A Disney+ katalógusában szereplő rajzfilmeket, köztük a Dumbo, a Pán Péter és A dzsungel könyve című klasszikusokat olyan felirattal láttak el, amely a produkciókban előforduló sztereotípiákra hívják fel a figyelmet.

“Ez a műsor negatívan ábrázol és kezel embereket vagy kultúrákat. Ezek a sztereotípiák akkor is rosszak voltak és ma is azok” – idézte a filmek vetítésekor felvillanó feliratot a BBC.

Walt Disney forog a sírjában. Amit felépített, rég szertefoszlott. Amihez ma is a nevét kénytelen adni, ma már csak kultúrszemétként azonosítható. Totális ellentéte mindannak, amiben hitt és amiért dolgozott életében.


    
Üzenetében a Disney+ megjegyzi: ahelyett, hogy eltávolították volna a filmeket a programból, “inkább tudomásul akarják venni annak káros hatásait, tanulni akarnak belőle és párbeszédet kezdeni egy befogadóbb jövő megteremtése érdekében”.
    
A figyelmeztető felirat megjelenik az említett rajzfilmek mellett a Macskarisztokraták, valamint a Susi és Tekergő lejátszásakor is.
    
A streamingszolgáltató először tavaly novemberben kezdte feliratozni a rasszizmussal kapcsolatos figyelmeztetéssel a katalógusában szereplő filmeket. Akkor azonban még rövidebb volt a figyelemfelhívó szöveg, és csupán annyit jegyzett meg, hogy eredeti formájában vetítik a produkciót, amely “esetleg azóta elavult kulturális ábrázolásmódot tartalmazhat”.
    
A BBC szerint a Disney+ szolgáltatásában egyes filmek, köztük az 1946-ban készült A Dél dala – Rémusz bácsi meséi, egyáltalán nem szerepelnek a rasszizmus megjelenítése miatt.


(Dél-amerikai Magyar Hírlap / az MTI híre nyomán)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük