A hit, a történelem, az anyanyelv és a nemzeti egység táplálja “a szívünkben lévő lángot” – mondta Gaal Gergely, a Miniszterelnökség miniszteri biztosa vasárnap a Hősök terén, a Székelyföld autonómiájának napja alkalmából tartott anyaországi központi rendezvényen. Gaal Gergely úgy fogalmazott: e nélkül a láng nélkül nem élhette volna túl a nemzet a tatárok dúlását, a törökök elnyomását, az ország feldarabolását, Trianon tragédiáját, a világháború vagy a kommunizmus borzalmait. A miniszteri biztos felhívta a figyelmet arra is, hogy hittel és cselekedettel a sokszor még elérhetetlennek tűnő célokat is sikerül megvalósítani.

Gaal Gergely, a Miniszterelnökség miniszteri biztos.
(MTI/Szigetváry Zsolt)


    
Hozzátette: 2010 óta a nemzeti kormány vezetésével “újra érezhetjük, hogy erős nemzet vagyunk”, ez pedig nemcsak a magyarság, hanem az egész közép-európai régió érdeke is. Jól mutatja ezt a koronavírus-járvány idején Romániának nyújtott segítség is – jelezte Gaal Gergely. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke kiemelte: bár sok előrelépés történt az elmúlt harminc évben, a román állam még mindig nem ismeri el a székely autonómiát. A székelyek törekvéseinek támogatása “nekünk, anyaországiaknak” és a világ magyarságának “elemi feladat”, sőt az új alkotmány szerint már alkotmányos kötelezettség is – mondta.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, a Fidesz parlamenti frakcióvezetõ-helyettese.
(MTI/Szigetváry Zsolt)


    
Németh Zsolt úgy fogalmazott: elismerés illeti a székelyeket azért, mert nemcsak a saját autonómiájukért lépnek fel, hanem elindították a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést. Másfél millió aláírást sikerült összegyűjteni, amelyek hitelesítése a végéhez közeledik – tette hozzá. Azt mondta: elvárják az EU-tól, hogy fogadja el a polgári kezdeményezést, tegye lehetővé a nemzeti régiók létrehozását, és tegye azokat egyenjogúvá a többi régióval egész Európában.
    
A Székelyföldért Társaság és a Pro Civitate Dei Egyesület által szervezett eseményen Incze Árpád, a Székelyföldért Társaság elnöke különösen fontosnak nevezte, hogy – mivel a koronavírus-járvány miatt Romániában idén nem tudják a szokásos módon megtartani a rendezvényeket – az anyaországban több helyen gyújtsanak őrtüzeket Székelyföld autonómiájáért október utolsó vasárnapján.
    
Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja hangsúlyozta: Székelyföld nem mond le autonómiaköveteléséről, hozzátéve, ez a cél nem sérti Románia területi integritását, sem annak alkotmányos rendjét.
    
Benedek-Huszár János, a Kovászna megyei Barót város polgármestere pedig kijelentette: a székelyeknek meg kell kapniuk az önrendelkezés azon eszközeit, amelyeket 1918 december elsején megígértek, de az azóta eltelt 103 évben sem adtak meg nekik maradéktalanul.
    
A Hősök terén tartott rendezvényt megelőzően a XXII. kerületi önkormányzat is őrtüzet gyújtott a székelyek autonómiatörekvéseit támogatva, a rendezvényen Németh Zsolt is részt vett.


(MTI / címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük