Elhunyt hat krónikus beteg, és újabb 809 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu szombaton A kormányzati portálon azt írták: 16 920-ra nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 675-re emelkedett, 4382-en már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 11 863. Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 58 százaléka, a gyógyultak 40 százaléka budapesti. Kórházban 386 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 30-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 28 527-en vannak, a mintavételek száma 604 122.
    
Kiemelték, ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma tart Magyarországon, a vírus már közösségben terjed. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsa, és ne hagyja, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért a már érvényben lévő és könnyen betartható általános szabályoknak most még nagyobb a jelentősége.
    
A kormány szerdai ülésén a beutazási korlátozások fenntartásáról és újabb szigorításokról döntött. Ezeknek értelmében kötelező az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, egészségügyi, szociális intézményekben és ügyfélfogadási irodákban is a maszk használata, valamint 23 óta után be kell zárni a szórakozóhelyeket – tudatták.
    
A közösségi vírusterjedés megfékezéséért továbbra is kerülni kell azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartani kell a szociális távolságot, gyakran és alaposan kezet kell mosni. A külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt elrendelt hatósági házi karantént szigorúan be kell tartani. Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát! – kérik. Az iskolákba októbertől a tanárok és a diákok csak testhőmérséklet-mérés után léphetnek be. Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme.
    
Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenniük a fertőzések elkerüléséért – áll a közleményben.
    
Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (7059) és Pest megyében (2296) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (850), Győr-Moson-Sopron (664), Hajdú-Bihar (648) és Csongrád-Csanád megye (637). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Békés (118).

Virológus: 2021 elején indulhat a vakcinák gyártása

Jövő év elejére várható a koronavírus elleni oltóanyagok megjelenése a gyógyszertárakban – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) virológusa szombaton az M1 aktuális csatornán. Kis Zoltán hozzátette: egyre több vakcinagyártó cég oltóanyag-fejlesztése tart az utolsó fázisban, de még további vizsgálatok szükségesek. Mint mondta, az engedélyeztetési eljárások felgyorsítására felkészültek a hatóságok, de a vakcinagyártók is egyetértenek abban, hogy a biztonság mindenek előtt áll.
    
A jövő év elején gyártásra kerülő sok millió dózis forgalmazásának logisztikája már önmagában kihívás lesz – hangsúlyozta, megjegyezve, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már kidolgozta a vakcinák piacra kerülésének tervezetét. A világszervezet ajánlása szerint először a “frontvonalban” dolgozók, majd az idősek, a közszolgálatot végzők kapják meg a védőoltást.

OVSZ: a véradások biztonságosak

A véradások biztonságosak a járványhelyzetben is – mondta az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában. Nagy Sándor hangsúlyozta: a dolgozók maszkban vannak és hétfőtől a donoroknak is kötelező lesz maszkot hordaniuk. Emellett ügyelnek a távolságtartásra, fokozottan fertőtlenítenek minden olyan felületet, amellyel a véradók érintkezhetnek és egyre több intézetben biztosítják az időpontra érkezést, amivel már sokan élnek.
    
Tájékoztatása szerint a készletek mennyisége jelenleg a biztonságos tartományban van, van annyi biztonsági tartalék, hogy ha a kórházakban hirtelen nagyobb mennyiségű vérkészítményre lenne szükség vagy valamilyen okból nem tudnák a véradókat fogadni, akkor is elegendő lenne pár napra.
    
Elmondta, a koronavírus-járvány miatt tavasszal meredek visszaesést tapasztaltak a véradásban, de akkor a kórházak is kevesebb vérkészítményt használtak. Bár nyáron normalizálódott a helyzet, több véradót kell megszólítani annak érdekében, hogy megjelenjenek annyian, ahány emberre szükség van.
    
Nagy Sándor beszélt arról is, hogy nyáron több száz egység vérplazmakészítményt állítottak elő koronavírus-fertőzésen átesettek véréből. A legújabb, jövő héten induló kampányukkal pedig nemcsak azokat szólítják meg, akik a fertőzés súlyosabb formáján estek át és kórházban voltak, hanem mindenkit, aki fertőzött volt.

Orbán: hat hónappal meghosszabbítja a kormány a hitelmoratóriumot

(MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

 

A munkahelyeket és a családok életszínvonalát a járvány ideje alatt is meg kell védeni – hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Facebook-oldalán közzétett videóban, bejelentve, hogy a háztartásoknak nyújtott hitelmoratóriumot – bizonyos társadalmi csoportok esetében – 2021. január 1-jétől további hat hónapig meghosszabbítják. A kormányfő a gazdaságvédelmi operatív törzs ülése után közölte: meghosszabbítják a moratóriumot a gyermeket nevelő családoknál – függetlenül attól, hány gyermeket nevelnek -, a nyugdíjasoknál, a munkanélkülieknél és a közfoglalkoztatottaknál.
    
A vállalkozások esetében a vállalkozóknak be kell jelenteniük, ha meg akarják hosszabbítani a moratóriumot, és ha a bevételük több mint 25 százalékkal csökkent, akkor meg fogják kapni a lehetőséget – ismertette Orbán Viktor.
  
“A gyermekeseknek, nyugdíjasoknak, munkanélkülieknek és közfoglalkoztatottaknak semmit sem kell tenniük, ha nem akarnak fizetni, a moratórium automatikusan meghosszabbodik” esetükben – mondta, hozzátéve: csak akkor kell felkeresniük a bankjukat, ha a moratórium lehetősége ellenére fizetni szeretnének.
    
Emellett a kormány – a gazdaságvédelmi operatív törzs javaslata alapján – hat hónapra felmondási tilalmat rendel el a koronavírus-járvány kezdete előtt felvett összes háztartási és vállalkozási hitelre – tájékoztatott Orbán Viktor.
    
A miniszterelnök kifejtette: a hitelmoratórium eddig 1,6 millió családnak és 60 ezer vállalkozásnak adott segítséget. Ez azt jelenti, hogy decemberig 2 ezer milliárd forint marad a családoknál és a vállalkozásoknál – emelte ki.



Operatív törzs: készen állnak a járvány további terjedését korlátok között tartani


Készen állunk arra, hogy a koronavírus-járvány további terjedését korlátok között tartsuk – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a szombati online sajtótájékoztatón. Lakatos Tibor ezredes felidézte: a kormány január 31-én hozta létre az operatív törzset, az ügyeleti központot pedig február 25-én. Az ügyeleti központ figyelemmel kíséri a magyarországi megbetegedési adatokat és az európai országok járványügyi helyzetét, a bevezetett intézkedéseket, információkat gyűjt, értékeli és javaslatot tesz az operatív törzsnek a döntésekre.
    
Mint mondta, a járványügyi készültség idején is folytatták munkájukat. Feladataik augusztusban kiegészültek a határellenőrzés ismételt bevezetésekor. Ennek értelmében csak azok léphetnek be az ország területére, akik az aktuális járványügyi feltételeknek megfelelnek. A rendőrség 56 ezernél is többször ellenőrizte a hatósági házi karantén szabályainak megtartását elektronikus úton és egymillió alkalommal hagyományos úton.
    
Mind az operatív törzs, mind annak ügyeleti központja, az operatív törzs tevékenységében részt vevő minisztériumok, egyéb szervek megteszik a megfelelő intézkedéseket a most hozott jogszabályok alapján  – jelentette ki. A szombati online sajtótájékoztatón az operatív törzset kérdezték arról, hogy a hétfőtől érvényes szigorúbb maszkviselési szabályok megszegőit azonnal megbüntetik-e a rendőrök, továbbá, hogy a rendőrség közreműködik-e a látogatási tilalmak betartatásában.
    
Lakatos Tibor kiemelte: a rendőrök eddig sem büntettek azonnal. A szabálysértési törvény a helyszíni bírságtól a szabálysértési feljelentésig lehetőséget ad, hogy a rendőrök eldönthessék, az elkövetett szabálysértés milyen szankciót kíván meg. Emlékeztetett, hogy tavasszal azt is mindig elmondták, hány állampolgárt figyelmeztettek a védelmi intézkedések be nem tartása miatt.
    
Lakatos Tibor felhívta a figyelmet, hogy már nem csak az állampolgárok és nem csak a rendőrség felelőssége a szabályok betartása, illetve betartatása. Az üzemeltetőknek, a közlekedési vállalatoknak is felelőssége van. Ehhez a rendőrség támogatást nyújt, egyrészt azzal, hogy önállóan ellenőrzi a védelmi intézkedések betartását, másrészt szükség esetén az intézmények, üzemeltetők, közlekedési társaságok bejelentésére is megteszi a szükséges intézkedéseket.
    
Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője közölte: a rendőrök, ahogy eddig, úgy a továbbiakban sem ellenőrzik a szociális intézményekben és a kórházakban a látogatási tilalom betartását.     Mindenhol az intézményvezetők és az intézményben dolgozók felelőssége, hogy ezeket a szabályokat mindenki betartsa – szögezte le Lakatos Tibor.
    
A sajtótájékoztató elején Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője felidézte: három hónappal ezelőtt, június 17-én azzal búcsúztak el a napi sajtótájékoztató-sorozat végén, hogy ha a járványhelyzet indokolja, visszatérnek.
    
A koronavírus-járvány jelenlegi szakaszában ismét online sajtótájékoztatók keretében tájékoztatnak majd a legfrissebb adatokról, a legfontosabb tudnivalókról, továbbá az újságíróktól érkezett kérdésekre is itt válaszolnak majd – közölte a szóvivő.


Országos tisztifőorvos: most a fiatal korosztályt érinti elsősorban a járvány

A koronavírus-járvány első hulláma elsősorban az idősebbeket érintette, most viszont a 20-29 éves korosztályból kerül ki a legtöbb pozitív eset – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília azt mondta, a járvány második hullámának a “természete” eltér az elsőtől, ezért másfajta védekezési stratégiát kell alkalmazni.
    
Hozzátette: a koronavírusos betegek átlagéletkora tavasszal magasabb volt, jelenleg a két hullám fertőzöttjeinek együttes átlagéletkora 41 év, az utolsó tíz napot tekintve viszont csak 35 év. Rámutatott: bár a fertőzöttek többsége fiatal, tovább tudják adni a vírust azoknak, akik magas kockázati csoportba tartoznak. Továbbra is a legveszélyeztetettebbek az idősek és a krónikus betegségben szenvedők – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos.
    
Müller Cecília beszélt a hétfőtől bevezetendő szigorításokról is, így a maszkhasználat kiterjesztéséről, a szórakozó- és vendéglátóhelyek 23 órai zárásáról, illetve az októbertől, a köznevelési intézményekben bevezetendő kötelező testhőmérséklet-mérésről. A maszkhasználat kapcsán kitért arra, hogy hétfőtől a sál vagy kendő már nem lesz elegendő az arc eltakarásához, csak textil- vagy orvosi maszkot lehet a jövőben hordani. Mint mondta, ezek olyan rendelkezések, amelyek a mindennapi életvitelt nem gátolják, de biztonságosabbá teszik.
    
A szakember kitért arra, hogy október második felében lesz elérhető a szezonális influenza elleni védőoltás, immár mindenki számára térítésmentesen. Jelezte, a védőoltás beadatására a háziorvossal történt időpontegyeztetés után lesz lehetőség.
    
Az országos tisztifőorvos kérdés kapcsán elmondta, naponta ellenőrzik a kórházakat, hogy rendelkezésre állnak-e a gyógyításhoz szükséges tárgyi és személyi feltételek. Kidolgozott intézkedési terv van a koronavírusos betegek ellátására, a cél az, hogy őket olyan intézményekben lássák el, ahol ahhoz minden feltétel adott – tette hozzá.
    
Az ellátandó betegek számának emelkedésével folyamatosan lépnek be új kórházak az ellátásba – mondta. Amennyiben egy intézmény eléri kapacitásának 80 százalékát, jelzi ezt a Nemzeti Népegészegészségi Központnak, amely újabb és újabb kórházakat jelöl ki az ellátásra. Jelenleg a kapacitásokat nem merítettük ki – közölte.

A kötelező házi karantén 14 napról 10 napra csökkentésével kapcsolatban Müller Cecília elmondta: a nemzetközi tapasztalatokat vették figyelembe, hiszen a tíz nap alatt, az 5-6 napos lappangási időt is beleértve, kiderül a fertőzöttség. Európa számos országában már a 10 napos karantén az elvárt.
    
Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta: a járvány második hullámában az egészségügyi dolgozók 5 százaléka fertőződött meg. Ahhoz, hogy megszorító, erőteljes korlátozó intézkedéseket ne kelljen hozni, rendkívüli fegyelmezettségre van szükség mindenki részéről – emelte ki az országos tisztifőorvos. Müller Cecília a lélegeztetőgépek működtetéséhez szükséges technikai személyzetre vonatkozó kérdésre elmondta: a lélegeztetőgépek beüzemelését követően az azokat működtető személyzet – intenzív aneszteziológus orvos, szakasszisztens, nővérek és mindenki, aki a gép körül dolgozik – tájékoztatásban, oktatásban részesül. Ezt követően ők kezelik a lélegeztetőgépeket az utasítások szerint. Hozzátette: amennyiben bármi probléma adódna a berendezésekkel, azokat tartalék gépekre cserélik.
    
Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta: csak apróbb problémák esetén van szükség egy megbízással foglalkoztatott szervizre, egy technikusra, aki a kisebb hibát helyben is tudja javítani. A technikus folyamatos jelenléte felesleges, az elérhetősége a fontos, erre az egészségügyi szolgáltatók külön szerződéssel rendelkeznek – hangsúlyozta.

Dömötör Csaba: a kormány új tájékoztató filmeket jelentet meg

A kormány új tájékoztató filmeket jelentet meg a koronavírusjárvány elleni védekezéssel kapcsolatban – mondta el a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szombaton az MTI-nek. Dömötör Csaba közölte: a filmekben a korábbiakhoz hasonlóan Győrfi Pál – az Országos Mentőszolgálat szóvivője – hívja fel a figyelmet a legfontosabb szabályokra, így a maszkhasználatra, a távolságtartásra és a látogatási tilalomra az egészségügyi intézményekben.
    
A szabályok betartásával elkerülhető, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat – hangsúlyozta az államtitkár. Ha betartjuk a szabályokat, a második hullámmal is eredményesen vehetjük fel a küzdelmet. “Együtt újra sikerülni fog” – ez az új tájékoztató filmek fő üzenete – közölte


(MTI / címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük