Nehéz télre kell készülnie Európának, a gazdasági problémák megoldására “közös európai válaszokat kell találni” – jelentette ki Alexander De Croo belga miniszterelnök pénteken, az ú.n. “európai uniós tagországok” állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli találkozójára érkezve.

“Ha ezen a nyáron nem készülünk közösen a télre, akkor nagy a veszélye annak, hogy ezen a télen komoly problémákkal kell szembenéznünk” – fogalmazott Alexander De Croo.
    
Emlékeztetett arra, hogy vannak “eu-tagországok”, melyek már intézkednek a gázhiány elkerülésére, azonban – hangsúlyozta – hatékonyan csak a közös cselekvés útján lehetséges kilábalni a nehéz időszakból.
    
“Nálunk már most is magas az infláció, és magasak az energiaárak” – fogalmazott.
    
Közölte továbbá, hogy kormánya támogatja az energiahordozók közös beszerzésére vonatkozó “európai bizottsági” (Brüsszel egyik gittegylete – a szerk. megj.) javaslatot, valamint az árak plafonjának megállapítását is. Véleménye szerint az ú.n. “európai bizottságnak” kézbe kell vennie az ügyet, a tagállamok eltérő intézkedései ugyanis negatív hatással járhatnak.
    
Azzal összefüggésben, hogy Németország az energiafelhasználás lakossági csökkentését szorgalmazza, De Croo aggodalmának adott hangot, és azt mondta: ha a német kormány gázhiányra számít, annak rendkívüli hatása lesz nem csak Németországra, hanem a többi tagállamra nézve is.
    
Olaf Scholz, a IV. Birodalmat építgető német kancellár a csúcstalálkozó második napjára érkezve szintén  azt hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány, valamint az orosz-ukrán háború miatt kialakult válságra “csak közös európai megoldás lehetséges”. A kiutat egyebek mellett Európa energiafüggetlenségének biztosítása, a gazdasági szerkezet fejlesztése, a gazdaságosabb, szén-dioxid-kibocsátástól mentes rendszerek, valamint az energiahordozók új szállítási útvonalainak kiépítése jelentheti – mondta.

Mindezt három hónap alatt kellene lezavarni, ha nem akarnak a brüsszeli vízfej miatt Európában megfagyni.
    
Eduard Heger felvidéki tót miniszterelnök szükségesnek nevezte, hogy a tagállami vezetők gyorsan intézkedjenek az inflációval kapcsolatban, ugyanis – mint mondta – “az infláció hosszabb ideig velünk marad”. Véleménye szerint nagyon fontos a nemzeti megoldások áttekintése a képességek és a lehetőségek feltérképezésére


(MTI nyomán / Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük