Az EU bürokratái szerint a nicaraguai választások eredményének “nincs legitimitása”. A választások Nicaraguában “demokratikus garanciák nélkül zajlottak, ezért az eredményének nincs legitimitása” – fantáziálta az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn arra reagálva, hogy az előzetes eredmények szerint Daniel Ortega hivatalban lévő államfő elsöprő fölénnyel nyerte meg a vasárnap tartott elnökválasztást. Bezzeg ha nem ő nyert volna, azonnal lett volna legitimációja – de a nép nem így akarta, így hát az EU szerint nincs legitimációja. Az EU egyéb iránt (egyenlőre és szerencsére) nem ország, mégis újabban úgy érzi, akként kell megjelennie a világpolitikában. Ez annyiban nyilvánul meg, hogy mindenbe (is) beleugatnak, amihez semmi közük nincs.

Josep Borrell, az Európai Unió nevében közzétett nyilatkozatában kijelentette: Daniel Ortega az ország alkotmányát “figyelmen kívül hagyva” megszüntette a választási versengést (sic!) és ezzel megfosztotta a nicaraguai népet a szabad, hiteles, inkluzív, tisztességes és átlátható választáshoz való jogától. A gond európai szemszpontból, hogy erről a nicaraguai nép nemigen akar tudomást venni…

Kiemelte, hogy a nicaraguai népet “megfosztották a véleménynyilvánítás és békés gyülekezés gyakorlásának szabadságától” is, a kormányzattól eltérő véleményeket pedig elhallgattatták, számos civil társadalmi szervezetet (= külföldi beavatkozási kísérletet) betiltottak.
    
A brüsszeli utász sem maradt el: az uniós bohócsipkás főképviselő hangsúlyozta: a nicaraguai hatóságoknak véget kell vetniük az “elnyomásnak”, és teljes körűen tiszteletben kell tartaniuk az emberi jogokat, beleértve a polgári és politikai jogokat is. Lehetővé kell tenniük, hogy a nemzetközi emberi jogi szervezetek visszatérjenek az országba. Hogy szerinte miért kell idegen érdekeket képviselő “nemzetközi” szervezeteknek lenniük egy szuverén országban, azt egyenlőre homály fedi.
    
“Az Európai Unió az összes politikai fogoly azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására, valamint az ellenük folyó jogi eljárások megszüntetésére szólít fel” – fogalmazott – bár politikai foglyokról nemigen van tudomásunk Nicaraguában.
    
A jól ismert recept szerint kijelentette: “az EU gondosan elkerül minden olyan intézkedést, amely növelheti a nicaraguai nép nehézségeit. Szankciói következetesen csakis azokat a személyeket veszik célba, akik felelősek az antidemokratikus fejleményekért az országban. Ennek szellemében minden rendelkezésére álló eszköz használatát fontolóra vesz esetleges további, akár az egyéni korlátozásokat is meghaladó intézkedések meghozatala érdekében” – tette hozzá a szerepzavarban lévő Borrell.
    
Az 1980-as években Ortega egyetlen cikluson át volt elnök, majd 2007-ben tért vissza a hatalomba.
    
Az Európai Unió és az Amerikai Államok Szervezetének ügynökeit nem engedték be, a külföldi “újságírók” egy részének pedig megtiltották a belépést az országba a választások idején – hogy a választás nyugati manipulációját megakadályozzák.

A szerkesztő megjegyzése: az utolsó dolog lenne, hogy egy kommunista vezetőt és a rezsimét védje lapunk, ellenben az elsöprő erejű választói akarat semmibevétele, megkérőjelezése pont a demokrácia sárba tiprása az EU és az USA részéről – épp úgy, mint a Krím esetében is történt. Ezen érdemes lenne elgondolkozniuk az érintett politikai percembereknek.


(Dél-amerikai Magyar Hírlap / az MTI jelentése nyomán)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük