Többhelyütt szándékosan kísérleteznek vele a világban, orvosolandó az ellátási nehézségeket – Paraguayban azonban akaratlanul “sikerült” az elsőtől eltérő második (azaz ismétlő-) oltást beadniuk az egyik fővárosi kórházban. Az asuncióni Barrio Obrero Kórház közel félszáz alkalmazottja a kínai Sinovac terméke, a CoronaVac helyett a szintén kínai, ámbár Sinopharm-tól származó oltást kapta a második dózisként. Sino ez is, sino az is… és mindenféle krikszkraksz van rajtuk. Érthető, ugye?


Utóbbi Magyarországon is ismerős, a köznyelvben “kínai vakcinaként” hivatkoznak rá, míg előbbit az Óhazában még nem alkalmazzák. Magyarországhoz legközelebb a szomszédos Ukrajnában oltanak a CoronaVac nevű oltóanyaggal. Európában rajtuk kívül még csak Albánia alkalmazza. Dél-Amerikában sokkal leterjedtebben alkalmazzák a Sinovac oltóanyagát: Argentína, Venezuela, Peru, Suriname és Guyana kivételével minden dél-amerikai országban oltanak már vele. Kivételt ezeken felül a még mindig európai uralom alatt, gyarmati sorban senyvedő területek, így Francia Guyana és a britek által megszállva tartott Falkland Szigetek / Islas Malvinas jelentenek.

A tizennyolcadik egészségügyi régió igazgatója, dr. Robert Núñez elmondta, hogy a CoronaVac helyett a Sinopharm vakcinát második dózisban kapó alkalmazottak egészsége nincs veszélyben. Kifejtette, hogy a különbség a vakcina forrásában van, de ugyanolyan inaktivált élő vírus van benne, így nincsenek veszélyben az így oltottak.

„Először ki kell derítenünk, hogy mi történt pontosan az oltások során. Az érintettekkel találkozunk, hogy tisztázzuk, hogyan fogunk tovább haladni, mely kockázatok vannak és melyek nem, ezt követően bővebben is tájékoztatjuk az érintett feleket ”- mondta Núñez.

Közel két hónappal az oltási program megkezdése után tegnapig még mindig csak kevesebb, mint 50 000 embert oltottak be a koronavírus ellen Paraguayban. Még a kórházak személyzetét sem sikerült eddig teljes létszámban immunizálni.


(DÉL-AMERIKAI MAGYAR HÍRLAP)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük