Lezuhant egy katonákat szállító ukrán katonai Antonov An-26-os szállítógép az ukrajnai Harkiv megyében. Az Ukrán Légierő parancsnoksága szerint a balesetben többen életüket vesztették. Sajtójelentések szerint a fedélzeten mintegy harmincan tartózkodtak. Harkiv megye kormányzója szerint találtak túlélőket is.




A legutóbbi, nem hivatalos jelentések szerint legalább 22-en meghaltak, és eddig mindössze 2 embert találtak meg élve a roncsok között. A sérüléseik súlyosságáról nem érkezett jelentés.

Az An-26-os – a kora miatt – már eltűnőfélben lévő repülőgéptípus. A gépet a Szovjetunióban tervezték és a mai Ukrajna területén gyártották 1969 és 1986 között – így a legfiatalabb példányai is jócskán túl vannak már a harmincon. A Magyar Légierő 11 példányt rendszeresített a típusból, amelyből egyet 1982 december 6-án, jegesedés miatt bekövetkezett balesetben elvesztett. Azt a balesetet mindössze egyetlen ember, a gép kapitánya, Takács László százados élte túl. A személyzet további négy tagja a roncsok között lelte a halálát. Az utolsó, még szolgálatban állt példányt néhány hónapja vonta ki Magyarország – azonban az An-26-osok Ukrajnában még rendszerben állnak, és jó ideg számolnak a szolgálataikkal. A baleset előtt hivatalosan még 24 gép volt rendszerben Magyarország észak-keleti szomszédjánál, de a típus példányai az ukrán civil teherszállításból sem koptak ki még teljesen.

A Magyar Légierőben szolgált egyik példány.



Az An-26-osról mi is írtunk korábban a Magyar Légierő rámpás szállítógép-típusváltásával kapcsolatban.

A mai napon Magyarország déli szomszédjánál, Szerbiában is katasztrófát szenvedett egy katonai repülőgép. A MIG-21UM mindkét pilótája szörnyethalt a balesetben, továbbá a földön is megsebesített egy embert a becsapódás.


(Dél-amerikai Magyar Hírlap)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük