A kínai jüan alapú alternatív nemzetközi fizetési rendszer, a CIPS, könnyen alááshatja az Egyesült Államok elnöke által a héten bejelentett súlyos gazdasági szankciók hatékonyságát, és gyengítheti az amerikai dollár nemzetközi fizetőeszközként játszott szerepét – jelentette az az Asia Times című, hongkongi hírportál pénteken.

Az 1999-ben alapított, angol és kínai nyelvű, politikai-gazdasági online lap tudósítása szerint a világ legtöbb bankja lényegében minden kemény valutás nemzetközi tranzakciót a SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) fizetési rendszeren keresztül bonyolít. De egy újfajta kínai alternatív nemzetközi fizetési rendszer lehetővé teszi, hogy Oroszország a nemzetközi kereskedelmét ne dollárban, hanem kínai jüanban folytassa.
    
A kínai Cross-Border International Payments System (határokon átívelő nemzetközi fizetési rendszer), avagy CIPS rendszert 2015-ben alapították, jelenleg még fejlesztés alatt áll, és egyelőre csak 80 külföldi pénzintézet a tagja, de elvileg semmi akadálya nincs, hogy a CIPS a SWIFT-et helyettesítse.
    
Ha Oroszország sikeresen áttérne a dollár elszámolású nemzetközi kereskedelemről a CIPS-re, az jókora pofont jelentene az amerikai nagyhatalmi presztízsnek – vélekedik az Asia Times.  
    
A lap szerint a nemzetközi kereskedelem “dollártalanítása” jelenleg is komoly vita tárgya Nyugat-Európában. A németországi Manager Magazine február 14-i száma szerint “a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből történő kizárást tartják a Nyugat legerősebb fegyverének, amelyet az Oroszország elleni gazdasági büntetőintézkedések között felhasználhat. Ez azonban kétélű fegyver: alkalmazásának gazdasági következményei nemcsak Moszkvát érintenék súlyosan, hanem Nyugat-Európát is. Ráadásul felgyorsulna Oroszország és Kína leválása az amerikai dollárról”- írta a német lap. Hangsúlyozta azt is, hogy “mindkét ország megkezdte a többiekkel is versengő, alternatív nemzetközi fizetési rendszer létrehozását”.  
    
Oroszország ezenkívül bankközi üzenetküldő rendszert is kifejlesztett, amely a belföldi pénzügyi fizetések jelenleg mintegy 20 százalékát fedi le.


(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük