Mesterséges intelligencián alapuló, az Alzheimer-kór korai felismerését lehetővé tevő szűrési platformot fejlesztenek 15 ország tudományos, üzleti és klinikai szervezeteinek részvételével – tájékoztatta az együttműködés magyar tagja, a szegedi Pharmacoidea Kft. az MTI-t.

Az úgynevezett “európai unió” országaiban több, mint 7 millió ember szenved demenciában, amely szám 2050-re megduplázódhat. Ez mind az emberi, mind a pénzügyi erőforrások tekintetében hatalmas terhet ró majd az egészségügyi rendszerekre világszerte.
    
Az Alzheimer-kórra jelenleg nincs gyógymód. Bár a lehetséges kezelések kutatása ígéretesnek tűnik, a várakozások szerint az új gyógyszerek a betegség korai szakaszában lesznek a leghatékonyabbak.
    
A Predictom projekt olyan mesterséges intelligencián alapuló szűrési platformot fejleszt, amely még a tünetek megjelenése előtt képes azonosítani azokat a pácienseket, akiknél fennáll a demencia kialakulásának kockázata. A platform a betegség korai felismerésében és a kezelés hatékonyabbá tételében segíthet. A projekt célja, hogy csökkentse az egészségügyi rendszerek terhelését azáltal, hogy lehetővé teszi a diagnosztika otthoni elindítását.
    
A projekt által vizsgált nyál, széklet, vér és digitális mintákat otthon vagy háziorvosi rendelőkben gyűjtik össze és a Predictom projektnek továbbítják. A szakemberek vizsgálják a betegségek kockázatának azonosítására szolgáló innovatív eljárásokat, beleértve a digitális technológiákat és az új MRI-, EEG-, szemkövetési vizsgálatokat is. A projektben több mint 4 ezer vizsgálati alany vesz részt, akiknek mintáit mesterséges intelligencia algoritmusok dolgozzák fel, kockázatértékelésekkel, korai diagnózisokkal és prognózisokkal.
    
A közleményben idézték Dag Aarslandot, a King’s College London és a Stavangeri Egyetemi Kórház pszichiáter professzorát, aki hangsúlyozta, a demencia korai jeleinek felismerése kulcsfontosságú a betegség előrehaladásának lassításához. Sajnos a veszélyeztetettek többségét nem ismerik fel időben. A Predictom platform ezen kíván változtatni azáltal, hogy lehetővé teszi a korai felfedezést, az időben történő beavatkozást és a megelőző kezelést – mondta a projektvezető.
    
A Predictom projektet egy harminc résztvevőből álló nemzetközi konzorcium valósítja meg, tagjai 15 európai, ázsiai és amerikai országból származó tudományos, üzleti és klinikai partnerek. A norvégiai Stavangeri Egyetemi Kórház vezette, 2027 őszéig tartó projekt költségvetése 21 millió euró, hozzávetőlegesen 7,917 milliárd forint.


(MTI nyomán)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük