FIGYELEM! A dél-amerikai magyar adás a cikk megírása óta átköltözött a 40,5 fok nyugati pozícióban található SES-6 műholdra – így a cikkben leírtak ma már ebben a tekintetben nem fedik a valóságot. Hamarosan újabb, aktuális adatokat tartalmazó ismertetővel jelentkezünk a Duna World vételét illetően.

A Duna Tv közel három évtizeddel ezelőtt, 1992 december 24-én kezdett el műsort sugározni, elsődlegesen a határon túli magyarság számára, műholdon keresztül. Több átalakulást, valamint a második csatorna megszületését követően 2012 január elsejével indult el a világ legtöbb, magyarlakta szegletében fogható Duna World csatorna, miközben a Duna Tv első csatornája a külhoni magyar adásból Magyarország nemzeti főadójává alakult. A Duna World Európa, Ázsia nyugati fele, Észak-Afrika, Ausztrália, Új-Zéland és Észak-Amerika mellett Dél-Amerikában is ingyenesen nézhető.

A dél-amerikai vétel két úton lehetséges. Az első lehetőség, megfelelő Internet-kapcsolat esetén – ami sajnos Dél-Amerikában még mindig nem mindenütt triviális dolog – a https://mediaklikk.hu/duna-world-elo/ oldal. A Médiaklikk oldalon a korábbi műsorok egy része is megtekinthető. A másik, évtizedes múltra visszatekintő és mindig megbízható vételt jelentő, nagy-sebességű Internet-kapcsolatot sem igénylő vételi mód a műholdas vétel. Egy, vételi helytől függően legalább 120-140 cm átmérőjű parabolaantenna, C-sávos vevőfej, valamint egy olcsó első generációs (DVB-S) digitális műholdvevő beltéri egység szükséges hozzá Dél-Amerikában. Mindez használt komponensekkel, némi vállalkozókedvvel és technikai érzék birtokában akár bőven 100 dollár alatti költséggel is megvalósítható.

A Duna World műsorát Dél-Amerikába eljuttató Intelsat-21 műhold lefedettségi térképe

A vételi adatok:

Műhold: INTELSAT-21 (58 fok nyugat)
Sugárzási mód: DVB-S / MPEG-2 (SD)
Frekvencia: 3840 MHz
Polarizáció: Vertikális
Szimbólumsebesség: 27690
FEC (hibajavítási-arány): 7/8

Az antenna beállításában óriási segítséget nyújthat az alábbi oldal. A vételi hely címének megadása után tizedfok pontossággal kiszámítja nekünk – és azt vizuális formában is megjeleníti – hogy hova is kellene forgatnunk az antennánkat. A bal oldali mezőben a címet írhatjuk be. A jobb oldali legördülő menüben adjuk meg az 58W INTELSAT-21 (IS-21) műholdat. A +/- gombokkal nagyíthatunk rá az ingatlanunk közvetlen közelébe, így a közelben található tereptárgyak is fontos támpontot nyújthatnak a beállításnál.

https://www.dishpointer.com/

(Dél-amerikai Magyar Hírlap – Szilvai)

One thought on “A Duna World vétele Dél-Amerikában”
  1. Tisztelt Olvasónk!

    Amennyiben már nézője a Duna World műsorának Dél-Amerikában, arra biztatnánk, írja meg a műholdas, vagy épp az internetes vételi tapasztalatait! – ezzel is segítve azon dél-amerikai magyarok törekvését, akik csak most vágnának a feladatba

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük