Szeptember 26-án a Boquerón megyei Pozo Hondóban 45,5 fokos hőséget mértek – amely új abszolút melegrekordot jelent a szubtrópusi országban – és majd 2 fokot ver az előző La Niña idején, 2009-ben mért szeptember havi (43,6 fokos) melegrekordra. A múltnak most átadott abszolút melegrekordot is az előző La Niña idején, 2009-ben mérték: 2009 November 14-én kereken 45 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. Koránt sem biztos, hogy hosszú életű lesz az új rekord, hiszen az elkövetkező napokra ennél is melegebb időt jósol a meteorológia – és hol van még a hírhedten forró december, vagy a La Niña idején különösen forró november?



Az országra helyenként fagyponthoz közelítő, mezőgazdaságot veszélyeztető hidegek és óriási jégverések után, a decemberben megszokott forrósággal köszöntött a szeptember. A várható forróságra korábban mi is figyelmeztettünk. A Paraguay közlekedésében, azon belül is az áruszállításban jelentős szerepet betöltő Paraguay folyó vízszintje rekord alacsony szintre süllyedt, amely már a teherszállítás gazdaságosságát veszélyezteti.

A Paraguay folyón különösen a fővárostól északra, a felsőbb szakaszokon kezd a nagyobb teherhajók számára problémássá válni a hajózás.



A meteorológusok szerint a 11 évente visszatérő és szélsőséges időjárást okozó La Niña jelenség akár jövő év első hónapjaiig is eltarthat.

A klímáért aggódók megnyugtatására: a jelenlegi, rendkívüli hőmérsékletrekordokhoz hozzá tartozik, hogy többségüket műholdas módszerrel mérték – amely technológia a kívánt pontosság mellett csak a legutóbbi időkben vált a meteorológusok egyik fontos eszközévé. Ahogy a sarkokon, úgy a szinte teljesen lakatlan Chaco-i területeken is csak elvétve voltak, vannak valódi meteorológiai állomások. Az közelmúltban általánossá vált és a bolygó minden pontjára kiterjedő műholdas mérések miatt látszanak a legutóbbi évtizedek lokális rekordjai “fenyegetően” növekvőnek – miközben ezek a turbolenciák csak aprócska kilengések a bolygónk átlaghőmérsékletét tekintve.


(Dél-amerikai Magyar Hírlap)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük