November 7 az igaz magyar embernek gyásznap, bárhol is éljen a világon
Az októberi forradalom, ami novemberben volt. Kisebb abszurddal nem is kezdődhetne a kommunizmus történelme. Nem létezett pusztítóbb ideológia, aljasabb politikai rendszer az emberiség történelmében, mint a kommunizmus nevű emberkísérlet. Semmiféle őrült ideológia áldozatainak száma nem mérhető a kommunizmus 120 millió halálos áldozatának számához – sőt, az összesé együttesen sem érhet a nyomába. Kevés nép szenvedte meg jobban az őrült ideológiák legőrültebbjét, a kommunizmust, mint a magyar. A Dél-amerikai Magyar Hírlap főszerkesztőjének vezércikke.

Dél-amerikai magyar felsőoktatás
Felcsillant a lehetősége, hogy Dél-Amerikában magyar nyelvű egyetemen tanulhassanak a kontinens magyar diákjai. Hiú remény csak, vagy hamarosan tényleg valósággá válhat a dél-amerikai magyarság egyik legnagyobb álma?

RISC-mágia
Out-of-Order, staged pipeline, ROB, issue, 3-wide decoder – csak úgy repkednek az idegen szavak a magyar származású dél-amerikai processzortervező-mérnök gondolatai közt – miközben azok nem is feltétlen azt jelentik a processzortervezés világában, mint amit a hétköznapi-, angolul értő ember gondolna.

A magyar, aki lefektette a brazil repülőgépgyártás alapjait
Nemrég “robbant a bomba” – igaz, lapunk már másfél éve megszellőztette – miszerint Magyarország brazil gyártású katonai teherszállító-repülőgépeket vásárol. Alig ismert tény, de brazil repülőgépipar magyar szála ennél sokkal régebbre nyúlik vissza.

Negyedmilliárd fertőzött
A héten átlépte a negyedmilliárdot az igazolt fertőzöttek, valamint az ötmilliót a koronavírus-fertőzés következtében elhunytak száma. Szinte pontosan két éve jelent meg a vírus az emberi populációban – azóta minden erőfeszítés ellenére folyamatosan – hol erősödő, hol csituló hullámokban szedi az áldozatait. A virológus szakembert kérdeztük: mikor lehet vége ennek a rémálomnak?

Nyilasok emigrációban (I. rész)
A Nyilaskeresztes Mozgalom vezetői számára nem maradt más választás az ország védelmének összeroppanása után 1945-ben, mint a menekülés a bevonuló szovjet hordák elől. Akiket elfogtak, azokra a biztos halál várt. Az első rész a nyilas emigráció kialakulásának körülményeit, a korai évek történetét dolgozza fel. Egy manapság kényesnek számító témáról, objektíven.

Magyarország elcigányosodása (IX. rész)
Kilencedik részéhez érkezett exkluzív tényfeltáró riportsorozatunk Magyarország elcigányosodásáról. Egy újabb helyszínen, de ezúttal is a magyarországi rögvalóság rendkívüli mélységeibe hatolunk. Tartsanak velünk!

Magyar kutyafajták (V. rész)
A komondor. Az egyik legismertebb magyar pásztorkutya roppant intelligens kutyafajta. A közösségi médiák képes mémeiben gyakran “repülő felmosórongy”-ként találkozhatunk vele – de a különleges, figyelemre méltó kinézete mögött rendkívüli tulajdonságok is megbújnak.

Egyszer volt, hol nem volt… a Magyar Színjátszó Társaság
Ma már alig ismert történet: Páger Antal, az egyik legnagyobb magyar színész a 2. világháború után Argentínában telepedett le. 1948-ban Buenos Aires-i lakásán – több magyar prominenssel, köztük Szeleczky Zitával együtt alakította meg a Magyar Színjátszó Társaságot, amely rendszeres színi előadásokkal 1954-es felbomlásáig kápráztatta el a nagyérdeműt. Ezek voltak azok az évek, amikor Dél-Amerikában magasabb szintű magyar nyelvű színjátszás létezett, mint a kommunista elnyomás alá került Óhazában bárhol.

Ünnepek a Dél-amerikai Magyar Televízióval
Majd két hónap van még Szilveszter napjáig, de a DAMTV kettes stúdiójában már hetek óta folynak az ünnepekre szánt programok felvételei. Ismét a kulisszák mögé tekinthettünk. Exkluzív riport.

Az első dél-amerikai magyar rajzfilm
Több, mint fél éves munka eredményeképp karácsonyi témájú rajzfilm készült a DAMTV animációs stúdiójában, a legmodernebb 8k-technikával. A premier Szenteste lesz látható a Dél-amerikai Magyar Televízió előfizetői számára. Az alkotókkal beszélgettünk, és néhány képkockát is láthatunk a filmből.

A DAMTV és a Dél-amerikai Magyar Hírlap közös előfizetői akciója
Az összes, november végéig 2022-re szóló kombinált (DAMTV + Hírlap) éves előfizetői szerződést kötő, vagy meghosszabbító Olvasónk ingyenesen kapja kézhez a Dél-amerikai Magyar Hírlap Évkönyvének 2021-es kiadását. Az előfizetési díjat november 30-ig befizető Előfizetők automatikusan részt vesznek a nyereményjátékunkban is, amelyben 10-colos Samsung táblaszámítógépet, valamint értékes DVD-kből és könyvekből álló ajándékcsomagokat sorsolunk ki. A sorsolást a DAMTV élőben közvetíti december 5-én, asuncióni idő szerint 20 óra 15 perces kezdettel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük