Lopás és vesztegetés bűncselekményekben bűnösnek mondta ki, és mindössze 2 év 10 hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Budaörsi Járásbíróság szerdán Galambos Lajost, “művész-“nevén Lagzi Lajcsi zenészcigányt. Az ítélet első fokon született – így valószínűleg fellebbezés várható a bűncselekményeket a nyilvánosság előtt végig tagadó, megbánást nem tanúsító zenészcigány ügyében. Ha végül valóban börtönbe kell vonulnia, akkor is – ha csak nem követ el valami komoly bűncselekményt a börtönben is – a büntetés 2/3-át, azaz kevesebb, mint két évet kell majd leülnie, amelyből még az előzetes letartóztatásban töltött időt is le fogják majd vonni.

A komoly zenészkarriert befutott, pozitív cigánypéldaként gyakran emlegetett Galambos egy mocsai lakóházban és egy tatai apartmanparkban hosszú éveken át lopta az áramot, a vizet és a gázt – majd a lebukás elkerülése érdekében megvesztegette az ellenőröket. Az elkövetett bűncselekményekkel legalább 50,7 millió forintos kárt okozott a közműszolgáltatóknak. Tételesen, minimum 30 millió forint értékben lopott áramot, 4,7 millió forint értékben földgázt, valamint legalább 16 millió forint értékben ivóvizet.

A bíróság Galambos Lajos feleségét – akire nem sikerült rábizonyítani a terhére rótt bűncselekményeket – felmentette, további 6 vádlottat lopás, bűnsegédlet, vesztegetés, illetve vesztegetés elfogadása miatt mindössze 1 évtől 2 év négy hónapig terjedő szabadságvesztésre, illetve pénzbüntetésre ítélt. Két vádlott esetében letöltendő szabadságvesztést, 3 vádlott esetében felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki, egy vádlott pedig csak pénzbüntetést kapott.

A rendkívül enyhe ítéletek minden bizonnyal tovább fogják bátorítani a már évtizedek óta “cigány népszokásnak” számító közműlopásokat Magyarországon. Ami nehezen érthető, hogy a jómódú, de facto multimilliomos Galambosnak miért volt szüksége a sorozatos lopásra és a vesztegetésre? Sokak szerint azért, mert a vérében van. Mi sem találtunk hitelesebbnek tűnő magyarázatot.


FRISSÍTÉS

Galambos Lajos a tárgyaláson nem volt jelen (miért nem? – a szerk.), de Fröchlich Krisztián, az elsőrendű vádlott ügyvédje az MTI-t arról tájékoztatta, hogy felmentésért, enyhítésért, illetve hatályon kívül helyezésért fellebbeznek az első fokú ítélet ellen.

Az ügyész súlyosításért fellebbezett.



VÉLEMÉNY

Amíg ilyen súlyos bűncselekményekért, különösképp mint a vesztegetés és a különösen nagy értékű, éveken át folytatott lopás – nem jár egyenként is tíz évet meghaladó büntetés, és ameddig nem valódi börtön-, hanem luxuskörülmények közt tartják a “hotelvendégeket” – addig nem is lesz semmi visszatartó ereje az ilyen nevetségesen csekély időtartamú ítéleteknek
Lantos István, főszerkesztő.


(Dél-amerikai Magyar Hírlap/magyarországi médiaértesülések nyomán / frissítés: az MTI jelentéséből)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük