Augusztus 21-én változott az európai országok járványügyi besorolása


Az új beosztás:

(MTI)



A Széllkapu park első napja

A sétautak találkozási pontjánál álló, gomba formájú, tetejükön napelemekkel felszerelt építmények és egy mesterséges tó az újonnan átadott budai Széllkapu parkjában 2020. augusztus 21-én. Panorámaliftekkel felszerelt függőkerttel nyílt meg az új fővárosi zöldfelület. Összesen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat és kialakítottak egy új, 500 férőhelyes mélygarázst is.
(MTI/Demecs Zsolt)
Mesterséges tó.
(MTI/Demecs Zsolt)



Szeptember 4-ig elmaradnak a Vígszínház és a Pesti Színház előadásai

A járványügyi hatóságok döntése alapján szeptember 4-ig elmaradnak a Vígszínház és a Pesti Színház előadásai, így A Pál utcai fiúkat sem mutatják be péntek este, a darab egyik külsős művészének koronavírus-tesztje ugyanis pozitív lett – tájékoztatta a színház az MTI-t. Mint írták, A Pál utcai fiúk szereplőit és technikai stábját leteszteltették.

“A teszt során az 56 mintavételből egy külsős, jelenleg tünetmentes, fiatal művész PCR-tesztje pozitív lett. A Vígszínház folyamatosan kapcsolatban áll az illetékes hatóságokkal, akiknek az ajánlásait és előírásait figyelembe véve járunk el” – olvasható a közleményben. A közlemény felidézi, hogy féléves szünet után pénteken indult volna az évad a Vígszínházban.
    
Az előadások pótlásának időpontját a későbbiekben hozzák nyilvánosságra. A nézők eldönthetik, hogy jegyük árát visszakérik, vagy más időpontra cserélik. A jegykezelésre online is lehetőség van: a nézők a szervezes@vigszinhaz.hu e-mail címre küldhetik jegyeiket szeptember 30-áig.

ITM: augusztus vége után is lehet online módon nyelvvizsgázni

A járványügyi veszélyhelyzet idején bevezetett lehetőség népszerűnek bizonyult, májustól augusztus közepéig mintegy hétezer online nyelvvizsgát tettek, közel ötezret sikeresen. A napokban megjelent kormányrendelet értelmében az erre alkalmas és megfelelően felkészült vizsgaközpontok újabb határidő meghatározása nélkül, a továbbiakban is szervezhetnek online nyelvvizsgát – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint május elején három vizsgaközpont kis létszámokon próbálta ki az újfajta vizsgáztatási módot, amely iránt a kezdetektől komoly érdeklődés volt. A járványügyi veszélyhelyzet idejére egészségvédelmi okokból megnyitott lehetőséget a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti rendelkezések augusztus végéig hosszabbították meg. Az újabb döntés már határidő rögzítése nélkül teremti meg az online vizsgáztatás jogszabályi feltételeit a továbbiakra is – írták.
    
Ismertették: az online nyelvvizsgáztatáskor alapvető elvárás a vizsgázó azonosításának megfelelő biztosítása, a vizsgázó és a vizsgaközpont közötti informatikai kapcsolat folyamatos fennállása. A vizsgaközpontoknak egyértelműen ki kell zárniuk annak lehetőségét, hogy a vizsgázó más embertől származó, meg nem engedett segítséget vegyen igénybe.
    
A módosításnak köszönhetően a vizsgázók akkreditált vizsgahelyszín helyett, elektronikus úton bárhol, akár otthon is letehetik a nyelvvizsgát. A kényelmes és korszerű megoldás ősztől nem csupán veszélyhelyzeti intézkedésként alkalmazható, beépül a szolgáltatás nyújtására felkészült vizsgaközpontok általános gyakorlatába – olvasható a közleményben.

Vízilabda világliga – Januárban folytatódik a férfi, februárban a női sorozat

Januárban folytatódik a férfi, míg februárban a női vízilabdázók Világliga-sorozata – adta hírül a vlv.hu. A szakportál beszámolója szerint a pandémia miatt márciusban elhalasztott olasz-magyar férfi negyeddöntőt január 12-én pótolják Firenzében. Ezt követően – a megváltozott kiírás miatt – még egy meccset kell nyerni a Montenegró-Horvátország találkozó győztese ellen ahhoz, hogy a nemzeti csapat nyáron szerepelhessen Tbilisziben a szuperdöntőben.
   
A csoportjukban éllovas nők a tervek szerint február 9-én az olaszokat, március 16-án a franciákat fogadják. A nők olimpiai kvalifikációs tornáját január 17. és 24. között Triesztben rendezik, ezen érdekelt a válogatott. A férfi csapat viszont az Eb-győzelemmel már megszerezte az olimpiai részvétel jogát.



A IV. Kun László – A törékeny gyémánt című koronázási szertartásjáték próbáján Székesfehérváron

A címszerepet alakító Sáradi Zsolt (b) és Szikora Ármin János (j) a gyermek király szerepében a IV. Kun László – A törékeny gyémánt című koronázási szertartásjáték próbáján Székesfehérváron 2020. augusztus 20-án este. A színdarabot augusztus 21-23. között három alkalommal mutatják be a székesfehérvári Aranybulla emlékműnél Szikora János rendezésében.
(MTI/Vasvári Tamás)
(MTI/Vasvári Tamás)
(MTI/Vasvári Tamás)



Szegedi Szabadtéri Játékok: Hófehérke és a hét törpe, családi mesebalett

Rotter Bianka (b) Hófehérke és Somai Valér (j) a királyfi szerepében Kocsák Tibor – ifj. Harangozó Gyula Hófehérke és a hét törpe című családi mesebalettjének próbáján a Szegedi Szabadtéri Játékok Újszegedi Szabadtéri Színpadán 2020. augusztus 20-án este. A fesztivál évadzáró darabját augusztus 21-én mutatják be ifj. Harangozó Gyula rendezésében.
(MTI/Rosta Tibor)
(MTI/Rosta Tibor)


(MTI / címlapkép: MTI/Demecs Zsolt)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük