Most már a norvég hatóságok sem tudják tovább titkolni, hogy terrortámadás volt az öt ártatlan életet követelő kongsbergi mészárlás. Fél napon át tartó maszatolás, semmiféle lényegi információt nem nyújtó rendőri nyilatkozatok után állapította meg a “valószínű terrorcselekmény” tényállását a norvég belbiztonsági hivatal. Kényes a téma, kényes időpontban – hiszen megint csak egy muzulmán gyilkolt le ártatlan európaiakat. Norvégiában ma rezsimváltás zajlott le: a nyolc éven át kormányzó állammiszter-asszony, Erna Solna helyét a munkáspárti Jonas Gahr Støre vette át. Egyenlőre nem tudni, hogy a terrorcselekmény időzítésének van-e mindehhez köze.

“A nyomozás jelen állása szerint valószínűleg terrortámadás történt szerdán este Kongsbergben, de a nyomozás eredménye majd jobban rávilágít a tettes indítékára” – nyilatkozták. Egy Kongsbergben élő, 37 éves, dán állampolgárságú (sic!) muszlim férfi az elkövető. A barbár őrizetben van – a terrorcselekmény után fél órával elfogták a rendőrök. Vallomást nem hajlandó tenni a muszlim tömeggyilkos, de azt elismerte, hogy “köze van” a gyilkosságokhoz. Számtalan tanú és több videofelvétel bizonyítja a történteket. A férfi néhány éve tért át a terrorizmussal szorosan összekapcsolódott iszlám hitre. A hatóságok már hosszabb ideje figyelték, mert tartani lehetett attól, hogy szélsőségessé válik. “Voltak erre utaló jelek”, mondták – de mégsem tettek semmit.

Öt 50 és 70 év közötti embert nyilazott halálra a mohamedán terrorista: négy nő és egy férfi vesztette életét a norvég kistelepülésen a barbár nyilaitól. A túlélő sebesülteket a sérülései komolysága miatt intenzív osztályon kell ápolják. A sérültek közt van egy szabadnapos rendőr is, akit hátba lőtt egy nyíllal a muszlim.


(Dél-amerikai Magyar Hírlap / norvég médiaforrások, köztük elsősorban az NRK híradásai nyomán)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük