Bolsonaro brazil elnök Magyarországi látogatása

Jair Bolsonaro személyében a történelem során első alkalommal járt brazil államfő Magyarországon. A történelmi jelentőségű látogatás mögött jelentős gazdasági, politikai együttműködés körvonalazódik a két ország között. Budapesti helyszíni tudósítónk cikke.


2023-ban napilappá válik a Dél-amerikai Magyar Hírlap

1931-ben, a Délamerikai Magyar Hírlap jogelődjénél, az 1929-ben indult Délamerikai Magyarság című hetilapnál merült fel először komolyabban, hogy Dél-Amerika magyarsága saját napilappal rendelkezzék. A terveket tettek követték, és 1931 októberétől elindulhatott a dél-amerikai magyarság első, és mind ez idáig egyetlen napilapjának kiadása.

Megszületett a sok dél-amerikai magyar nemzettestvérünk számára fontos döntés: 2023-ban oly’ hosszú idő után ismét napilapként jelenik meg a Dél-amerikai Magyar Hírlap! Nem kevésbé várt fejlesztésként online is olvasható lesz az Előfizetők számára a Hírlap. Ez különösen a távoli régiókban jelenthet majd könnyebbséget, ahova a hetilap sem jutott el sokszor időben a pandémiás időszak korlátozásai közepette.


A téi olimpiák legundorítóbb momentuma

Az öt (!) négyfordulatost és tripla Axelt is bemutató Trusova dührohamban tört ki az eredményhirdetés után. A téli olimpiák története tele van ocsmány ügyekkel – de amit a 15 éves orosz műkorcsolyázóval, Valijevával tettek, arra nincs bocsánat.


Híres magyarok Dél-Amerikában (XII. rész)

Korábban már olvashattak a témában egy nagyobb hangvételű cikket, azonban most időrend szerint bontva, mélyebben is foglalkozunk a kontinens nagy magyarjaival. A XVII. századtól napjainkig, hétről-hétre, három hónapon át kalauzoljuk olvasóinkat a dél-amerikai történelem zivataros évszázadain át napjainkig – híres magyarok életét megismerve.

Hasznos tanácsok kivándorlóknak – VII. rész: Kolumbia

A lapunkhoz érkezett megkereséseket látva egyre többen játszanak a gondolattal Magyarországon és Európa nyugati felében is, hogy Dél-Amerikába költözzenek. Az elsőre meglepőnek tűnő szándék mögött alapjaiban különböző okok rejlenek. Azt azonban látni kell, hogy a kivándorlás Dél-Amerikába nagyon különbözik attól, amit az európai polgár az “eu”-féle szabad mozgás rendszerében tapasztalhatott. Sorozatunk hetedik részében Kolumbia bevándorlási szabályait vesszük górcső alá – helyszíni, a közelmúltban kivándorolt magyarok által szerzett gyakorlati tapasztalatokkal kiegészítve.


Értékmentők – I. rész

Sokan gyűjtenek valamit: a régi időkben a szalvéta, a bélyeg és a könyv volt a sláger – majd a technika és az anyagi lehetőségek növekedésével jöttek a hanglemezek, videofilmek, CD-k, DVD-k. Ma már igazán különleges gyűjtői hobbikkal is találkozhatunk: a veterán autók gyűjtője mellett a retroszámítógép-gyűjtő, mobiltelefon-gyűjtő – sőt, még a régi televízió- és rádiókészülékek gyűjtői is feltűntek. Az elsőre sokszor csak öncélú kedvtelésnek tűnő gyűjtőszenvedély mögött nem egyszer komoly restaurálói, értékmegőrzői munka is rejlik. Különösen igaz ez Dél-Amerikában, ahol az egykor hallatlanul pezsgő kulturális élet mára örökre elveszettnek tűnő termékei: dél-amerikai magyar újságok, könyvek, sőt hangfelvételek, filmek utolsó példányai kerülnek elő egy-egy gyűjtői hagyaték feltárásánál.

A Dél-amerikai Magyar Hírlap legfrissebb lapszáma február 18-án jelenik meg húsz oldalnyi terjedelemben, megannyi érdekes tartalommal!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük