A Mars bolygó a Hold mellett. A Mars fényessége továbbra is gyorsan növekszik: a hó elejei -1,8m-ről szeptember hó végére – közelítve a maximumához, -2,5m-ig fényesedik majd. Legnagyobb fényességét október közepére éri el, ekkor -2,6m-el az éjszakai égbolt második legfényesebb bolygója lesz, az akkor -2,3m-es Jupitert is megelőzve.

A megtisztelő címet Naprendszerünk legnagyobb bolygója október végére már vissza is veszi, addigra a Mars -2,2m-re halványul vissza, majd fényereje folytatja gyors hanyatlását, ahogy távolodik pályáján a földközelségből. Ez után legközelebb már csak bő két év múlva láthatjuk az égbolton ilyen módon dominálni a vörös bolygót.

Az éjszakai égbolt – Hold utáni – legfényesebb objektuma, a Vénusz bolygó szeptember 9-én kínálja legjobb hajnali láthatóságát, a polgári szürkület kezdetén (3 óra 40 perckor, Magyarországról nézve) közel 32 fokra emelkedve a látóhatár fölé, -4,2m fényerővel majd’ százszorosan, ezerszeresen túlragyogva minden más bolygót és csillagot. Akarva sem lehet eltéveszteni a keleti égbolton ragyogó “esthajnalcsillagot” (a Vénusz bolygó népies neve, nevét onnan kapta, hogy kizárólag csak este vagy hajnalban látható – a szerk.) – amit világosban, a napfelkelte előtti pillanatokban is meg lehet még pillantani az égen ezekben a hetekben.


(Kép: Dél-amerikai Magyar Hírlap – Szilvai)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük