A Paraguayban halottá nyilvánított brazíliai bűnözőt, Hernandes Oliveira Da Silvát (38) – akit gyilkosság miatt kerestek “halála” előtt a hazájában – életben találtak Uruguay-ban, és természetesen nyomban letartóztatták. Most már Brazíliában van, ahol egy legendásan “jó” körülményeket nyújtó börtön kényelmét évezi.

Az Interpol Oliveira Da Silvát egy rendőrtiszt meggyilkolása miatt kereste. Jó kapcsolatai voltak a brazil-paraguayi határon tevékenykedő kábítószer-csempészekkel is, de a paraguayi sztori – papíron – csúnya véget ért: „Hernandes Oliveira Da Silva – avagy Baixinho, ahogy a barátok és a család hívta – Ciudad del Este-i és Foz de Iguazúi barátai mély szomorúsággal kísérték barátjuk utolsó útjára a gyászoló családtagokat. Nyugodjon békén”- állt az Abc Color napilap gyászjelentései közt június 28-án.

Oliveira Da Silvát nyilvánvalóan nem a bűnöző-szerencséje hagyta el, mivel a testét és lelkét nem a temetőben, illetve a pokolban találták meg, hanem Uruguay-ban, Ruan Cortes da Silva néven, hamis személyazonossággal. Fiktív halálát a paraguayi Külügyminisztérium még nemzetközi halotti bizonyítvánnyal is megerősítette. Itt némi korrupciót sejtünk, de ez maradjon meg az újságíró rosszindulatának.

Így járt szegény… vagy mégsem?

A jól (?) kitalált mese szerint a légzési nehézségekkel küzdő Oliveira Da Silva Asunciónban, szívinfarktusban halt meg. Ennek ellenére most már Brazíliában, rácsok mögött van a rendőrgyilkos – akiről nyilvánvalóan az őt megillető módon gondoskodnak a vendégszeretetükről méltán híres brazil börtönőrök.

Nem ez az első alkalom, hogy hamis dokumentumokat állítanak ki Paraguay-ban – a hatóságok. Nem kell sokáig keresgélni, hogy ismert esetekbe botoljon az olvasó. Ronaldo de Assis Moreira, az ismert labdarúgó paraguayi útlevelet és személyazonosító okmányt szerzett, amellyel az országba történő belépéskor igazolta a(z egyébként nem létező) paraguayi állampolgárságát. Ma már ő is letartóztatás alatt áll, bár a börtönt egy sok mókával, kacagással és a börtönőrökkel töltött szelfizgetéssel teli hónap után elhagyhatta – és jelenleg egy luxushotel kényelmét élvezve, házi őrizetben tölti a mindennapjait Paraguayban.

(Dél-amerikai Magyar Hírlap – Lantos, a Wochenblatt, valamint az Abc Color cikkei alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük