Dél-amerikai magyar reneszánsz (III. rész)
Talán az idősebb dél-amerikai magyarok sem hitték volna, hogy egy nap új erőre kap majd a dél-amerikai magyar közösség – újkori virágzását produkálva a 2010-es évektől. A 2010-től hivatalba lépett magyar kormány nem feledkezett meg a diaszpóra magyarjairól, de maga a közösség is meglepő fejlődésnek indult: sokad-generációs, a nyelvet már akár több generáció óta nem beszélő magyarok kezdték el a magyar nyelvet tanulni, járni magyar nyelvű csoportokba, közösségekbe. Ebben nagy segítséget nyújtottak a magyar finanszírozású állami programok, a nagykövetségek munkája, valamint a Duna World televízió és rádió egész kontinensre kiterjedő vételi lehetősége. Mindemellett egy meglepő fejlemény, hogy Nyugat-Európa magyarsága is egyre nagyobb számban vándorol egyes, a német, brit vagy épp a skandináv körülményekhez képest nagyobb szabadságot és biztonságot (!) kínáló dél-amerikai országokba – sokan életük kalandját, míg mások a biztos és nyugodt nyugdíjas éveket keresve. Átfogó, többrészes körkép – amelynek befejező részét a karácsonyi dupla számban olvashatják majd.


A 2022-es magyarországi választások tétje
2022 áprilisában eldől, hogy folytatódhat-e a jelenlegi magyar politikai irányvonal, vagy egy kényszerrel, külső érdekek hathatós asszisztenciájával összerakott hatpárti balliberális koalíció veszi át a hatalmat Magyarországon.


Ünnepváró Dél-Amerikában
Sorra vettük, miként készülnek a dél-amerikai magyarok a kontinens országaiban a Karácsonyra és az Újév köszöntésére. Bár a hagyományos protokollokat, szokásokat némiképp átírta a koronavírus-járvány – de vannak dolgok, amik a pandémia idején sem változnak.


Dél-amerikai Magyar Advent

Adventi ünnepváró mellékletünk második kiadását a december 3-án megjelenő számban találják. 16 oldalas színes kiadvány, amelyet minden előfizetőnk ingyen kap kézhez a lappal együtt.


Nyilasok emigrációban (IV. rész)
A Nyilaskeresztes Mozgalom vezetői számára nem maradt más választás a háború befejeződésekor, mint a menekülés a bevonuló szovjet hordák elől. Akiket elfogtak, azokra a biztos halál várt – de a rendszer alacsonyabb posztokat betöltő emberei sem akartak feltétlenül a szovjet-kommunisták kezeire kerülni. Sorozatunk negyedik része az 1956 október-novemberi események utáni időszakot dolgozza fel. Egy manapság kényesnek számító témáról, objektíven.


Magyarország elcigányosodása (XII. rész)
Befejező részéhez érkezett exkluzív tényfeltáró riportsorozatunk Magyarország elcigányosodásáról. Ismét megdöbbentő és elgondolkoztató történetek várnak ránk, tartsanak velünk!


Magyar kutyafajták (VIII. rész)
A mudi az egyik legritkább, legkevésbé ismert magyar pásztorkutyafajta.


Csillagász palánták Chilében
Chilei magyar gyermekek és fiatalok – és most szó szerint tessék érteni – magasra törő álmokkal. Helyszíni fényképes riport Santiagóból.


Ünnepváró testvérek Patagóniában
Nincs olyan eldugott szeglete e világnak, ahol ne élnének magyarok – ennek megfelelően Patagóniában is nyomukra bukkanhatunk. A távoli, szinte lakatlan vidéken egy testvérpár készül a Karácsonyra – az ő életükbe pillanthatunk bele rendhagyó módon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük