Balesetet szenvedett egy orosz Tu-22M3-as típusú szuperszonikus hadászati bombázó az oroszországi Kaluga megyében,  a legénység három tagja életét vesztette – közölte kedden az orosz védelmi minisztérium. A baleset a sajkovjai reptéren, a földön, repülésre való felkészülés közben történt, amikor váratlanul működésbe lépett a gép vészelhagyást biztosító rendszere. A legénység tagjainak ejtőernyőjének nem volt ideje kinyílni: a legtöbb modern harci repülőgéppel ellentétben a Tu-22M3-asok katapultülései még nem dupa-nullás kivitelűek, tehát nem biztosítják a hajózók mentését nulla sebesség és nulla magasság mellett. A gépen alkalmazott K-22 katapultülések minimális használati magassága 250 méter.

(Kép: Jno, CC BY 2.5 link)


    
Az első jelentések szerint az áldozatok között van a repülőezred parancsnoka is, aki a kiképzőülésen foglalt helyet. A legénység negyedik tagját kórházba szállították. Az orosz légierő bizottságot állított fel a baleset okainak kiderítésére.
    
A Tu-22M szuperszonikus hadászati repülőgépet 1972-től állították szolgálatba a Szovjetunióban. A gép a hatvanas években gyártott Tu-22-es jelentős, koncepcionális újratervezésével jött létre. Bár jelölésben csupán egyetlen betűben tér el, a két típus jelentős különbséget mutat.

A Sputnik hírügynökség szerint 2018-ban még legkevesebb 63 volt közülük hadrendben az orosz légierőnél, amely továbbra is számol a jelentős hadászati bombázókapacitást biztosító gépekkel: egy 2014 szeptemberében aláírt szerződés szerint 2021-es kezdettel legalább a géppark felét Tu-22M3M-standardra modernizálják. A modernizálás az avionika 80%-át érinti, kiterjed a bombavetőrendszerre és egy új, fázisvezérelt repülőgép-fedélzeti radar beépítését is tartalmazza. Ezekkel a modernizációkkal a típus hosszú évtizedekig állhat még első vonali szolgálatban.


(DÉL-AMERIKAI MAGYAR HÍRLAP/MTI / címlapkép: Dmitriy Pichugin, link)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük