Ma még látható a C/2020 F3 NEOWISE üstökös az éjszakai égen. Egy emberöltő alatt jó, ha egy-két alkalommal láthatunk szabad szemmel látványos üstököst. Július elején a C/2020 F3 NEOWISE örvendeztetett meg bennünket, azonban az üstökös most már csak legfeljebb két-három napig látható szabad szemmel.

Sokat halványodott a NEOWISE-üstökös az elmúlt napokban. Csütörtökön érte el legnagyobb földközelségét, azonban már jó ideje távolodik a Naptól, így éjszakáról-éjszakára romlik a láthatósága. Péntek óta a Földtől is távolodik, így néhány napon belül már csak távcsövekkel lesz megfigyelhető. Augusztusra már várhatóan a binoklulárok, kis távcsövek sem lesznek elengedőek ahhoz, hogy megpillantsuk az ég eme ősi vándorát. Rossz hír, hogy ha lemaradtunk volna róla, cirka 6000 év múlva adódik csak a következő lehetőség.

A McNaught-üstökös 2007 januári látogatása óta ez az első, igazán látványos, szabad szemmel is látható üstökös. Bár előre lehetetlen megjósolni, de a statisztikai adatokból kiindulva, az elkövetkező tíz évben már nem láthatunk hasonlóan látványos égi vándort az égen. A most már közel 5 magnitúdósra halványodott kométát a magyarul is tudó Heavens-Above oldal segítségével könnyedén megtalálhatjuk. Érdemes a jobb felső sarokban címet pontosítani, így egyéb égi eseményekről is pontos tájékoztatást kaphatunk. Mindez könnyű és egyszerű, de az üstökös megfigyelése ma már annál nehezebb. Jó szem és tökéletesen sötét égbolt szükséges hozzá, a városok fényes égboltján már sajnos nem fogjuk tudni megpillantani.

Somoskõújfalu, 2020. július 24. A Nemzetközi Ûrállomás (ISS) és a C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös látszik az égen Somoskõújfalu felett 2020. július 23-án este. A képen az ûrállomás mozgása fényes szakaszként látható. MTI/Komka Péter
Az 1996-ben már szabad szemmel megfigyelhető, 1997 tavaszára még inkább kifényesedő Hale–Bopp-üstökös, az előző “évszázad üstököse” – valószínűleg az elmúlt százhúsz év legfényesebb és legjobban megfigyelt üstököse volt. Az 1997 április 1-i perihéliumban fényesebb volt minden csillagnál az égen. Már napnyugtakor, a még világos égen is megtalálható volt, egészen szürreális látványt nyújtva. A földközelsége idején 30-40 fokra nyúló csóvája domináns égi jelenséggé tette. A 76 évente visszatérő legendás Halley üstökösnél háromszor nagyobb átmérőjű maggal rendelkezik. Az üstökös periódusa 2520-2533 év között van, így legközelebbi visszatérését már csak a jövő embere fogja meglátni.

(Kép: Philipp Salzgeber, CC BY-SA 2.0)
A Hale–Bopp 1997-ben.

(Kép: E. Kolmhofer, H. Raab; Johannes-Kepler-Observatory, Linz, Ausztria)

(Dél-amerikai Magyar Hírlap – Szilvai)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük