Azzal, hogy a brazil klasszis és testvére hamis útlevéllel léptek be a szomszédos ország területére, egy sor dominó dőlt ki Paraguayban: a rendőrségtől, a migrációs hatóságokon át egészen a politikai struktúráig rávilágított a szomorú tényre: Paraguay ma is a korrupció hazája. Néhány napja mi is megírtuk; egy, az egész világon körözött brazil rendőrgyilkos minden további nélkül halottá tudta nyilvánítani magát Paraguayban.

Paraguay a világ 137. “legkevésbé” korrupt országa (179 vizsgált országból), holtversenyben Oroszországgal, Libanonnal, a Dominikai Köztársasággal, Pápua Új-Guineával és egy sor afrikai országgal; Libériával, Mauritániával, Kenyával és és a méltán hírhedt Ugandával egyetemben.

Börtönviselt brazilok. Lula da Silva, baloldali brazil ex-elnök – és mint ilyen, mi másért – korrupcióért ült – és fog még ülni – összesen 17 évet – addig a brazil labdarúgó hamis okmányok miatt került rácsok mögé.
(Agência Brasil/Ricardo Stuckert)

Majdnem fél évig tartó fogság után, amelyet némi valódi börtönélet után egy luxusszállodában, házi őrizetben töltött Ronaldinho – az ügyész kérte az ügy hivatalos lezárását. Mivel Ronaldinho bátyja “tudott a rendellenes útlevelekről” – milyen szép megfogalmazás – így őt 110 000 dolláros pénzbüntetésre indítványozta elő az ügyész, míg “Dino” csak 90 000 dollárt kellene befizessen a paraguayi államkasszába. Az eddig fogságban töltött időt az ügyész a paraguayi állam szempontjából teljesen megalapozottnak találta. Ha az ügyben eljáró bíró jóváhagyja a vád által javasolt megállapodást, Ronaldinho paraguayi tartózkodása hamarosan véget érhet, és visszatérhet szülőföldjére – már ha akar. Más kérdés, hogy brazil útlevelét már egy éve bevonták – és otthon sem biztos, hogy megússza a börtönt. Útlevél nélkül pedig a hazáján kívül máshová nem tud utazni, ha csak nem akar – és tud – valamilyen úton-módon Paraguayban maradni.

Ronaldinho a “börtönválogatottban”, a paraguayi főváros, Asunción egyik börtönében.

2019 júliusában 57, Ronaldinho tulajdonát képező ingatlant, valamint a labdarúgó brazil és spanyol útlevelét foglalta le egy brazíliai bíróság meg nem fizetett adók és bírságok miatt. A bíró végül úgy döntött, hogy a bírságot 2,3 millió dollárról 1,5 millióra csökkenti, amit az egykori klasszis és testvére a Guaíba folyón, természetvédelmi területen végzett építkezés miatt kapott. A csökkentett összegű büntetést sem fizették be, ezért foganatosított a bíróság intézkedéseket a brazil testvérpárral szemben.

(Dél-amerikai Magyar Hírlap)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük