Hamarosan ismét működni fog a Hubble űrteleszkóp, mivel az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szakembereinek sikerült távolról orvosolni a fedélzeti számítógép problémáját. A Hubble fedélzeti számítógépe június közepén állt le, ekkor valamennyi csillagászati megfigyelést leállítottak. A tudományos műszerek biztonsági módra váltottak, amelyben a nem létfontosságú rendszerek leállnak. A szakemberek kezdetben azt gyanították, hogy a probléma forrása egy 1980-as években készült számítógép. De mivel a backup számítógép is leállt, a marylandi Goddard Űrközpont repülésirányítói utóbbira és egy áramszabályozó egységre (PCU) irányították figyelmüket.
    
Csütörtökön sikerült átállni a biztonsági hardverekre – közölte pénteken a NASA, hozzátéve, hogy ha minden jól megy, hamarosan újraindulhatnak a csillagászati megfigyelések. A Hubble irányítói megfigyelik a hardvert, és megkezdték a biztonsági üzemmódból való átállás folyamatát. Ez több mint egy napig fog tartani. Az 1990-ben fellőtt Hubble több mint 1,5 millió megfigyelést tett, amelyekről mintegy 18 ezer tanulmány számolt be. Az űrteleszkóp egyre gyakrabban mutatja az öregedés jeleit annak ellenére, hogy a múltban több űrséta során végeztek rajta javításokat és felújításokat.    

Korábban – amit az egy évtizede leállított űrsikló program tett lehetővé – űrséták is szükségesek voltak a javítási, illetve karbantartási munkálatokhoz.


    
Az amerikai űrkutatási hivatal a tervek szerint novemberben indítja útnak a Hubble utódját, a James Webb űrteleszkópot – már ha még hinni lehet az évtizedes késésben lévő, számtalanszor elhalasztott indítású űrteleszkóp gyártóinak.


(MTI nyomán)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük