Tisztelt Nézőink!

Amint azt bizonyára már tudják, a 2023-as Dél-amerikai Magyarságkonferencián társadalmi vitára bocsájtottuk a DAMTV jövőjéről alkotott elképzeléseinket. Pro és kontra sokféle érv elhangzott, miközben különböző természetű támogatásokat többen – cégek és magánszemélyek egyaránt – felajánlottak az egyetlen dél-amerikai magyar televízió számára, amelyeket ezúton is nagyon köszönünk.


A helyszínen lévők, valamint a televízióba betelefonálók döntő többsége az ingyenesen fogható, weben és műholdon egyaránt terjesztett műsort látná szívesen. Ez a jelenlegi előfizetéses rendszerrel szemben alapvető modellváltást jelentene a televízió számára: megjelennének a reklámok, egyúttal a bevételek is nehezebben tervezhetővé válnának. A negatív változások ellenére is nyilvánvaló, hogy a Dél-amerikai Magyar Televízió számára az ingyenesség az egyetlen kitörési pont – ugyanis az előfizetői számok további növekedésére nem látszik racionálisan lehetőség, míg az előfizetési díjak emelése számos nézőnk számára megfizethetetlennek bizonyulna.


Tisztelt Nézőinkhez intézett kérdésünk egyszerű: melyik műholdon látná szívesen a DAMTV műsorát?

1.) Ku-sávos műholdon. Előnye, hogy egy 65-75 centiméteres, 20-25 dollárba kerülő antenna és vevőfej (plusz beltéri 20 USD) elegendő a vételhez. Hátránya, hogy a Duna World vételéhez külön antenna kell.


+ Aprócska, városban is (erkélyre, tetőre) könnyedén telepíthető, (laikusként is) egyszerűen felszerelhető és beállítható, rendkívül olcsó, 20-25 dolláros kültéri egységgel és 20 dollárba kerülő beltéri egységgel már vehető a csatorna
– Esővel szemben kevésbé jól teljesítő frekvenciasáv (10,7-12,75 GHz), amely a rendkívül esős egyenlítői területeken, különösen kisebb antennák használata mellett gyakoribb vételkieséseket eredményezhet
– A Duna World műsorának vételéhez külön antenna kell

2.) A Duna Word műsorát is sugárzó SES 6 műholdon. Hátránya, hogy 1,5 – 1,8 méteres, sok száz dollárba kerülő C-sávos antennát igényel.


+ Dél-Amerika mellett Észak-Amerika keleti és középső területein, továbbá Nyugat-, és Közép-Európában, így Magyarországon is fogható 1,8 méteres C-sávos antennával
+ Azonos pozícióból, egy antennával fogható a Duna World SD-felbontású (720x480i59.94), MPEG-2 formátumú adása
+ Esőálló frekvenciasáv (3,625-4,2 GHz), amely főleg a rendkívül csapadékos egyenlítői területeken jelent előnyt
– Hatalmas, városi környezetben nagyon nehezen elhelyezhető és nagyon drága antenna szükséges a vételhez
– Az 5G-s mobiltelefon-rendszerek lehetetlenné teszik a vételt egyes országokban, így Észak-Amerikában 4,0 GHz alatt, illettve Európában 3,8 GHz alatt – és koránt sem biztos, hogy a népszerű, már most is rendkívül telített műholdon tudunk még bérelni ezen tartomány feletti sávban lévő kapacitást


Szavazni a DAMTV (hirlap.dam.hu) oldalán, a hírek mellett, a jobboldali menüsávban lehet.


(DAMTV – Dél-amerikai Magyar Televízió)

5 thoughts on “Szavazzon! Melyik műholdra kerüljön a DAMTV szabadon fogható adása?”
  1. Praktikusan nézve senki sem fog Magyarországon 1,8 méteres antennát beszerezni. Ez itt telepítéssel együtt legalább félmillió forintos költséggel jár, a lakosság fele pedig társasházban él, ahol esélytelen egy ilyen monstrumot felszereltetni. Az egyszerű mezei nézőhöz az ingyenes webes sugárzás talán a legjobb út. Tudom, hogy Dél-Amerikában nem evidens dolog a jó Internet-hozzáférés megléte, ezért Dél-Amerikában mindenképp szükség lenne a műholdas sugárzásra is – de úgy, hogy az ne terhelje a nézők pénztárcáját hatalmas összegekkel.

  2. @ZoliBMW – Én is sokkal jobb megoldásnak látom a ku-sávos dél-amerikai műsorelosztást. A dél-amerikai magyaroknak mindenképp szükségük lenne egy havi díjaktól független, alacsony beruházással elérhető vételi módra. Az észak-amerikai szorványban élők részére egyértelműen a webes streaming a legjobb opció. Kétlem, hogy néhány száz nézőnél többet vonzana onnan egy-egy műsor. Ez lehet tévére installált, vagy Android, esetleg Apple tévés apokkal is bővíteni – de lényegében ugyanarról, tehát internetes streaming-ről beszélünk.

    Európában szintén alapvetés ma már a használható Internet-sebesség megléte. Magyarországon viszont mindenképp érdemes lenne a budapesti optikai kicserélőbe bejuttatni a műsort, amin keresztül a legtöbb (és minden nagy) kábeltelevíziós és műholdas szolgáltató el tudná érni a műsort.

  3. Az egész világon vehető webes sugárzás kell, mellé pedig elég Dél-Amerikába a műholdas adás. Sok területen még mobiltelefonos lefedettség sincs, nemhogy vezetékes hálózat. A műholdas sugárzásra mindenképp szükség van a kontinensen, de csakis úgy, ha az megfizethető az alacsony jövedelműek számára is.

  4. Ha lenne rá pénz, akkor azt mondanám: legyen mind a kettő! – persze ez nem realitás az anyagi vonzata miatt. Ha az MTVA áldását adná rá, főleg ha anyagilag is mellé állna – amit kétlek – akkor a Duna World adását a DAMTV mellé lehetne tenni a Ku-sávra is, azonos (mini-)multiplexbe.

    A Duna World esetében sokaknak okoz nehézséget Dél-Amerikában a ma használt műhold vétele. Nagyvárosokban nagyon kevesek tudnak feltenni egy 1,8 méteres parabolát, a kábelhálózatokon pedig csak néhány helyen van jelen a magyarországi műsor. Az interentes vétel sem magától értetődő Dél-Amerikában. Egy azonos pozícióban lévő, kisméretű antennás vételi lehetőség a két, Dél-Amerikában is terjesztett magyar nyelvű csatornához igazi áldás lenne a kontinens magyarsága számára.

  5. Azt is érdemes hozzátenni, hogy a Duna World az amúgy is nehezen vehető C-sávos műholdon az egyik legnehezebben vehető, leggyengébb jelszinttel vehető adás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük