Tizenhét sportágban 54 magyar sportoló indul az egyesült államokbeli Birminghamben július 7. és 17. között sorra kerülő, csak nevében “Világ-“játékokon, az olimpia műsorán nem szereplő sportágak seregszemléjén. Többek között erről beszélt az M4 Sport Sporthíradó című műsorában kedden Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) elnöke. Hozzátette: az edzőkkel, kísérőkkel együtt körülbelül 120-130 fős lesz a magyar delegáció.
    
A Világjátékokat az ötkarikás játékokhoz hasonlóan négyévente rendezik meg, mindig az olimpiát követő esztendőben, és mivel a tokiói olimpiát el kellett halasztani a pandémia miatt, a multisport esemény is csúszott egy évet.
    
“Az elmúlt két év nagyon nehéz időszak volt a Covid miatt, úgy gondolom, hogy a felkészülésbe most mindenki beletett mindent, amit csak lehetett. Ezek a sportágak, ugyanúgy, ahogy az olimpiai sportágak, a legfontosabb versenyükre készülnek” – mondta Mészáros János.
    
Kiemelte, hogy az 54 sportoló nagy csapatot jelent, és miután csapatsportágban nem sikerült a kvalifikáció, mind egyéni versenyzők.
    
Legutóbb, 2017-ben, Wroclawban 14 érmet – hat aranyat, valamint négy-négy ezüstöt és bronzot – szerzett Magyarország, az NVESZ elnöke úgy véli, megismételhető vagy akár túl is szárnyalható ez a siker, legalábbis ami a dobogós helyek számát illeti.         
    
Mészáros János kiemelte Jakabos Zsuzsannát és Senánszky Petrát, mint mondta, ők mindketten indulnak júniusban a budapesti vizes világbajnokságon, majd a Világjátékokon is.
    
Elhangzott az is, hogy az érintett sportágaknak ez az esemény olyan, mint egy olimpia, Magyarországon pedig a kormány támogatja az elért eredményeket, Mészáros János megfogalmazása szerint a jutalmazás “körülbelül a fele, mint az olimpiai éremnél”.
    
“Ez az egyetlen olyan verseny a nem olimpiai sportágak számára, amelyen még egy ilyen motiváció is van. Ez nagyon fontos” – tette hozzá.
    
A birminghami lesz a 11. Világjátékok, a sorozat 1981-ben, az ugyancsak egyesült államokbeli Santa Clarában indult. Magyar versenyző a kezdetektől ott volt a mezőnyben, de a 2000-es sporttörvény után a 2005-es duisburgi eseményen indult először egységes magyar csapat – idézte fel Mészáros János.
    
A háborús helyzet miatt az orosz és a fehérorosz sportolók nem lehetnek ott az így csak nevében “Világjátékokon”, az ukránok részvétele pedig egyelőre bizonytalan.


(MTI nyomán)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük