Az új fertőzöttek száma 459-cel nőtt, egy beteg meghalt

459-cel nőtt az új fertőzöttek száma, egy 82 éves, krónikus beteg elhunyt – közölte a koronavirus.gov.hu pénteken. A kormányzati portálon azt írták: ezzel 7382-re nőtt a Magyarországon eddig azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 621-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 2817, 3944-en pedig már meggyógyultak.
    
Az aktív fertőzöttek 44 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti. Kórházban 120 koronavírusos beteget ápolnak, közülük nyolcan vannak lélegeztetőgépen. Az adatokból látszik – írták -, hogy a fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása. Jelezték, hogy a kormány a pénteki ülésén ismét értékeli a járványügyi helyzetet.
    
A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerülni kell azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön – hívták fel a figyelmet. A hatósági házi karantént szigorúan be kell tartani, és akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát – tették hozzá.
    
Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (3262) és Pest megyében (1054) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (463), Komárom-Esztergom (352), Zala (302), Hajdú-Bihar (254.). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Békés (33).



NNK: az új fertőzöttek átlagéletkora 26 év

A tavaszi járványhullám alatt a betegek átlagéletkora 67 év volt, a mostani, őszi hullám alatt viszont 26 év – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi főosztályvezetője péntek reggel az M1 aktuális csatornán. Galgóczi Ágnes hozzátette: mivel tavasszal a kockázati csoportba tartozók betegedtek meg elsősorban, akik aztán kórházba kerültek és kezelést kaptak, akkor sokkal nagyobb volt az egészségügyi rendszer leterheltsége, mint most.
    
Hozzátette, az új gócok is elsősorban olyan helyeken alakulnak ki, amelyeket főként fiatalok látogatnak: gólyatáborokban, szórakozóhelyeken vagy esküvőkön. A szakember felhívta a figyelmet, hogy a járványügyi szabályokat továbbra is be kell tartani, és figyelni kell arra is, hogy ha valaki tüneteket észlel magán, akkor ne menjen közösségbe.
    
Kérdésre válaszolva jelezte: a szennyvízből vett minták arra engednek következtetni, hogy Budapesten és Debrecenben emelkedik majd a fertőzöttek száma.



Orbán: állig felfegyverkezve várjuk a vírus második hullámát

Állig felfegyverkezve várjuk a koronavírus-járvány második hullámát – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. A kormányfő kiemelte: “okosabbak vagyunk, mint voltunk”, mert van tapasztalat. “Márciusban csak néztünk ki a fejünkből, hogy mifajta vírus ez, honnan jött (…). Most már azért sok hónapnyi tapasztalat is van a hátunk mögött, meg van egy nemzeti konzultációnk is” – mondta, hangsúlyozva: a védekezés sikere azon is múlik, hogy az emberek támogatják-e az intézkedéseket.
    
Közölte: 1,7-1,8 millió ember küldte vissza a konzultációs kérdőívet. “1,8 millió ember leül a konyhában az asszonnyal, vagy az emberrel, vagy a gyerekkel, maguk elé húzzák a kormány kérdőívét, és nem elküldik a fenébe, hanem azt mondják, nézzük, mégis miről van szó” – fogalmazott, hozzáfűzve: ez nagy erőt ad az országnak és a kormánynak is.
    
A miniszterelnök három feladatot jelölt ki: az életek mentését – a legfenyegetettebbek, az idősek védelmét -, az iskolák működtetéséhez szükséges feltételek megteremtését és a gazdaság felpörgetését, mert “ha megint le kell állni a gazdasággal, akkor nagyon nehéz helyzetbe fogunk kerülni mindannyian”.
    
Orbán Viktor egyúttal arra kérte a fiatalokat, tartsák be a szabályokat, mert a szülők, nagyszülők élete elsősorban az ő kezükben van, és ha fegyelmezetlenek, az idősebbek fejére hoznak nagy bajt.
    
Arról is beszélt, hogy Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének és Pintér Sándor belügyminiszternek “hálával tartozunk mindannyian”, mert a járvány első hulláma felett aratott győzelem után nem tették ölbe a kezüket, hanem azonnal a második hullámra való felkészülést szorgalmazták, és egész nyáron ezzel foglalkoztak.
    
A kórházi kapacitásokról a kormányfő azt mondta: a magyar egészségügy tavasszal átment egy olyan gyakorlaton, hogy ma “pontosan tudjuk, az elképzelhető legrosszabb helyzetben is mit kell tenni”. Kis túlzással “név szerint ismerjük a lélegeztetőkészülékeket”, és most már saját gyártási kapacitása is van az országnak, a vakcinán kívül – amelyre úgy látja, még várni kell – mindent tudunk gyártani – tette hozzá.
    
A miniszterelnök a tesztelés kérdésére is kitért, és azt közölte: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) protokollja szerint haladnak, és a tesztelést – ahogyan eddig – ezután is a nemzetközi sztenderdek szerint folytatják.
    
Kiemelte, egész Európában Magyarország védekezett a legsikeresebben, ezért óvatosnak kell lenni egy esetleges változtatásnál, nehogy rosszabb helyzetet idézzenek elő, mint amit eddig sikerült elérni.
    
Magyarország a védekezés sikerét emberéletekben méri – folytatta -, és “ott az első csatát megnyertük”. A hasonló lélekszámú Svédországban tízszer annyian haltak meg, mint itt – jegyezte meg Orbán Viktor, aki ezért arra figyelmeztetett: Magyarországon nagyon kell vigyázni arra, hogy a kialakult és az eddig bevált kompakt védelmi rendszer melyik elemén változtatnak, nehogy épp ellenkező legyen a hatás.
    
Azzal kapcsolatban, hogy a bevezetett utazási korlátozások miatt az EU arra figyelmeztetette Magyarországot, “nem diszkriminálhatja” az EU-tagállamok polgárait, a kormányfő úgy reagált: a brüsszeli bürokratáknak meg kell érteniük, hogy a V4-ek között mély járványügyi együttműködés alakult ki, és Magyarország meglehetős biztonságban van a másik három visegrádi országban zajló védekezés felől. Ausztriával is sok az egyeztetés, de “azzal még várnék” – tette hozzá.
    
A határzárat úgy kommentálta: a vírus már Magyarországon belül van, az itteni terjedését lassítani, fékezni kell, de az utánpótlásvonalakat is el kell vágni, ezért vezettek be utazási korlátozásokat, amelyben vannak ugyanakkor kivételek is. Jelezte egyúttal, hogy pénteken is kormányülést tartanak, és ezen a részleteket tovább finomítják, hogy minél inkább elérjék “a lehető legnagyobb szabadságot az összes fontos, szükséges korlátozás mellett”.
    
A határzárat érő EU-s kritikákra Orbán Viktor egyébként úgy válaszolt: mondhatnak most, amit akarnak, de “majd néhány nap múlva azt fogják csinálni, amit mi”, mert nem fogják tudni féken tartani a járványt ők sem, ha a határoknál nem vezetnek be új gyakorlatot. Így arra számít, követni fogják a magyar példát, és akkor az egész ügy lekerül majd a napirendről.
    
A tanévkezdésről szólva arról beszélt: tavasszal azért hoztak általános szabályt minden iskolára, mert egy ismeretlen ellenféllel álltak szemben, most viszont nem kell ilyet alkalmazni, nem mindenhol jelenik meg ugyanis a vírus. Ha viszont egy iskolában olyan erőteljes a fertőzés mértéke, hogy jobb átállni a digitális oktatásra, ott ezt megteszik. De ebből nem következik, hogy egy olyan kistelepülésen is így kellene tenni, ahol még sosem láttak koronavírusos gyermeket – közölte.
    
A hátrányos helyzetű térségek tanárainak egyszeri, 500 ezer forintos juttatásáról Orbán Viktor elmondta: őt is meglepte a döntés, mert Kásler Miklós miniszter saját hatáskörben hozta meg, de gratulál neki, mert jó döntés volt. Régi vita, hogy a leszakadó kistelepülések orvosainak, tanárainak munkája nem ugyanaz a kihívás, mint az V. kerületben, és már 30 éve is látni lehetett, hogy állami intézkedés nélkül ezeket a munkahelyeket nem fogják elkapkodni – fejtette ki, hozzátéve: már akkor felmerült, hogy legyen például egy speciális kvóta, de azóta sem született döntés a kérdésben. A mostani megoldás nem rendszerszintű, ezért vissza kell rá térni a következő hónapokban – mondta.
    
Végül a hét elején tartott bledi konferenciáról szólva a miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a világban nagy változás megy végbe, ami arról szól, hol lesz a helye a Nyugatnak, Európának, azon belül Közép-Európának. Ő ezzel összefüggésben – látva a lengyel gazdaság eredményeit – arra számít, 10 év múlva Lengyelország lesz Európa új Németországa.



A világban 26,2 millió a regisztrált fertőzöttek száma, 17,4 millió a gyógyultaké

Már 26 220 930 ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 867 630, a gyógyultaké pedig 17 445 751 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem pénteki összesítése szerint. Egy nappal korábban 25 938 122 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 861 679, a gyógyultaké pedig 17 213 275 volt. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen.
    
Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.
    
A SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 6 149 516 fertőzött volt, 186 785-en haltak meg, és 2 266 957-en gyógyultak meg.
    
Brazíliában 4 041 638 fertőzöttről, 124 614 halálos áldozatról és 3 429 435 gyógyultról tudni.

    Indiában 3 853 406 fertőzöttet, 67 376 halálos áldozatot és 2 970 492 gyógyultat jegyeztek fel.
    Oroszországban 1 006 923-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 17 479-re, a gyógyultaké pedig 824 783-ra emelkedett.
    A Dél-afrikai Köztársaságban 633 015 fertőzöttről, 14 563 halottról és 554 887 gyógyultról tudnak a hatóságok.
    Mexikóban 616 894 embert fertőzött meg a koronavírus, 66 329-en haltak meg, a gyógyultak száma pedig 510 626.
    Spanyolországban 488 513 fertőzöttet, 29 234 halálos áldozatot és 150 376 gyógyultat regisztráltak.
    Az Egyesült Királyságban a fertőzöttek száma 342 708, és 41 616 ember halt meg a betegségben.
    Franciaországban 338 220 fertőzöttről, 30 712 halálos áldozatról és 87 661 gyógyultról tudni.
    Törökországban 274 943 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma 6511, a gyógyultaké 248 087.
    Olaszországban a fertőzöttek száma 272 912, a halálos áldozatoké 35 507, 208 490-en pedig felgyógyultak a Covid-19-ből.
    Németországban 248 840 a fertőzöttek száma, 9322 a halottaké, 221 525-en meggyógyultak.
    Kanadában 132 527 fertőzöttet, 9189 halálos áldozatot és 117 277 gyógyultat tartottak számon.
    Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 89 986 fertőzöttet tartottak nyilván, valamint 4728 halálos áldozatot és 84 737 felépültet.
    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely a közép-kínai Vuhanból terjedt el.


Új rekordot ért el csütörtökön a napi új koronavírus-fertőzöttek száma Csehországban.


Az egészségügyi minisztérium péntek reggeli kimutatása szerint csütörtökön 680 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami harminccal több az eddigi legmagasabb, előző napi esetszámnál. Szerdán a felülvizsgált adatok szerint 649 személynél állapították meg a fertőzést.
    
Március elseje óta, amikor az első fertőzést kimutatták, már több mint 26 500 ember kapta el a fertőzést Csehországban. A napi esetek száma az utóbbi hetekben folyamatosan emelkedik, gyorsabban mint tavasszal. Már harmadik napja meghaladta a hatszázat. Az utóbbi napokban a közép-európai régióban Csehországban növekszik a leggyorsabban a betegek száma – mutatott rá a cseh hírügynökség.
    
A fertőzés következtében 426-en haltak meg, míg több mint 18 800 személy már kigyógyult a betegségből. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg mintegy 7200. Bár az esetek többségében a betegség lefolyása enyhe, a sajtó aggasztónak minősíti, hogy egyre többen szorulnak kórházi kezelésre. A minisztérium adatai szerint csütörtökön 172 személyt kezeltek kórházban, közülük 40 állapota volt súlyos és lélegeztető készülékre vannak kapcsolva.
    
Keddtől kezdve kötelező a szájmaszk használata az egészségügyi és a szociális intézményekben, a hivatalokban, a tömegközlekedési eszközökön és a választási helyiségekben. Ugyanakkor pozitív teszt esetében a kötelező karantén az eddigi két hétről tíz napra csökkent. A hatóságok jelezték, hogy mérlegelik az óvintézkedések szigorítását, leginkább Prágában, ahol a leggyorsabban emelkedik a fertőzöttek száma.
    
Megbetegedett és karanténba vonult Jarmila Rázová, tiszti főorvos és Ladislav Duseknek, az egészségügyi információk hivatalának igazgatója is. Adam Vojtech egészségügyi miniszter tesztje negatív lett ugyan, de miután napi kapcsolatban volt a tiszti főorvossal, ő is karanténba kényszerült. Jana Malácová, munkaügyi és népjóléti miniszter csütörtökön este jelentette be, hogy bár negatív a koronavírus tesztje, önként karanténba vonul, mert az utóbbi napokban olyan emberek közelében mozgott, akiknél kimutatták a fertőzést. Már néhány napja karanténban van Karel Havlícek kormányfőhelyettes és több mint egy tucat parlamenti képviselő is.



Rekordot döntött az új fertőzöttek száma Montenegróban

Rekordszámú, 146 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az utóbbi 24 órában Montenegróban, az Adria-parti országban a járvány első hullámában sem vettek nyilvántartásba egyszerre ennyi új fertőzöttet. Montenegró június elején, 28 nappal az akkor utolsónak vélt fertőzött gyógyulása után koronamentes övezetté nyilvánította magát, 42 nappal később azonban a SARS-CoV-2 vírus ismét megjelent a tengerparti országban, és azóta szinte folyamatosan növekszik a fertőzöttek száma. Az ország előbb teljesen lezárta a határait, majd ismét megnyitotta a turisták előtt, hogy az óriási csapást szenvedett turizmust megpróbálja talpra állítani. A külföldi turisták érkezését követően átlagosan kétszámjegyűről háromszámjegyűre ugrott a napi új fertőzöttek száma.
    
A Nyugat-Balkánon csütörtökről péntekre 771-gyel emelkedett az igazolt fertőzöttek és hússzal a halálos áldozatok száma. Péntekre a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 95-tel 31 676-ra, Koszovóban 78-cal 13 791-re, Észak-Macedóniában 166-tal 14 769-re, Bosznia-Hercegovinában 286-tal 20 858-ra, Montenegróban pedig 146-tal 5165-re nőtt. A halálos áldozatok száma Szerbiában kettővel 718-ra, Koszovóban kilenccel 548-ra, Bosznia-Hercegovinában kilenccel 633-ra nőtt, míg Észak-Macedóniában és Montenegróban nem volt halálos áldozat az utóbbi 24 órában, így a halottak száma 606, illetve 104 maradt.



(MTI / címlapkép: MTI/Balogh Zoltán)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük