Asunción, Paraguay – A Mezőgazdasági Minisztérium szerdán megerősítette; sarki hideg várható Paraguay-ban, és figyelmeztette a gazdálkodókat, hogy tegyenek óvintézkedéseket a művelt területeiken. Az akár +1 °C-ig csökkenő hőmérséklettel járó hideghullám várhatóan várhatóan szombatig tart majd.

A meteorológusok információi szerint a Csendes-óceán feletti, sarkvidéki légtömegek szerdán elérik Paraguay-t. Edgar Mayeregger, a MAG kockázatkezelési koordinátora megerősítette az információt, mondván, hogy jelenleg dolgoznak annak megbecslésén, hogy Paraguay milyen mértékben és milyen módon lesz érintett a hideghullámban.

„A fagyközeli hőmérséklet az egész országot sújtja – de nem tudjuk megmondani, hogy mekkora lesz a hőmérséklet délen, a közép- és alsó Chaco-ban”. A várható fagykárok miatt nagyon fontos nemzetgazdasági kérdés az időjárás alakulása mind Paraguayban, mind Dél-Amerika teljes déli felében. “Dolgozunk azon, hogy pontosabb előrejelzést készítsünk Paraguay viszonylatában, hogy megfelelő információt nyújthassunk és a gazdák óvintézkedéseket tehessenek ”- mondta Mayeregger.

Megállapította, hogy ez az egyik első ilyen jellegű szélsőséges hidegfront Paraguay-ban ebben az évben – és a jelen kilátások szerint ez lesz a legrosszabb, nagyon alacsony hőmérséklettel és több intenzitással a déli és a keleti régiókban.

„Hamarosan megkezdődik a korai búza vetése, így meg kell vizsgálnunk, hogy ezek a hőmérsékletek hogyan befolyásolják a várható termés nagyságát. 1 °C-o körüli hőmérsékletek várhatóak, és várhatóan ezen alacsony hőmérsékletek szombatig kitartanak, de akár vasárnapig is.” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy ezek a hőmérsékletek hogyan befolyásolhatják a jelenlegi paraguayi szamóca-betakarítást, Mayeregger elmondta: „Még mindig jelentős mennyiségű szamóca vár leszerésre, de ezen a ponton a hatások már nem relevánsak, mivel a gyümölcs már megérett. Az érintett növények közé tartozik a búza, a cukornád és más gyümölcs- és zöldségfélék, például a paradicsom, a paprika és a kukorica ”- mondta.

Mayeregger kifejtette, hogy a hideg mellett nem szabad elfelejteni, hogy a keleti régióban jelentős vízhiány van. Ez az alacsony hőmérsékleteken kívül “jelentős károkat okozhat a földeken, óvintézkedéseket kell tenni a növények védelme érdekében” – mondta.

(Wochenblatt / Abc Color, címlapkép: SamirNosteb, fagy a brazíliai Curutibában)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük