűnt, így a légierő gerincét már jó ideje a koros, hangsebesség alatti, még a vietnámi háborús felvételeken megismert amerikai A-4-es (eredeti szerepkörükben könnyű támadó-) repülőgépek adták – a szamár is jó, ha ló nincs alapon. Nyilván ez a gép légi rendészeti, elfogó szerepkörre szinte teljesen alkalmatlan – de egész egyszerűen mást nem volt képes felmutatni az ország légi ereje.

A Javier Milei elnök, és Luis Petri hadügyminiszter által bejelentett szerződés szerint 24 darab, majd fél évszázados korú szuperszonikus gép érkezik Argentínába a mai fegyverárakhoz képest jelentéktelennek számító, 300 millió dolláros áron. A rendszerbe állítás költségei ennél természetesen jóval többre rúgnak – de erről, mint ahogy a beszerzésben foglalt egyéb, szükséges eszközökről sem árutak el többet az illetékesek. Óriási kérdés, hogy rendelkezésre fog-e állni a szükséges összeg a továbbra is rendkívül súlyos gazdasági problémákkal küzdő Argentínában.


(Dél-amerikai Magyar Hírlap/Francesco Silvai / Címlapkép: Dán Hadügyminisztérium)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük