Szeptember 12-től indul az M4 Sport+ adása – azonban saját csatorna híján a Duna World hétvégi műsoridejében, budapesti idő szerint 14 és 22 óra között lesz látható. Az immáron öt éves közszolgálati sportcsatorna, az M4 Sport kiegészítő csatornája jelen állás szerint nem csak a magyarországi és európai disztribúciós platformokon – de az öreg kontinensen kívül Észak- és Dél-Amerikában, valamint Ausztráliában és Új-Zélandon is fogható lesz a megszokott Duna World-frekvenciákon – méghozzá kódolatlanul, előfizetési díj nélkül.

Egyelőre nem nyilvános még az első heti program sem, de nemzetközi médiajogi okokból kifolyólag főként Magyarországon gyártott sportműsorokra, élő közvetítésekre lehet számítani. Az M4 Sport+ -ra kényszerülő külföldi, a jogtulajdonos által Magyarország területére korlátozott műsorszám esetén a műsor helyett tájékoztató felirat is elképzelhető – ahogy az időnként az MTVA Eutelsat 9B műholdon lévő platformján is látható az M4 Sport külhoni nézői számára. Reméljük, erre nem kerül majd sor a tengeren túlon eddig 24 órában vehető Duna World csatornán – és csak olyan műsorszámok kerülnek Duna World újdonsült társbérlőjére, amit a Magyarországon kívüliek is láthatnak.

Jó néhány változáson átment már eddig a csatorna – pláne, ha hozzá vesszük az anyacsatorna 1992 szentestéje óta íródó történelmét is

Az európán kívüli szórvány magyarság számára nem felhőtlen az öröm. Ugyan az általunk megkérdezettek közül a legtöbben kíváncsian várják a magyarországi sportműsorokat – sokak számára akár 40-50 éves álom vált valóra a magyar sportesemények elérhetőségével kapcsolatosan – de félelmet szül a tengerentúli szórvány magyarjaiban, hogy idővel esetleg elveszíthetik az anyaországgal hosszú évek óta fennálló egyik legfontosabb kulturális kapcsot, a Duna műsorát.

A Duna World-ön látható magyar gyártású műsorok különösen fontosak a szórvány magyarsága számára

Tény, hogy szűkösnek bizonyult egyetlen csatorna adásideje az MTVA által tulajdonolt sportműsorok számára, főként a hétvégi műsorsávokban. Nagy kérdés, hogy miért a Duna World csatornájára kerülnek ezek a sportműsorok, és miért nem az M5HD-re, vagy saját csatornára – de végleges konzekvenciákat majd csak a váltás után, a tapasztalatok tükrében vonhatunk le. Nem kizárt, hogy a magyar sportműsorok komoly érdeklődésre fognak szert tenni a szórványban élő magyarok között. Néhány általunk megkérdezett, sportot nem különösebben kedvelő argentínai magyar szerint is a váltás ártani már nem árthat az utóbbi időben sajnos eléggé “leürült” Duna World műsorkínálatának. A kormány nagy energiákat fektetett a külhoni, és azon túl a szórványban élő magyarság megmaradásába – épp ezért is lenne fontos nem hagyni elveszni a Duna World által kínált kapcsot, ami a szórványban élő magyarok számára a magyar kultúra és nyelv megőrzésének alapköve.

További kérdés, hogy mi lesz a magyarországi földi digitális műsorszórásban vehető Duna World csatorna sorsa. Jelenleg – mint ahogy az ingyenesen fogható műholdas terjesztésben is – kizárólag csak hagyományos, mára már idejét múlt “SD” -felbontásban vehető a csatorna. A már eleve HD-ban indult M4 Sporttal összehasonlítva ez óriási visszalépés lenne a bő 800.000 magyarországi háztartásban jelen lévő ingyenes digitális platform esetében – nem is beszélve a sportrajongókról, akik rettegni fognak attól, hogy szeretett sportáguk esetleg a “rossz minőségű” M4 Sport+ csatornára kerül át. Elképzelhető, hogy a földi platformon HD-re, nagy-felbontású műsorsugárzásra vált a Duna World – és ezáltal az M4 Sport+ is – erre tulajdonképp megvan a technikai lehetőség és a multiplexben rendelkezésre álló kapacitás is.

Mi, Dél-Amerika magyarjai is örülnénk, ha hamarosan a tengeren túli terjesztésben is átvenné a hagyományos felbontás helyét a ma már sztenderdnek számító HD-minőségű sugárzás. Erre jelenleg kicsi az esély, még csak hírek sem röppentek fel róla a szakmában. Fontos megjegyezni, hogy néhány idősebb, csak DVB-S/MPEG-2 SD-vételre képes műholdvevővel rendelkező nézőnél új, HD-képes beltéri egység vásárlása válna szükségessé – ami a jelenlegi dél-amerikai, és különösképp az argentínai gazdasági helyzetben talán nem lenne éppen a legjobban időzített váltás. Igaz, egy ilyen bővítés még a hagyományos tévékészülékkel rendelkezők számára is jobb képminőséget hozna. Ár szempontjából 30-35 dollár körüli tételről beszélünk – ami talán nem a megoldhatatlan kategória egyetlen dél-amerikai országban sem.

A Duna World tengerentúli vételével foglalkozó írásunkat itt olvashatja. Megfelelő internetkapcsolattal a Duna World nézhető az Interneten is: Médiaklikk Duna World (élő)

(Dél-amerikai Magyar Hírlap – Lantos, szakértő: Szilvai, a közvéleménykutatást végezte: Németh)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük