A fertőzöttek száma 32,75 millió, a halálos áldozatoké 993 ezer a világon

A világon 32 749 934 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 992 991, a gyógyultaké pedig 22 615 767 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 32 472 766 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 987 679, a gyógyultaké pedig 22 377 620 volt. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen.
    
Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 7 078 039 fertőzött volt eddig a napig, 204 486-en haltak meg, és 2 750 459-en meggyógyultak.
    Indiában 5 903 932 fertőzöttet, 93 379 halálos áldozatot és 4 849 584 gyógyultat jegyeztek fel.
    Brazíliában 4 717 991 fertőzöttről, 141 406 halálos áldozatról és 4 153 307 gyógyultról tudni.
    Oroszországban 1 138 509-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 20 140-re, a gyógyultaké pedig 936 881-re emelkedett.
    Spanyolországban 716 481 fertőzöttet, 31 232 halálos áldozatot és 150 376 gyógyultat regisztráltak.
    Franciaországban 552 454 fertőzöttről, 31 675 halálos áldozatról és 96 937 gyógyultról tudni.
    Iránban 443 086 fertőzöttet, 25 394 halálesetet és 372 051 gyógyultat tartanak számon.
    Az Egyesült Királyságban a fertőzöttek száma 431 817, és 42 060-an haltak meg a betegségben.
    Törökországban 312 966 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma 7929, a gyógyultaké 274 514.
    Olaszországban a fertőzöttek száma 308 104, a halálos áldozatoké 35 818, és 223 693-an gyógyultak fel a Covid-19-ből.
    Németországban 285 026 a fertőzöttek száma, 9459 a halottaké, 250 104-en meggyógyultak.
    Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 90 456 fertőzéses esetet tartottak nyilván vasárnap reggel, valamint 4739 halálos áldozatot és 85 360 gyógyultat.
    
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely a közép-kínai Vuhanból terjedt el.


Hatan meghaltak, 937-tel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Elhunyt hat beteg, és újabb 937 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap. A kormányzati portálon azt írták: 24 014-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 736-ra emelkedett, 5141-en már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 18 137. Az aktív fertőzöttek 37 százaléka, az elhunytak 54 százaléka, a gyógyultak 39 százaléka budapesti. 620 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 38-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 24 538-an vannak, a mintavételek száma 690 408-ra nőtt.
    
Kiemelték, ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsák, és ne hagyják, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért a könnyen betartható, általános szabályoknak most még nagyobb a jelentőségük. Tartsuk be a szabályokat, és akkor együtt újra sikerülni fog – írták.
    
Kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. Továbbá 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.
    
A közösségi terjedés megfékezéséért továbbra is azt kérik mindenkitől, kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be. Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.
    
Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenniük a fertőzések elkerüléséért – hangsúlyozták.
    
Szeptemberben hagyományos munkarendben, de szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődött el a tanév, csaknem hatezer köznevelési intézmény több mint tizenháromezer feladatellátási helyén. Az operatív törzs eddig 28 óvodában és 8 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 187 osztálynál és 7 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.
    
Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (9155) és Pest megyében (3165) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (1182), Fejér (1115), Csongrád-Csanád (1068), Szabolcs-Szatmár-Bereg (970) és Hajdú-Bihar megye (955). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (250).


ITM: már több mint 75 ezren töltötték le a VírusRadar alkalmazást

Már több mint 75 ezren töltötték le a VírusRadar alkalmazást, amelyhez hasonló applikációk Európa több országában bizonyították, hogy rendkívül hasznosak a kontaktok beazonosításában, és életeket menthetnek a koronavírus-járvány második szakaszában – idézte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében a digitalizációért felelős helyettes államtitkárt.

Solymár Károly Balázs azt mondta, hogy az önkéntesen letölthető alkalmazás célja a kontaktkutatás segítése, ugyanis a fertőzöttek sokszor nem emlékeznek pontosan, kikkel találkoztak, vagy nem ismerik azokat, az alkalmazás viszont képes őket is azonosítani. Az ITM 25 kutatási projektet indított a vírus terjedésének megakadályozásáért, ennek egyik eleme a VírusRadar applikáció – tette hozzá.
    
A közlemény szerint az innovatív alkalmazás a mobiltelefonok rádiójeles, bluetooth-kapcsolatát felhasználva, a háttérben folyamatosan futva rögzíti azoknak a készülékek egyedi, titkosított azonosítóit, amelyek legalább negyedórán át, kétméteres közelségben vannak. A fertőzöttség fennállása esetén a felhasználó eldöntheti, megosztja-e a járványügyi szakemberekkel a telefon által rögzített adatokat.
    
A beérkező adatokat a Kormányzati Informatikai és Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szerverein tárolják, és hozzáférése kizárólag az erre a célra kialakított lekérdező felületen keresztül a kontaktkutatást végző szakembereknek van. A központi szerveren csak a felhasználók telefonszámát, és a hozzájuk rendelt, álnevesített azonosítót tárolják, amelyhez csak szükség esetén, csak a járványügyi szakemberek férhetnek hozzá – olvasható a közleményben.



Orbán: ha egyszer sikerült, újra sikerül legyőzni a járványt

Magyarország számára lesz koronavírus elleni vakcina és mindenkinek, aki akarja, időben elérhető lesz az oltóanyag – erről Orbán Viktor miniszterelnök a TV2 Tények című műsorában beszélt vasárnap este. A védekezésről szólva a kormányfő kiemelte: ha egyszer sikerült, akkor újra sikerül legyőzni a járványt.

A miniszterelnök a szombaton rögzített beszélgetésben azt mondta: meglesz a vakcina, meg fogják szervezni, hogy legyen Magyarország számára, és időben elérhető legyen mindenkinek, aki akarja. Jelezte: Brüsszel szerint legkésőbb 2021 első félévében, az amerikaiak szerint azonban már ez év végéig kifejleszthetik a koronavírus elleni oltóanyagot.
    
Közlése szerint folyamatosan tárgyalnak az amerikaiakkal, a japánokkal, a kínaiakkal, az oroszokkal, és pénzt adtak az Európai Unió által támogatott európai kutatási programokra. Az esélyek nem rosszak – értékelt a kormányfő, aki szerint a világ négy-öt nagy erőközpontja fel tudja kínálni az emberiségnek a vírust megállítani képes vakcinát a következő év során.
    
Fontos tanulságnak nevezte, hogy az idősek továbbra is veszélyben vannak, a járvány felszálló ágban van. A helyzet nehéz, az egészségügyre és az oktatásra nagy nyomás nehezedik most és fog nehezedni a következő hónapokban – közölte.
    
Kiemelte: olyan védekezési receptet kell kínálni az embereknek, amit elfogadnak, és ezért egyetértési pontokat, nemzeti egységet kell létrehozni. Elmondta, a nemzeti konzultációk ezt a célt szolgálják, és ezekből ki tudta olvasni, hogy mit is akarnak az emberek. Világos, hogy azt mondják, védekezni akarnak, de nem akarják, hogy az ország újra megálljon, Magyarországnak működnie kell – rögzítette Orbán Viktor.
    
Rámutatott: ha az egészségügyi dolgozók kitartanak, és lelkileg is el tudják viselni az egyre növekvő terhet, akkor “meg tudjuk csinálni, sikerülni fog, ahogy tavasszal is sikerült”. Úgy látta: a szabályok betartásánál a nyár nagy csábító, de az ősz segíteni fog, lehűti a kedélyeket, az emberek most sokkal inkább betartják a szabályokat, mint tették a nyár során.
    
Megerősítette: van mindenhol orvos és nővér, mindenhol van elegendő eszköz, ágy, védőfelszerelés, lélegeztetőgép. Jelezte: lépcsőzetes a védekezési rendszer, kijelölték az első nyolc kórházat, és ha megtelnek, akkor jön a második lépcső, majd a továbbiak, s az orvosokat, nővéreket oda kell vezényelni, ahol szükség van rájuk. Kifejtette, Ausztriát továbbra is figyelemmel követik, az egyetlen hely, amit nem ért, Csehország, ahol elszabadultak a számok, erre figyelni kell. Közölte: a határzárat továbbra is fontosnak tartja, az utánpótlás-vonalak ott vannak, ezeket ott kell elvágni.
    
A kormányfő kijelentette: ki fogunk ebből a “nyomorúságból szabadulni”, és addig pedig ki fogjuk bírni. Hozzátette: működni fog az egészségügy, működni fog a gazdaság és “nem fogunk hátralépni, megőrizzük az esélyét annak, hogy Magyarország a válságból megerősödve kerüljön ki”.
    
Arról, hogy egy nagy nemzetközi hitelminősítő kedvezőbb rangsorolást adott Magyarország számára, azt mondta: örül a biztatásnak és minden jó jelnek, ugyanakkor egyetlen dologra kell összpontosítani, a munkahelyekre. Ha van munka, ha vannak munkahelyek, akkor lesz növekedés, jó hitelminősítés – hangsúlyozta Orbán Viktor. Adócsökkentés, beruházás, fejlesztés – foglalta össze a kormányfő politikájukat.
    
Elmondta, a másik lehetőség, ha minden kötél szakad, akkor az az, hogy az állam is tudjon felvenni alkalmazásba embereket. Ez már kevésbé jó megoldás, de még mindig kenyeret és lehetőséget ad a családoknak. A harmadik, a hagyományos közmunka rendszere, ami nagyon messze van attól, ami fizetésben és munkavégzésben kívánatos lenne, de ha nincs más, az is jobb a semminél – közölte. A kormányfő mindenképpen szükségesnek látta a közmunkabérek emelését a következő év során.
    
Orbán Viktor beszélt arról is, hogy több ember dolgozik most Magyarországon, mint dolgozott januárban, illetve márciusban. Több mint 4,5 millióan végeznek munkát, ami választóvonal. Felidézte, hogy tíz éve, amikor a szocialistáktól átvették a kormányzást, 3,6-3,7 millióan dolgoztak, és az első választóvonal volt a 4 millió. Sokan nem hitték, hogy ezt el lehet érni, de megtörtént, és most az új varázslimit a 4,5 millió, amit átléptek – mondta. Megjegyezte: az ő fejében szerepel egy 5 millió munkahellyel rendelkező Magyarország, de ez nem a következő hónapok feladata.
    
Az igazi kérdésnek most azt tartotta, hogy a vállalkozók tudnak-e olyan új munkahelyeket létrehozni, amelyek versenyképesebbek, mint a jelenlegiek. A világban egy munkaerő-, gyártás-, kapacitás-áthelyezés, újraszervezés zajlik, ez egy verseny, amibe Magyarországnak be kell neveznie. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter feladata, hogy ezt a nevezést beadja és fusson jól – mondta; egyúttal az esélyeket jónak tartotta.
    
Budapestről azt mondta: a főváros üzleti modellje a turizmusban és a vendéglátásban a külföldiekre épül, az itt szállodai szobát foglalók 93 százaléka külföldi, szemben Rómával, vagy Párizzsal, ahol ez 50-60 százalék. Aláhúzta, Budapestnek nincs olyan üzleti modellje, amivel a magyarokat hozná el a fővárosba és őket venné rá, hogy töltsenek el a fővárosban egy hétvégét. Mindenképpen változtatni kell ezen az üzleti modellen, akkor is, ha visszatér az élet a normál kerékvágásba – rögzítette a kormányfő.
    
Megjegyezte: mintegy kétezer milliárd forint maradt a családoknál és a vállalkozásoknál a hitelmoratóriummal, ami nagy segítség volt mindenkinek, illetve adót csökkentettek a vállalkozások számára. A kormány, amit lehetett, vidéken és Budapesten megtett – mondta, hozzátéve: nem ártana a rásegítés, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara javaslatainak irányvonalát érdemes lenne követni.


Közel 170-re emelkedett a 100 ezer lakosra jutó aktív fertőzöttek száma Belgiumban

Az előző hét adataihoz képest 144 százalékos emelkedéssel 168,3-ra szökött fel a 100 ezer lakosra jutó aktív koronavírussal fertőzöttek száma vasárnapra Belgiumban – közölte a belga nemzeti közegészségügyi intézet vasárnap. A fertőzöttek átlagos napi száma 1528,7-re nőtt az elmúlt egy hétben, ami 24 százalékkal nagyobb a múlt vasárnap közölt adatokhoz képest. A fertőzési ráta 1,353-ra rúg, ami azt mutatja, hogy a járvány erősödik. Az igazolt esetek száma jelenleg 112 ezer 803 az országban.
    
A hét folyamán több mint 10 ezer új fertőzöttet szűrtek ki a tesztközpontok. A legtöbb esetet, 2353-at Brüsszelben regisztrálták, 1913-at az ország északi határán található antwerpeni régióban, 1481-et a kelet felé eső Liege-ben és 1118-at a dél-belgiumi Hainaut tartományban.
    
Továbbra is egyre több embert szállítanak kórházba. A korábbi átlagos napi 34-nél majdnem kétszer többet, 64,9 embert helyeztek el ápolási intézményben napi átlagban a múlt héten. A járvány kezdete óta 20 ezer 43 ember került kórházba, és jelenleg 626-ra rúg a kórházban ápolt betegek száma, közülük 120-an intenzív osztályon fekszenek.
    
A betegség következtében elhunytak napi száma nem emelkedett jelentősen, a hét folyamán átlagosan naponta 3,3 ember halt meg. A járvány kezdete óta 9974 ember halálát okozta az új típusú koronavírus Belgiumban. A héten közel 260 ezer vírustesztet végeztek az országban, naponta mintegy 37 ezret.
    
A La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap arról számolt be, hogy Brüsszel város vezetése szombat este tartott rendkívüli ülésén tovább szigorította a járvány terjedését fékező intézkedéseket. Az új szabályok szerint a következő három hét alatt minden vendéglátóhelynek az eddigi éjjel egy óra helyett 23 órakor kell bezárna. Az élelmiszerüzleteknek, beleértve az éjjel-nappal nyitva tartó boltokat is, este 22 órakor be kell zárniuk. Az utcákon nem tartózkodhat csoportosan tíznél több ember 23 óra és reggel 6 óra között.
    
Noha a kötelező arcmaszkviselés augusztus közepén bevezetett szabályának érvényessége október elsején lejár, maszkot mindenkinek magánál kell tartania. Maszkot ugyanis minden zárt térben, valamint a sokakat vonzó szabadéri helyszíneken, például iskolák előtt, bevásárlóutcákban vagy piacokon kötelező viselni. Utóbbiak esetében megjegyezték, ételt és italt helyben fogyasztásra tilos árusítani. Az új szabályok hétfőtől érvényesek.



Újabb regionális korlátozások lépnek életbe Nagy-Britanniában

Újabb regionális korlátozások lépnek életbe Nagy-Britannia egyes országrészeiben a koronavírus-járvány megfékezése végett. Az intézkedésekkel szemben ugyanakkor erősödik a politikai és a társadalmi ellenállás is. A legszigorúbb korlátozó intézkedések Walesben válnak hatályossá vasárnap estétől. A szigorítások a 3,1 milliós walesi lakosság felét érintik.
    
A helyi kormányzat rendelete alapján nyolc dél-walesi megyében, köztük a két legnagyobb megyei rangú városban, Swansea-ben és Cardiffban – a walesi fővárosban – a nem egy háztartásban élők nem találkozhatnak zárt térben, így egymás lakásaiban sem, és nem tölthetik együtt az éjszakát. Ez ismerősökre és családtagokra egyaránt vonatkozik.
    
A nyolc megyét és a két nagyvárost az ott élők – néhány kivételes indoktól eltekintve – vasárnap estétől nem is hagyhatják el, illetve máshonnan ezekre a területekre nem lehet belépni. A kivételek közé tartozik, ha valakinek csak máshol hozzáférhető sürgős orvosi ellátásra van szüksége, ha valaki az érintett területeken kívüli iskolába jár, vagy a lezárt térségen kívül van a munkahelye és otthonról nem tudja ellátni munkáját. Az érintett walesi térségekben a pubok 22 óra után nem szolgálhatnak fel alkoholt, és 22:20 órakor be kell zárniuk.
    
Hasonló intézkedések Angliában és Skóciában is életbe léptek az elmúlt napokban: ebben a két országrészben 22 órakor minden vendéglátóhelynek be kell zárnia, bár a házhozszállításra rendelt ételek továbbra is kiszállíthatók.
    
A legutóbbi adatok szerint a korlátozásoktól érintett walesi térségekben 38 és 152 között van a százezer lakosonkénti koronavírus-fertőzöttek száma. A Nagy-Britanniában honos gyakorlat alapján a hatóságok ott rendelnek el helyi korlátozásokat, ahol százezer lakosra számolva húsz főnél többen fertőződnek meg.
    
Angliában és Skóciában számos egyetemen találtak koronavírus-fertőzöttségi gócokat, és emiatt vasárnap már háromezer egyetemi hallgató nem hagyhatta el kollégiumi lakhelyét.
    
A legtöbben a manchesteri Metropolitan egyetemen vonultak hatóságilag elrendelt karanténba: itt 1700 hallgatónak kell két hetet elkülönítésben töltenie, miután 127 diák koronavírustesztje pozitív lett.
    
Az angliai egyetemi hallgatói szövetség vasárnapi nyilatkozata szerint a hatóságok előzetes jelzés nélkül rendelték el a zárlatokat, így több ezer diákot gyakorlatilag “csapdába csaltak”, miután a kormány előzőleg arra biztatta a hallgatókat, hogy térjenek vissza egyetemeikre.
    
Szombat este a londoni Trafalgar téren több ezren tüntettek a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozó intézkedések ellen. A tiltakozók többször összetűztek a rendőrökkel, akik megpróbáltak érvényt szerezni a távolságtartási előírásoknak.
    
A dulakodásokban a Scotland Yard vasárnapi ismertetése szerint 11 rendőr és hat tüntető megsérült, 16 embert őrizetbe vettek.
    
Sajtóbeszámolók szerint a brit kormány saját politikai hátországában is egyre nagyobb az ellenállás a korlátozások bevezetésének módja ellen. Egybehangzó lapértesülések szerint a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciójában lázadáshoz közeli a helyzet amiatt, hogy Boris Johnson miniszterelnök kormánya nem konzultál a parlamenttel a szabadságjogokat korlátozó intézkedések életbe léptetése előtt.
    
A konzervatív frakció legbefolyásosabb szakpolitikai testülete, az 1922 Bizottság indítványt terjesztett be annak érdekében, hogy a kormány kötelezően bocsássa előzetes parlamenti vitára és szavazásra a korlátozási intézkedések terveit.
    
A The Observer című baloldali vasárnapi brit lap megbízásából elvégzett legújabb országos felmérés a Konzervatív Párt népszerűségének komoly visszaesését mutatja.
    
Az Opinium közvéleménykutató cég vizsgálata szerint a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt 42 százalékos támogatottsággal az élre került, a konzervatívokra jelenleg a választók 39 százaléka voksolna.
    
A Munkáspárt először vezeti a népszerűségi mezőnyt azóta, hogy Theresa May előző miniszterelnök tavaly nyáron távozott és Boris Johnson vette át a kormányfői tisztséget.
    
A felmérés szerint Johnson kormányának járványkezelési tevékenységét a választók 30 százaléka támogatja; az elégedettek aránya márciusban még 65 százalék volt.


Öthavi csúcsra emelkedett az új esetek száma Németországban

Tovább erősödött a koronavírus-járvány második hulláma Németországban, és az új fertőzések száma bő öt hónapja a legmagasabbra emelkedett a szombaton megjelent hivatalos adatok szerint. A teszttel igazolt új fertőzések száma 24 óra alatt 2507-tel emelkedett a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) kimutatása szerint. Ennél több új esetet legutóbb április 18-án jegyeztek fel, amikor 3609 fertőzést regisztráltak.
    
A napi új esetek száma egy hónapon belül ötödször lépte át a kétezret. Az utóbbi napokban számos további járványügyi mutató is romlott. Az egy hét alatt kimutatott fertőzések százezer lakosra vetített száma például meghaladta a 13-at, pedig szeptember elején még 10 alatt volt.
    
A szövetségi kormány a többi között a tesztelési gyakorlat és a karanténszabályok átalakításával készül a járvány második hullámának megfékezésére. Angela Merkel kancellár kedden, szeptember 29-én egyeztet erről a tartományi kormányfőkkel. Az új stratégia október közepére készülhet el. Központi elemei közé tartozik majd az úgynevezett antigén-gyorstesztek alkalmazása. Bajorország tartomány kormánya már be is jelentette, hogy beszereznek tízmillió ilyen eszközt.
    
Az újonnan megfertőződöttekkel együtt a járvány kezdetétől 282 730 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-Cov-2). Az általa okozott betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma kilenccel nőtt péntek óta, így már 9452 halálos áldozata van a járványnak Németországban.



Franciaországban a fertőzöttek száma átlépte a félmilliót

Franciaországban az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma pénteken átlépte a félmilliót, miután az elmúlt 24 órában ismét csaknem 16 ezer új esetet tártak fel az egészségügyi hatóságok. Az egészségügyi minisztérium péntek este közzétett adatai szerint a napi esetszám csütörtöki rekordja (16 096) után pénteken 15 797 koronavírus-teszt bizonyult pozitívnak, így a járvány kezdete óta 513 034-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma.
    
A Covid-19 fertőzésben az elmúlt 24 órában 150-en hunytak el, a halottak száma 31 661-re nőt.
    
Kórházban jelenleg 6128 fertőzöttet ápolnak, számuk csütörtök óta 97-tel emelkedett. Intenzív osztályra az elmúlt 24 órában 129 új beteg került, jelenleg 1098-an vannak lélegeztetőgépre kapcsolva.
    
“Még mindig a járvány emelkedő szakaszában vagyunk, minden mutató nő” – hívta fel a figyelmet Sophie Vaux, a kormány járványügyi ügynökségének szakértője.
    
Az elmúlt héten 21 százalékkal nőtt a kórházak sürgősségi osztályaira koronavírus-fertőzés gyanújával érkezett betegek száma. A Covid-19 fertőzöttek kórházi betegfelvétele 34 százalékkal, az intenzív osztályra kerülők száma pedig 40 százalékkal emelkedett, ami exponenciális növekedést jelent a járványügyi szakember szerint.
    
A járvány szövődményeiben elhunytak száma két héttel ezelőtt kezdett emelkedni, s az elmúlt héten 25 százalékos volt a növekedés.
    
Az egészségügyi tárca arra is figyelmeztetett, hogy az idősek körében, akiknél a betegségnek egy súlyosabb formája alakulhat ki, egyre erősebben terjed a vírus: augusztus közepe óta megnégyszereződött a 75 év felettiek körében a fertőzöttek száma.
    
“Ezek a számok aggodalomra adnak okot, mert sejthető, hogy tovább fog nőni a betegfelvétel, a lélegeztetőgépre szorulók és az elhunytak száma is a következő hetekben” – vélte a szakember.
    
Az igazolt fertőzöttek száma az elmúlt héten nyolc százalékkal emelkedett az azt megelőző héthez hasonlóan. Ugyanakkor augusztus végén és szeptember elején az emelkedés sokkal jelentősebb volt, 20 és 57 százalék között mozgott.
    
Sophie Vaux szerint egyelőre korai a járvány lassulásáról beszélni, miután a tömegessé vált szűrések miatt napokig kell várni a teszteredményekre, és feltételezhető, hogy a fertőzöttek száma magasabb, mint amit a regisztrált adatok mutatnak.


Gyorsult a kórházi kezelésre szorulók számának növekedése Csehországban

Gyorsan emelkedik a koronavírus-fertőzés miatt kórházi kezelést igénylő súlyos esetek száma Csehországban. Az egészségügyi minisztérium honlapján szombaton közölt legfrissebb kimutatások szerint jelenleg 740 embert kezelnek kórházban, ami négyszerese a hónap eleji számoknak. Ezen a héten mintegy 200 ember került kórházba. Az orvosok szerint 151 ember esete minősül súlyosnak, azaz ők lélegeztetőgépre szorulnak.
    
Meredeken nő a halálozások száma is. Péntekig 581 ember halt meg a koronavírussal kapcsolatban, több mint egyharmaduk szeptemberben. Csak ezen a héten már majdnem hatvan halálesetet tartanak nyilván.
    
Roman Prymula egészségügyi miniszter pénteken kijelentette, hogy a kórházi kezelést igénylők és a halottak számának növekedését nagyon aggasztónak tartja. A napi fertőzések száma a héten 2300 és 3000 között alakult, ami Prymula szerint a járvány terjedésének néhány napos stagnálását jelzi.
    
Jelenleg Csehországban 31 427 az aktív fertőzöttek száma, többségüknél a kór enyhe lefolyású. Március elsejétől, az első fertőzés regisztrálásától kezdve, eddig már több mint 60 ezer ember fertőződött meg.
    
Az egészségügyi információk statisztikai hivatalának (ÚZIS) kimutatása szerint szeptemberben csökkent az új megbetegedések száma a munkahelyeken és a családokban, megugrott viszont az iskolákban, ami a tanévkezdés következménye. Jelenleg az iskolákból ered az új fertőzések mintegy 20 százaléka. Általános a tapasztalat, hogy a gyerekeknél a fertőzés enyhe lefolyású, csak ritkán vannak velük nagyobb gondok.
    
Az ÚZIS tíz kategóriát különböztet meg, ahonnan a fertőzés leginkább terjed. Márciustól kezdve a fertőzést mintegy 30 százalékban a munkahelyeken, míg 20 százalékban a családban kapták meg az emberek. Az esetek mintegy harmada az ismeretlen kategóriában van, mert nem tudták megállapítani, hogy a fertőzést hol kapta meg valaki.



(MTI / címlapkép: NIAID, CC BY 2.0, link)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük