Visszavonta az oroszországi, de angol nyelven sugárzó RT UK hírtelevízió nagy-britanniai műsorszolgáltatási jogosítványát a műsorszóró engedélyek kiadásáért is felelős brit távközlési felügyeletet (Ofcom). Ez semmiféle módon nem érinti az orosz műholdakról fogható nemzetközi adást – afelett ugyanis semmiféle jogköre nincs a brit médiahatóságnak.

A korábban még a média szabadsága mellett kiálló Ofcom a nyilvánvalóan politikai nyomásra meghozott döntést azzal indokolta, hogy “a hatóság nem tartja alkalmasnak” az RT UK nagy-britanniai műsorszórási jogosultságának birtokosát, a TV Novosztyi nevű vállalatot e jog további gyakorlására.
    
Az Ofcom tájékoztatása szerint a döntés előzményeként 29, jelenleg is folyó vizsgálat indult annak feltárására, hogy mennyiben tekinthető pártatlannak az RT UK hírszolgáltatása az Ukrajnában folyó háborúról.


Az Ofcom nem vizsgálja a BBC legkevésbé sem pártatlan híradásait
    
A brit távközlési felügyelet szerint “önmagában az is komoly aggály forrása”, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi, “potenciálisan súlyos probléma merült fel” ebben az ügyben, különös tekintettel arra, hogy az RT UK-ra “már korábban is” – nem ma volt, majd’ fél évtizede – 200 ezer font bírságot róttak ki a “pártatlanság követelményének megsértése” miatt.
    
Az Ofcom úgy vélte, hogy az orosz televíziós csatorna tevékenységét az orosz állam finanszírozza, amely “nemrégiben katonai támadást  indított egy szomszédos szuverén ország ellen”.

A “minden rossz, és el kell törölni, be kell tiltani, ami orosz” elv mentén persze érthető az Ofcom döntése. Szimpla politikai döntésről beszélhetünk tehát. Az indoklás kissé nyakatekertre sikerült, de a politikai utasítást sikerült végrehajtani;

“Az Ofcom mindezek alapján úgy tartja”, hogy e korlátozások és körülmények közepette lehetetlennek tűnik az RT UK számára a nagy-britanniai műsorszórási törvény “pártatlansági követelményeinek” betartása – áll a brit felügyeleti hatóság politikai utasításra tollba mondott pénteki állásfoglalásában.
    
A közlemény szerint a “brit demokratikus társadalomban” komolyan kell venni azt a követelményt, hogy a “műsorszórók nézőközönsége és hallgatósága illetéktelen beavatkozás nélkül” – tehát csak “illetékes” londoni beavatkozással – juthasson hírszolgáltatáshoz.

A “pártatlanság” elvén persze már szinte minden brit médiumot be kellett volna tiltani: itt sokkal inkább arról van szó, hogy a brit állam által diktált narratívával ellentétes híreket nem engedheti felszínre jutni az Ofcom.
    
Boris Johnson brit miniszterelnök február végén jelentette be a londoni alsóházban, hogy kormánya “felkérte” – valójában utasította – a távközlési felügyeletet az RT UK csatorna nagy-britanniai műsorszolgáltatási tevékenységének felülvizsgálatára. Akkor még ezt az Ofcom a szólásszabadság és a médiaszabadság nevében teljes mértékben elutasította.
    
Johnson a a demokrácia, a média- és a szólásszabadság elleni durva állami beavatkozást a szokott módon – tedd meg magad, és vádold az ellenfeled vele – védte a parlamenti tájékoztatóján:

“Nagy-Britannia demokrácia, amely hisz a szólásszabadságban, így helyénvaló, hogy az erre illetékes szakhatóság döntsön a médiaszervezetek tevékenységi jogának esetleges megvonásáról, ne pedig a politikusok, mert ez Oroszországra jellemző” – tette még hozzá az épp egy szabad médiaorgánum politikai nyomásra történt betiltását ünneplő politikus.

A tiltással csak a brit szolgáltatói kínálatból tudták eltávolítani az RT-t. Az angol nyelvű RT nemzetközi adása továbbra is minden nehézség nélkül fogható a 14 fok nyugati műholdas pozícióból. A nyugaton tűzzel-vassal üldözött program vételéhez az Egyesült Királyság egész területén elégséges egy csupán 60 cm átmérőjű parabolaantenna.

Interneten az Odysee platformon, a https://odysee.com/@RT:fd címen megtalálhatóak az online videós híradásaik, továbbá az élő adás is nézhető online a https://odysee.com/@RT:fd/RTlivestream:8 címen.


(Dél-amerikai Magyar Hírlap / az MTI jelentésének felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük