Luis Jara, a paraguayi ANNP vízszint-mérésügyi osztályvezetője rámutatott, hogy az ország folyói által mutatott alacsony vízszintek a folyami hajózás rövid időn belüli ellehetetlenüléséhez vezethetnek. Rámutatott, hogy ez az aggasztó helyzet főleg a gazdasági élet szempontjából legfontosabb, egyúttal legnagyobb folyókat, a Paraguayt és a Paranát érinti a hajózhatóság szempontjából – de a többi, hajózható vízfolyás is szenved az alacsony vízszint problémájától.

„A probléma a nagy hajókkal van. Asuncióntól északra a Paraguay folyó vizszintje alacsonyabb az évszakaban megszokottnál: hat-hét láb (1,8-2,1 méter) mély, ami valóban nem túl sok. A déli szakaszon hozzávetőlegesen 8 láb (2,4 méter). A szállítás még mindig lehetséges a Paraná folyón is, de a Yacyreta vízerőmű alatt a vízszint mindössze hét-nyolc láb.” – mutatott rá Jara.

„A folyami hajózás a nagy uszályok számára lehetetlenülhet el. Ha a vízszint a következő napokban tovább csökken, ez a forgatókönyv valósággá válhat” – figyelmeztetett.

Fontos tudnivaló az ország gazdasági életét illetően, hogy Paraguay áruforgalmának jelentős része a folyóin zajlik. Egy esetleges hajózási stop a lehető legrosszabbkor jönne a koronavírus okozta járvány berobbanásával küzdő országban.


(Dél-amerikai Magyar Hírlap / Wochenblatt / ADN Paraguayo)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük