Túllépte a 860 milliárd forintos szerződött összeget a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram: november 8-ig az 1000 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett program 86 százalékára kötöttek szerződést a magyar vállalkozások, melyből az EXIM Magyarország 654 milliárd forintot folyósított – közölte az EXIM az MTI-vel csütörtökön. Az ügyfelek 67 százaléka a kkv szektorból került ki, a szerződött hitelállomány alapján a források 49 százalékát használhatják fel a hazai kis- és középvállalkozások. A három legnagyobb hitelösszegű forrást elnyerő iparág november elejéig a feldolgozóipar, a kereskedelem és az építőipar volt – tájékoztattak.
    
Az EXIM Magyarország februárban indította el – eredetileg 700 milliárd forintos, majd 1000 milliárd forintra emelt keretösszeggel – a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot a kormány döntése alapján. A rekordméretű hitelprogram célja, hogy a magyar vállalkozások a kedvezőtlen gazdasági helyzetben kedvezményes finanszírozáshoz juthassanak. A program keretein belül beruházási-, forgóeszköz- és zöld hitel igényelhető. A hitelkonstrukciók a futamidő végéig rendkívül kedvező, fix kamat mellett érhetők el, amely forinthitel esetén jellemzően legfeljebb 6 százalékot, euróhitel esetében pedig legfeljebb 3,5 százalékot jelent.
    
A program keretében november 8-ig több mint 3000 darab hitelkérelem érkezett be az EXIM Magyarországhoz, illetve a vele szerződésben álló kereskedelmi bankokhoz, összesen 1480 milliárd forint értékben. Az eddig leszerződött 860 milliárd forint mintegy 76 százalékát már folyósították.
    
Az EXIM Magyarország a lemorzsolódó ügyleteinek pótlása érdekében szeptemberben újranyitotta a kérelmek befogadását a refinanszírozási partnerei számára, azóta 613 darab kérelem érkezett be a kereskedelmi banki partnereken keresztül összesen 112 milliárd forint összegben – jelezték.
    
A közleményben idézik Kisgergely Kornélt, az EXIM Magyarország vezérigazgatóját, aki elmondta, hogy az érdeklődés mértéke túlszárnyalta várakozásaikat. Hozzátette, hogy a hitelprogram indulása óta a magyarországi, legalább 250 munkavállalót foglalkoztató cégek 15 százaléka részesült a Baross Gábor Hitelprogram kedvezményes forrásaiban.
    
Kiemelték, hogy a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram meghatározó szerepet tölt be a befagyott vállalati hitelpiac fellendítésében és ezáltal a gazdaság élénkítésében, illetve a növekedés újraindításában. A hazai bankrendszer által márciustól szeptemberig nyújtott új hitelszerződések közül 32,8 százalék, azaz lényegében minden harmadik ügylet a Baross Gábor Hitelprogramhoz volt köthető. A forintban denominált új hitelszerződések esetében ez az arány még ennél is magasabb, közel 40 százalék volt.
    
Az EXIM Magyarország az ország hivatalos exporthitel-ügynöksége; az egyetlen, kifejezetten a nemzetközi kereskedelemre, külpiaci terjeszkedésre és befektetésekre, illetve külföldi beruházásokra szakosodott hazai banki, biztosítói szereplő, amely az exportfinanszírozás mellett közel egy évtizede működtet nemzetközi versenyképességet javító belföldi hitelprogramokat is. Az EXIM név alatt két jogi személy együttese értendő, az állami hátterű Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank Zrt.) és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB Zrt.). Az EXIM Magyarország teljes eszközállománya 2023 első félévében több mint 3100 milliárd forintot tett ki, hitelállománya átlépte az 2200 milliárd forintot, mintegy 3200 vállalati ügyfelének 90 százaléka a kkv-szegmensben működik.


(MTI / A címlapkép illusztráció: MTI/Komka Péter)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük