Bár sokan a magyar nyelvű fake news (hamis hírek) áramlásának csökkenését várták a lépés nyomán, azonban ma pont került a történet végére: mégsem áll le a magyar nyelvű, nagyrészt az EU által pénzelt propagandacsatorna, a magyar nyelvű Euronews. A vezetőség “különösen fontosnak” tartja a magyar adást – naná, az áprilisi magyarországi választások előtt, amelybe egész biztosan minden erejével megpróbál majd beavatkozni Brüsszel. A 2022-es választásokig már csak emiatt is biztosan marad a magyar nyelvű propagandaadás.

A Magyar Telekom tévés szolgáltatásának előfizetői kedden azt a tájékoztatást kapták, hogy „december 15-étől az Euronews csatorna magyar adása megszűnik, helyette az angol nyelvű adás lesz elérhető”.

Az Euronews magyar adásának igazgatója, Kert Attila erre reagálva közölte: a hírcsatorna magyar adása egyáltalán nem szűnik meg.

“Ahogy azt korábban többször is elmondtuk, nézőink továbbra is változatlan formában elérhetik Európa és a világ legfontosabb (sic!) híreit televízión és online egyaránt. A Magyar Telekom tájékoztatása szerint a nézők által lefotózott pop up üzenet technikai hiba folytán kerül csak ki a képernyőkre, az egy korábban kiküldött üzenet, amit nem tudtak visszavonni.” – áll a hihetőnek, pláne realisztikusnak aligha nevezhető közleményben.

November 12-én már egyszer megjelent az a hír a sat-tv-radio nevű műholdas-médiás blogon, miszerint 2021 november 30-án leáll a magyar nyelvű adás. Akkor az egyik balliberális médiablogocska kérdésére Caroline Philips az Euronews médiakapcsolati vezetője cáfolta a hírt. Mint mondta, „az EU-támogatások csökkentése miatt az Euronewsnak valóban felül kellett vizsgálnia a folyamatait, és bizonyos, EU-finanszírozású projektjeit, például a magyar adást, de az Euronews a magyar adás fontosságára tekintettel úgy döntött, hogy az uniós támogatások csökkenése ellenére is tovább működtetik azt”.

A jövő évben várható egy “kisebb technikai átalakítás”, de ez szintén nem a magyar tévéadás megszűnését jelenti – közölte Kert Attila. Ez a “kisebb átállás” a közvetlen műholdas vétel megszüntetését jelenti majd, amelyet jelenleg az Eutelsat Hot Bird műholdpozícióból “élvezhetik” a pokoli szenvedésekre nyitott mazochisták. A kábeltelevíziós terjesztés a későbbiekben nyilván a már most is létező, jóval olcsóbb, és az alacsonyabb költségek ellenére is jobb minőséget jelentő optikai alapú elosztásra áll át. A propagandaműsor egyetlen szabadon fogható műholdas vételi lehetősége minden kritikán aluli minőségű – és ezt most nem a műsorkészítés színvonalára értjük, pedig nyilván lehetne arra is – hanem a gyalázatos, folyamatosan pixelesedő, mindössze 1732 kbps adatsebességű MPEG-2 szabványú videó, és a borzalmas hangminőségű 128 kbps-os Layer II szabványú hang miatt. Ezekkel a paraméterekkel vitán felül az Euronews a leggyengébb minőségű, országosan vehető magyar nyelvű televíziócsatorna.


(Dél-amerikai Magyar Hírlap/az Euronews online kiadásán megjelent közlemény nyomán / a címlapképen Frederick Burr Opper illusztrációja 1894-ből a hamis hírek különböző formáiról)

One thought on “Mégsem csökken a fake news – nem áll le a magyar nyelvű Euronews”
  1. Ez a hír elrontotta a napomat, azt hiszem, sok millió normálisan gondolkodó magyar honfitársammal egyetemben. Már elkönyveltük, hogy ez az undorító szennykanális végre tényleg eltűnik a magyar médiapalettáról. Persze fontos volt Brüsszelnek a hazug szócső, kiperkáltak rá még néhány millió eurot. Az lepett volna meg, ha éjfélkor tényleg elsötétült volna a szemérmetlen brüsszeli propagandaadás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük