Olvasóink körében rendkívüli érdeklődést váltott ki az ausztrál énekesnőről, Sammi Palinkasról szóló híradásunk. Sammi új kislemezt jelentetett meg a napokban. A dal, a „Let Your Hair Down” című slágergyanús alkotás rendkívül fülbemászó a country zenét kevésbé ismerő hallgatók számára is. A művésznőtől interjút kértünk, amelyre rendkívül megtisztelő módon azonnal igent mondott.

Mindenek előtt nagyon köszönjük a lehetőséget. Ez az első interjú, amelyet egy magyar nyelvű médium számára adsz?

Igen, ez az első alkalom, hogy egy magyar kiadványnak adok interjút – és nagyon izgalmas számomra, hogy kapcsolatba léphetek a világ magyar közösségével!

Egy új country-albumon dolgozol és számos kislemezed jelent meg az elmúlt időszakban. Ez bizonyára rendkívül sok munkával jár. Mennyi idődet tölti ki az, hogy zenész vagy, és a zenéléssel foglalkozol?

Rengeteg időmet veszi igénybe! Nashville-i, illetve az Egyesült Államok más területein élő társszerzőkkel írok dalokat hétköznaponként reggel 6-tól – és persze ott van a közösségi média, tartalomkészítés, zenei videók, fotózások, PR kötelezettségek, találkozók, koncertek, gitár- és énekgyakorlás, dalírásra való felkészülés – a “teendők” listája soha nem ér véget, de én igazán szeretem ezt csinálni!

Teljesen egyértelmű számomra, hogy a szenvedélyed a zene. Ez minden dalodon, minden dalszövegeden és minden színpadi szereplésednél érezhető. Mi az, ami ezt a szenvedélyt táplálja? Mi az, amit a legjobban szeretsz abban, hogy egy elismert country-sztár vagy?

A zenét azért szeretem, mert ez egy módja az emberekkel való kapcsolatfelvételnek és találkozásnak. Szeretem, ahogy egy jó dal meg tudja mondani, mit érzek, néha még mielőtt magam rájönnék! Ebben van egy különleges művészet. Ezért szeretek dalokat írni egyedül és társszerzőként is, és ezért szeretem a country zenére jellemző történetmesélő írásmódot. Amikor az általam írt dalokat adom elő, imádom látni a közönség valós idejű reakcióját, ahogy a színpadon állok. Nincs annál jobb érzés, mint így kapcsolódni az emberekhez – és látni, ahogy visszaéneklik nekem a dalszövegeket!

Sammi Palinkas legújabb videóklipje a “Let Your Hair Down” című számához készült.



Mikorra tervezitek az album megjelenését? Ez megvásárolható lesz fizikai formában (CD, LP) is? Ezt többen is megkérdezték a dél-amerikai olvasóink közül. Az album megjelenéséig tervezed még további kislemezek megjelentetését?

Jelenleg az első albumomat veszem fel a díjnyertes ausztrál country producerrel, Rod McCormack-kal, és már a vége felé járunk! Számomra egy album egy fejezetet jelent, ezért nagyon fontos számomra, hogy a munkám pontosan tükrözze, vissza tudja adni, meg tudja jeleníteni ezt a fejezetet. Terveim szerint az év közepén szeretném kiadni – minden a tervek szerint halad – és addig is még néhány kislemezzel is ki szeretnék jönni! Digitálisan és CD formátumban is megvásárolható lesz az album – és lehet, hogy LP-t is készítek. Hamarosan elérhetőek lesznek a merchandise termékek is – éppen jóváhagytam az első tervezetet, szóval figyeljétek ezt a területet!

A magyar olvasók különösen nagy szimpátiát éreznek irántad, mivel a családneved magyar. Krisztina – aki maga is művész – az Egyesült Államokból feltette a számunkra is egyértelmű kérdést: Sammi, beszélsz valamennyire magyarul? Ez egy roppant nehéz nyelv, és egyáltalán nem magától értetődő, hogy valaki a magyar gyökerei okán megtanulja.

Nem mondhatom, hogy megtanultam magyarul – egyelőre! – de tudok egy maroknyi szót és el tudok számolni tízig! Az iskolában és az egyetemen két nyelvet tanultam – a japánt és a franciát. Apám és a Nagymamám mindketten beszélnek velem magyarul, amióta csak az eszemet tudom. Mindketten Magyarországon születtek. Ausztráliába akkor költöztek, amikor Apám 6 éves volt.

Budapest zenei élete kiemelkedő egész Európát tekintve is. Zoltán kérdezi Budapestről: jártál már Magyarországon? Mi pedig csak annyit tennénk hozzá: tervezed, hogy valamikor a jövőben a magyar fővárosban is fellépsz majd?

Még nem voltam Magyarországon, de el szeretnék menni – és ha ott tudnék egy koncertet adni, az nagyon különleges lenne! Az elmúlt években a legtöbb időmet külföldön töltöttem, leginkább dalok írásával az Egyesült Államokban – de szeretnék visszatérni Európába, és különösen szeretnék ellátogatni Magyarországra. Talán tudnátok nekem tippeket adni, hova menjek nagyszerű élő zenéért!

Sammi Palinkas
(Forrás: www.sammimusic.com)



A 13 éves iskolai tanuló, Anna kérdezi Buenos Airesből, hogy mit csinálsz akkor, amikor épp nem zenész? Van valamilyen hobbid vagy más foglalkozásod is?

Van néhány hobbim a zenélésen kívül! Golfozom – leginkább Anyámmal és Apámmal. Szeretek velük időt tölteni valami olyat csinálva, amit mindannyian élvezünk. Nagyon közel lakom a tengerparthoz, ahol szeretek hosszú sétákat tenni, hogy fitten tartsam magam. Ezen kívül imádok olvasni is.

Anna kérdése kapcsán adódik a kérdés – hiszen nyilvánvaló, hogy a karriereddel inspirálod a fiatalabb közönséget is – hogy tisztában vagy-e azzal, hogy a világon élő sok-sok ezer kislány számára példaként állhat a rendkívül fiatal korban kezdődött karriered? Mit üzensz számukra?

Ez a kérdés könnyeket csalt a szemembe, a legszebb értelemben. Szeretettel tölt el, hogy inspirálom a fiatalokat, ez nagyon kedves rám nézve. Nagyon fiatal koromtól kezdve folyamatosan keményen dolgoztam, hogy kövessem az álmaimat. Sok üzenetem van a fiatalok számára – az egyik dalom, a “Don’t Blink” is tele van velük! A legfontosabb talán az, hogy ne hagyjátok, hogy bárki azt mondja nektek, hogy nem tudtok valamit megcsinálni. Ha valóban el akartok érni valamit, dolgozzatok keményen és találjátok meg a módját! Soha ne adjátok fel azt, amit szerettek!

Sammi Palinkas – Don’t Blink



Egészen korán, 3 évesen kezdtél énekelni, és 8 évesen már rendkívül komoly sikert értél el egy televíziós énekverseny megnyerésével. Kisgyerekként hogyan kezelted a gyorsan jött sikert – különösképpen 8 éves korban?

A színpadon nőttem fel, de az Anyukám mindig ügyelt arra, hogy a földön maradjak. És még mindig ezt teszi! Szokványos iskolába jártam, kivéve akkor, amikor valami miatt egy adott helyszínen kellett tanuljak – és úgy éltem, mint egy átlagos gyerek. Mindig meg kellett enni, ami az asztalra került, el kellett mosogatni stb., mint bárki másnak. Ami igazán nehéz volt, az iskolaidőn kívüli bulik és események voltak, amik ütköztek a tánc-, ének- vagy előadóművészeti elfoglaltságaimmal. Ennek ellenére a szüleim mindig nagyon támogatóak voltak, és mindig megadták nekem a lehetőséget, hogy abbahagyjam, ha akarom… de nem tudtam, mindig is túlságosan szerettem azt, amit csináltam.

A kontinensnyi távolságára élő szemlélő számára is teljesen egyértelműen úgy tűnik, hogy gyereksztárnak számítottál már egészen kis korodtól fogva. Hogy élted meg ezt gyerekként? Hogy tekintettek rád az osztálytársaid az iskolában?

Őszintén szólva soha nem láttam magam így – csak egy gyerek voltam, aki a szórakoztatóiparban nőtt fel, és mindig hálás voltam minden lehetőségért, ami többet engedett csinálni abból, amit a legjobban szeretek. Az iskola érdekes volt. Emlékszem, amikor megnyertem a televíziós versenyt, az első nap az iskolába visszatérve a gyerekek sorban álltak kint, hogy vigyék a táskámat – ami nagyon vicces volt. Összehozták az egész általános iskolát, hogy megnézzék a döntőt, a győzelmemet a tévében. Amikor műsorokban szerepeltem és más dolgokat csináltam, az emberek többnyire kedvesek és kíváncsiak voltak arra, amit csináltam, de azért bántottak is egy kicsit, ami időnként nehéz volt – különösen, amikor pénteken hajcsavarókkal mentem iskolába!

A szüleid egészen biztos, hogy rendkívül büszkék rád. Számukra mennyire volt megterhelő a lányuk korán jött sikere?

Igen, azok ami nagyon boldoggá tesz – nagyon hálás vagyok azért a támogatásért, amit Anyától, Apától és húgomtól kapok. Szerintem a legstresszesebb dolog számukra az autóvezetés volt! Annyi mindent csináltam, hogy állandóan, szerte Victoria államban – néha velem repülve más államokba – kellett engem fuvarozniuk, mindenféle napszakban, éjjel is.

Sammi Palinkas
(Forrás: www.sammimusic.com)



Az átmenet a gyereksztárból a felnőtt énekesig számodra egy természetes fejlődési folyamat része volt? Miként formálódott közben a zenei világod, milyen irányzatok, előadók voltak rád nagy hatással az utazás során?

Zenei utazásom érdekes volt. Shirley Bassey-től és Judy Garland-tól kezdve, Kenny Rogersen, Loretta Lynnen és Dolly Partonon át sokféle előadót hallgattam, miközben felnőttem! Gyermekként sok musicalben szerepeltem, ami aztán sok évre átment nagyzenekari és jazz előadásokba. A zenei ízlésem akkor kezdett igazán változni, amikor dalokat kezdtem írni – ami akkor történt, amikor a zenei ügynököm látott engem verseket írni a stúdióban, ahol dolgoztam a késő tinédzserkoromban. Amikor dalokat kezdtem írni, a szövegeim természetes ritmust kaptak, és jó voltam a fogós vokális melodikus sorok kialakításában, ami nagyon jól illeszkedett a pop műfajhoz. Ezután sok éven át írtam popot elismert, díjnyertes dalszerzőkkel és producerekkel Los Angelesben, New Yorkban és Ausztráliában.

Ahogy felnőttem és élettapasztalatot szereztem, az általam előadóként és dalszerzőként közvetíteni kívánt üzenetek a country műfajra jellemző történetmesélő lírai stílus felé tereltek. Mindig is azt mondtam az általam mentorált fiatal előadóknak, hogy “alaposan figyeljetek oda, hogy miként írjátok a dalaitokat – mert ez elmondja rólatok, hogy kik vagytok, mint előadók” – és én pontosan ehhez tartottam saját magamat is! Szeretem a country műfajt, először érzem magam otthon előadóként a karrierem során, különösen szeretem az írási stílusban található ügyes horgokat és melodikus sorokat, valamint azt, hogy mennyire organikus a produkció és a hangszerelés! Beleszerettem a 90-es, 2000-es évek country zenéjébe, amikor Shania Twain, LeAnn Rimes, Keith Urban és Carrie Underwood ismert nevekké váltak. Sokat merítettem ebből az időszakból a saját country zenémben!


Angol nyelven énekelsz, amely zenéknek rendkívül nagy – a legnagyobb – piaca van a világban. A Country egy alapvetően amerikai eredetű műfaj. Adódik a kérdés, hogy szeretnél-e karriert építeni az Egyesült Államokban is, az ottani közönség előtt fellépni?

Mivel annyi időt töltöttem az Egyesült Államokban dalok írásával, szeretnék valóban megpróbálkozni az amerikai piacon és karriert építeni ott is. Felléptem már szövegírói körökben Nashville-ben és énekeltem a Bluebird Caféban, és szeretnék teljes műsorokat és turnékat is adni az Államokban. Mindezek ellenére Ausztrália most a harmadik legnagyobb country piac a világon az Egyesült Államok és Kanada mögött – és a kortárs előadók, mint Beyonce, Lana Del Rey, Post Malone, illetve a country előadók, mint Luke Combs, Morgan Wallen és Lainey Wilson olyan sok figyelmet hoznak a műfajnak – szóval ki tudja, mi vár a country zene népszerűségére a következő években! Izgatottan várom azt is, hogy mi vár rám a jövőben!

Bármennyire is abszurdnak tűnik talán ma a kérdés, de el tudod képzelni, hogy valaha magyar nyelven elénekelj egy dalt? Vagy esetleg azt, hogy egy másik műfajban is megpróbáld magad – akár csak egy önálló dal, vagy duett kedvéért?

Soha ne mondd, hogy soha – de annyit kísérleteztem az évek során különböző műfajokkal, és most igazán otthon érzem magam a country műfajban! Ha elég nagy rajongótábort építenék ki Magyarországon, ki tudja – talán egy nap megpróbálhatnék valamit magyar nyelven is! Nagy kihívás lenne számomra, mint előadónak!

Hogyan látod Sammi Palinkast egy, öt és tíz év múlva? Mi az, amit el szeretnél érni, mint zenész, és mint ember?

Szeretnék egy elismert művész (és ember) lenni, valaki, aki másokat arra inspirál, hogy keményen dolgozzanak és éljék meg az álmaikat. Mint művész szeretnék növekedni, fejlődni igazán elérni és kapcsolódni az emberekhez. Vannak nagy álmaim – stadionok, ahol szeretnék játszani, írók, akikkel szeretnék dolgozni, turnék, amelyeken részt szeretnék venni, és díjak, amelyekért szeretnék versenybe szállni…

Mindig csak annyira vagy jó, mint a legutóbbi lépésed – és mindig lesz valami új, amit el akarsz érni. Úgy gondolom, ha a Holdra célzok az álmaimmal, biztosan valahol a csillagok között kell landolnom!


Nagyon köszönöm, hogy a sok elfoglaltságod ellenére a rendelkezésünkre álltál az interjú elkészítéséhez. Az összes olvasónk nevében mondhatom, hogy kívánunk neked nagyon sok sikert a zenei pályafutásod folytatásában!


(Dél-amerikai Magyar Hírlap/F. Silvai – Címlapkép: Samantha Palinkas/www.sammimusic.com)


Az alábbi linkeken találják a művésznő hivatalos oldalait:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük