Szombaton indul a közmédia új sportcsatornája, az M4 Sport+, amely a nemzetközi elérésű – szinte az egész világon, így Dél-Amerikában is fogható – Duna Worldön lesz látható minden szombaton és vasárnap, budapesti idő szerint 14 és 22 óra között. Az MTVA sajtóosztályának tájékoztatása szerint a “plusz csatorna indulásával a magyar labdarúgás szerelmesei egész hétvégén, pénteken, szombaton és vasárnap is követhetik az NB I minden mérkőzését, valamint a tervek szerint újdonságként az NB II legjavából az eddiginél is több közvetítés kerül műsorra”.
    
Az M4 Sport+ nem csupán a futballrajongóknak kedvez majd, a következő időszakban “valamennyi hazai sikersportág csapata és versenyzője megmutathatja teljesítményét az országos lefedettségű csatorna kamerái előtt, ráadásul HD minőségben” (a szerk. megjegyzése: sajnos csak Európában, a többi kontinens számára úgy néz ki, hogy még marad a hagyományos felbontású sugárzás).

“Izgatottan várjuk a következő időszakot, hiszen a sport az életünk. Az első öt év sem volt unalmas, ám a nemzetközi sportnaptár átszervezése, és az idő közben sikeresen megszerzett közvetítési jogok miatt a következő öt is eseménydúsnak ígérkezik, még több lehetőséget rejtve magában” – mondta Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója. – “A Forma-1-es futamok mellett a labdarúgó NB I és NB II küzdelmeit, a Bajnokok Ligáját és az Európa-liga mérkőzéseit is nálunk láthatják a nézők, akárcsak a budapesti UEFA Szuper Kupa-mérkőzést. Nagyszerű időszak lesz, immáron két csatornán, és nem titok, hogy folyamatosan dolgozunk egy felhasználóbarát, internetes médialejátszón is, hogy a digitális tartalomszolgáltatásban is lehető legjobban kiszolgáljuk nézőinket.”
    
A közlemény kiemeli, hogy érdemes továbbra is az M4 Sporttal és az M4 Sport+-szal tartani, ugyanis amennyiben megrendezik a tervezett sporteseményeket, úgy a hazai látványsportok bajnoki és kupaküzdelmei mellett 2021-ben a többi között a labdarúgó Eb-t, a nyári olimpiát, a két felnőtt kézilabda-világbajnokságot és a hazai vizes Európa-bajnokságot is a közmédia közvetíti.

Az M4Sport+ / Duna World csatorna ingyenesen elérhető műholdas vételi területei és vételi adatai;

Intelsat 21 – 58.0°W – Dél-, Közép-, és Észak-Amerika
3840Mhz V DVB-S
SR: 27690, FEC:7/8
Szükséges antennaátmérő: a legtöbb területen 140-150 cm elégséges. Patagónia déli része felé haladva növekvő méretű antenna kell: 180cm a kontinens déli csücskében. Kanada déli részén és az USA északi államaiban 180 cm, ill. ahogy haladunk az alig lakott északi területek felé, akár 3,7 méteres antenna is szükségeltetik. Észak-Amerikában sokkal kedvezőbb vételi lehetőséget nyújt az alább ismertetett Galaxy-19 műhold Ku-sávos lefedettsége.

Galaxy 19 – 97.0°W – Egyesült Államok, Kanada, a karibi-térség és Közép-Amerika.
11966MHz H DVB-S
SR: 22000, FEC:3/4
Szükséges antennaméretek: a 48,5dBW-os zónákon belül elégséges egy 75cm-es antenna is. A 46,5dBW-ot elérő területeken legalább 1 méteres ajánlott. A 44,5dBW ezen MODCON mellett 120 cm-es antennával már ad némi tartalékot is, míg a 42,5dBW-os területeken 140-150cm-es antenna javasolt. Erősen csapadékos területeken érdemes valamivel nagyobb antennaátmérőt választani, hogy legyen időjárási tartalékunk is. A lábnyom határain élőknek érdemes megfontolni az Intelsat 21-ről történő vételt. A 40,5dBW-os régiókhoz 180cm-es, a 38,5dBW-os zónákhoz már 240cm-es antenna javallott – ezeknél könnyen meglehet, hogy a nyugati 58 fokon található Intelsat 21-es hold jobb lehetőségeket kínál. Dél-Amerikában – ha nincs C-sávos vevőnk a jobb vételi lehetőségeket kínáló Intelsat 21 műholdra – Venezuela legészakibb részein, illetve Kolumbia egyes területein érdemes megpróbálkozni a műhold vételével, de csak kizárólag nagyobb méretű antennákkal.

Eutelsat 9B – 9.0°E – Európa, Észak-Afrika, Közel-Kelet és Közép-Ázsia
11958MHz V DVB-S2
SR: 27500, FEC: 2/3, moduláció: 8PSK
Szükséges antennaátmérők: a fő európai zónában 51dBW, amihez már egy 60cm-es antenna is megfelelő lehet. Az 50dBW-os területekre legalább 65cm-es, a 48dBW-oshoz 75cm-es antennát ajánlunk. A Közel-Kelet nyugati részén 1 méteres, majd kelet felé haladva 1,5 méteres parabolaantenna is szükségessé válhat. Ugyanez érvényes Közép-Ázsiában is. Itt is érvényes, hogy érdemes valamivel nagyobb antennaátmérőket választanunk, ha esős időben is szeretnénk vételt elérni.

Optus D2 – 152.0°E – Ausztrália és Új-Zéland
12608MHz H DVB-S
SR: 22500 FEC: 3/4
Szükséges antennaméretek: 50dBW-os területeken élőknek 60-65 cm-es antenna is elégséges lehet a fenti MODCON-adatokkal. A 48dBW-os határvonal felé haladva el fog kélni a 75cm-es antenna. A 46dBW-os sávon már 1 méteres antenna szükségeltetik. Mint látható, a jelentősebb lakósságszámmal bíró területeken egészen kicsi, 60-75 cm-es antennákkal is lehetséges a vétel.


A műsor Interneten is nézhető, európai irányban is megbízható internetkapcsolat esetén:
https://mediaklikk.hu/duna-world-elo/

A Duna World (és az M4Sport+) dél-amerikai vételi lehetőségeiről részletesen az alábbi cikkben írtunk:
A Duna World vétele Dél-Amerikában

Az M4Sport+ bevezetéséről itt írtunk korábban:
Duna World helyett M4 Sport+ a hétvégéken Dél-Amerikában is


(Dél-amerikai Magyar Hírlap – Szilvai / MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük