Az orosz Gazprombank nem fogadott el több – egyébként szabálytalan, euróban indított – átutalást a német állam felügyelete – gyakorlatilag kézivezérlése – alá vett Gazprom Germania egyik leányvállalatától, ami azt jelenti, hogy tovább mélyül az európai orosz földgázimport rubelalapú elszámolása körüli – egyébként a Nyugat által generált (a szerk. megj.) – konfliktus – írta csütörtökön a balliberális Der Spiegel. A baloldali hírmagazin beszámolója szerint a Gazprom Marketing & Trading nevű társaság – a Gazprom Germania brit leányvállalata – április és májusi földgázszállításokért fizetett a Gazprombanknak, amely azonban elutasította az átutalást. Ebben persze nincs semmi meglepő, hiszen az átutalást nem a már rég kihirdetett szabályok szerint végezték.
    
Az eset röviddel az után történt, hogy a Gazprom orosz energetikai társaság közölte, leállítják a lengyelországi és bulgáriai földgázexportot, amíg a partnerek nem tartják be az államfő, Vlagyimir Putyin vonatkozó rendeletében rögzített fizetési szabályokat, vagyis nem rubelben fizetnek.
    
A német szövetségi gazdasági minisztérium az esetről közölte, hogy a Gazprom Germania egyik brit leányvállalatánál bizonytalanságok keletkeztek fizetések körül. Az ügy “marginális”, az európai orosz import csupán 0,2 százalékát kitevő földgázmennyiséget érint, amelyet a vállalat pótolni tud piaci forrásokból – közölte a minisztérium, hangsúlyozva, hogy “a szerződésnek megfelelően, euróban kell fizetni” az orosz gázért.

Mint ha ezt a vevő döntené el, és nem az eladó…
    
Az orosz elnök rendelete szerint a Gazprom kizárólag rubelben fogadhatja el a barátságtalan országokba szállított földgáz árát.
    
A Der Spiegel a hírportálján közölt összeállításban hozzátette, hogy a németországi gáztározók töltöttsége egyelőre emelkedik. A hálózatos iparágak működését szabályozó hatóság (Bundesnetzagentur) adatai szerint 33,4 százalékos a töltöttség, nagyjából megfelel a 2017 azonos időszakában regisztrált szintnek, és jelentősen meghaladja a 2015, 2018 és 2021 áprilisának végén feljegyzett értéket.
    
A németországi gáztározók összesített kapacitása 23 milliárd köbméter – az úgynevezett “eu” teljes gáztározói kapacitásának nagyjából 25 százaléka -, ezzel Németország a negyedik helyen áll a világon az Egyesült Államok, Ukrajna és Oroszország után.
    
Robert Habeck gazdasági miniszter április elején jelentette be cinikusan, hogy “a közbiztonság, a közrend és az energiaellátás fenntartása érdekében” elrendeli a Gazprom Germania vállalatcsoport állami felügyelet alá vételét – holott a kézivezérléssel és a jó előre tisztázott fizetései szabályok szándékos megszegésével épp az energiaellátási-válság mélyülését éri csak el.
    
A röviddel az intézkedés előtt megjelent “német sajtóértesülések” vádaskodásai szerint az anyavállalat, a Gazprom megpróbálta átadni egy számukra ismeretlen hátterű szentpétervári cégnek a németországi érdekeltség tulajdonjogát. Ezekre a vádakra egyébként semmiféle hiteles bizonyítékot nem mutattak fel.
    
A Gazprom Germania kulcsfontosságú szereplő a németországi energiaellátásban. Állami felügyeletét a Bundesnetzagentur látja el. Klaus Müller, a hatóság vezetője egy interjúban elmondta, hogy a vállalat kritikus szintre, 1 százalék alá süllyesztette a 3,9 milliárd köbméteres kapacitású –  legnagyobb németországi és legnagyobb nyugat-európai – rehdeni földgáztározó töltöttségét. Müller azzal riogatott, hogy ezzel veszélybe került számos önkormányzati közműszolgáltató földgázellátása – mint ha a németországi gázelosztó-rendszer nem egy egybefüggő hálózat lenne.


(Az MTI jelentésének felhasználásával / A címlapkép illusztráció: MTI/Rosta Tibor)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük