Harminckettővel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Harminckettővel, 5002-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, újabb elhunyt nincs – közölte a koronavirus.gov.hu szerdán. A kormányzati portálon azt írták: a koronavírus-fertőzés miatt elhunytak száma változatlanul 609, 3665-en már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 728. Az aktív fertőzöttek 34 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 43 százaléka budapesti. Kórházban 57 koronavírusos beteget ápolnak, közülük heten vannak lélegeztetőgépen. Az oldal adatai szerint 7806-an vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 387 111.

Kiemelték: a járvány továbbra is jelen van, és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van. Emlékeztetnek arra, hogy a beutazási korlátozásokat a további szigorítások elkerülésére vezették be. A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint mindazoknak, akiknek a járványügyi kontaktkutatás következtében elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk.
    
Az operatív törzs a karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte a rendőrséget. Ha valaki az országba visszatérve mentesülni szeretne a karantén alól, azt negatív PCR-teszt esetén teheti meg, amelyet saját költségén kell elvégeztetnie. Hangsúlyozták: az elmúlt napokban diagnosztizált új fertőzések arra figyelmeztetnek, a megelőzés legfontosabb módja most az, hogy akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe.
    
Az utóbbi időben az új fertőzések többsége arra vezethető vissza, hogy többen, akik észlelték magukon a tüneteket, nem vették elég komolyan, és elmentek kisebb-nagyobb családi, baráti összejövetelekre, ahol másokat is megfertőztek. A kockázatos külföldi utazások kerülése, valamint az üzletekben és tömegközlekedésben előírt maszkhasználat és távolságtartás mellett az egyik leghatékonyabb védekezési forma az, ha továbbra is éberek és fegyelmezettek vagyunk, és komolyan vesszük a koronavírusra utaló jeleket, függetlenül attól, hogy jártunk-e külföldön. Ha ezt betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés továbbterjedését, és emiatt további korlátozó intézkedések bevezetését – írták.

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (2178) és Pest megyében (738) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (391), Komárom-Esztergom (315), Zala (279), Csongrád-Csanád (157), Borsod-Abaúj-Zemplén (152), Veszprém (148) és Győr-Moson-Sopron megye (109), a sor végén Békés megye áll (19).


Szerbia kerítést épít az Észak-Macedóniával közös határán

Az illegális bevándorlók tömegeinek megfékezése érdekében Szerbia kerítés építésébe kezdett az Észak-Macedóniával közös határán – közölte a Szabad Európa Rádió balkáni irodája. Az értesülést a határ menti Presevo vezetése is megerősítette. A helyi polgármester elmondta, a szögesdrótkerítés építése egy Európai Unióval kötött megállapodás része, azonban eddig sem az Európai Bizottság, sem a szerb belügyminisztérium nem erősítette meg, hogy létezik ilyen egyezség.

A pénzügyminisztérium oldalán júniusban megjelent egy lista, amelyen több tucat olyan magánszemély és vállalat neve szerepel, akinek, amelyeknek a határ mellett fekvő földjeit az állam ideiglenesen lefoglalta a határvédelem érdekében. A tervek szerint a 147 kilométeres szerb-észak-macedón határnak csupán egy részén épül kerítés, ott, ahol a legnagyobb migrációs nyomásra lehet számítani. Szerbiába naponta átlagosan ötven illegális bevándorló próbál bejutni Észak-Macedónia felől.
    
A válság tetőpontján, 2015-ben mintegy egymillió illegális bevándorló haladt át az úgynevezett nyugat-balkáni útvonalon, amelynek Szerbia is része. A magyar határzár felállítását követően a migránsok inkább Horvátország felé próbáltak meg bejutni az Európai Unióba, ám a határokat a koronavírus-járvány miatt szigorúbban őrzik, illetve lezárták. Azok az illegális bevándorlók, akik március közepe előtt érkeztek Szerbiába, már nem tudtak továbbmenni. A hivatalos adatok szerint Szerbia 18 befogadóközpontjában 4800 migráns tartózkodik.


Erősödött kissé a forint

Erősödött kissé a forint a főbb devizákkal szemben szerda reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben. Az eurót a kedd esti 349,00 forint után kissé alacsonyabban, 348,95 forinton jegyezték szerda reggel nyolc órakor.
    
Csekély mértékben csökkent a dollár és a svájci frank jegyzése is, a dolláré 292,48-ról 292,25 forintra, a svájci frankot pedig a kedd esti 323,80 forint után 323,53 forinton jegyezték szerda reggel.


PM: júliusban 328 milliárd forint hiánnyal zárt az államháztartás központi alrendszere

Júliusban az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 328 milliárd forintos hiánnyal zárt, szemben az egy évvel korábbi 37,2 milliárd forintos havi többlettel.    Az első hét hónapban a gazdaságvédelmi intézkedések és a védekezési kiadások következtében az államháztartás központi alrendszere 2165 milliárd forintos deficitet mutatott az előző év azonos időszakában regisztrált 352,7 milliárd forint hiánnyal szemben – közölte a részletes adatok alapján pénteken a Pénzügyminisztérium.

A héthavi hiány az eredeti 367 milliárd forintos előirányzat 589,9 százaléka. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) már májusban bejelentette be, hogy az államháztartás központi alrendszerének előrejelzett idei pénzforgalmi hiánya 1890 milliárd forintra emelkedett, miután a kormány a koronavírus-járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépésekre tekintettel a GDP 2,7 százalékáról a GDP 3,8 százalékára emelte a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját.
    
Július végéig a központi alrendszer bevételei az előző év azonos időszakához képest 543,6 milliárd forinttal, 4,5 százalékkal emelkedtek, a kiadások 2355,9 milliárd forinttal, 19,1 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának összegét.  
    
A központi költségvetés 1841,4 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 336,3 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 12,7 milliárd forintos többlettel zárták az idei év első hét hónapját.


Emelkedett a 3, az 5 és a 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 13 milliárd forinttal nagyobb összegben, 73 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 15 éves lejáratú államkötvényeket szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Az ÁKK 20 milliárd forintért vitt piacra 3 éves, 30 milliárd forintért 5 éves és 10 milliárd forintért 15 éves lejáratú államkötvényt.
    
A 3 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 27,11 milliárd forint ajánlatából 20 milliárd forintot fogadott el az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 9 bázisponttal magasabb, 1,10 százalékos átlaghozamon. Az előző kereskedési napon, kedden a 3 éves lejáratra a másodpiacon 1,07 százalékos referenciahozam alakult ki.
    
Az 5 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 53,37 milliárd forint ajánlatából, megemelt értékesítéssel, 45 milliárd forintot fogadott el az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 7 bázisponttal magasabb, 1,55 százalékos átlaghozamon. A keddi másodpiaci referenciahozam az 5 éves lejáratú kötvényekre 1,53 százalék volt.
    
A 15 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók által ajánlott 10,27 milliárd forintból, csökkentett értékesítéssel, 8 milliárd forintot fogadott el az ÁKK. Az aukciós átlaghozam 2,88 százalék volt, 25 bázisponttal magasabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál.
    
A szerdai másodpiaci referenciahozam a 15 éves lejáratú kötvényekre 2,85 százalék volt.


Új beruházásokat jelentenek be hamarosan

Nemsokára új beruházásokat jelentenek be Nyíradonyban és Miskolcon, amelyek a kormány segítségével valósulnak meg – közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

“A koronavírus nyomán kialakult világjárvány nem +csak+ egészségügyi, hanem komoly gazdasági kihívásokat is eredményezett.
A magyar gazdaság számára ez a helyzet azonban esélyt is kínál a versenyképesség növelésére” – írta Szijjártó Péter. Kiemelte: a magyar gazdaság “a magyar emberek munkájától lesz sikeres, ahhoz pedig, hogy a magyar emberek dolgozhassanak, beruházásokra van szükség”.
    
A kormány ezért is indította el a magyar gazdaságtörténet egyik legjelentősebb beruházásösztönzési programját, amelyre 806 magyarországi vállalat jelentkezett. A kérelmek elbírálása folyamatos, kedden pedig átlépte a 300 milliárd forintot a már támogatásban részesített beruházások összértéke – írta a miniszter.
    
“Ma reggelig 646 vállalatnak utaltunk át összesen 146 milliárd forintnyi támogatást, amivel 120 ezer munkahelyet tudtunk megvédeni. A most végrehajtott beruházások biztosítják, hogy ezek a vállalatok hosszú távú előnyre tegyenek szert külföldi vetélytársaikkal szemben, így hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar gazdaság minél előbb visszaálljon a világjárvány előtti növekedési pályára” – közölte Szijjártó Péter.
    
“Nincs megállás: hamarosan Nyíradonyban és Miskolcon újabb beruházásokat jelentünk be” – tette hozzá.


Ismét névleges teljesítményen üzemel a paksi atomerőmű 1. blokkja

Ismét névleges teljesítményen üzemel a paksi atomerőmű 1. blokkja, amelynek egyik turbinája július 24-én a generátor védelmi működése miatt leállt – közölte szerdán honlapján az atomerőmű. Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) tájékoztatója szerint a villamos rendszer hibáját kijavították, a blokkot névleges – 493 megawattos – teljesítményre visszaterhelték.
    
Az esemény a blokk biztonságát nem veszélyeztette, és nem volt hatása a környezetre sem – írta honlapján az OAH.


Tizenkét nap alatt hét drogkereskedőt fogtak a fővárosi rendőrök

Tizenkét nap alatt hét drogkereskedőt fogtak el a fővárosi rendőrök – közölte Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerdán a rendőrség honlapján. A nyomozók négy rajtaütés keretében, illetve az azt követő házkutatások során, több mint 225 gramm pszichoaktív anyagot, illetve a drog porciózásához használható eszközöket foglaltak le – áll a közleményben.
    
A tájékoztatás szerint először a Keleti pályaudvaron, majd Hatvanban, később a főváros VIII. és VII. kerületében csaptak le a kereskedőkre, akkor, amikor a drogot értékesíteni akarták. A hét kereskedő ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást – közölte a BRFK.


Néhány megyében még toboroznak iskolaőröket

Több mint 500 leendő iskolaőr kezdte meg felkészülését a napokban, de a fővárosban és néhány megyében még mindig várják a jelentkezőket – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a Magyar Nemzettel. A szerdai lapszámban azt írták, hogy a 120 órás tanfolyam során négy vizsgát kell teljesíteni.
    
Az iskolaőrök bruttó 220-230 ezer forintot kereshetnek majd. Csaknem 1500-an jelentkeztek, a pályázók közül az alkalmassági és kiválasztási eljárás után mintegy 500-an kezdték meg a képzést. A pedagógiai-pszichológiai alapképzési modul mellett bűnmegelőzési és konfliktuskezelési, valamint rendvédelmi felkészítési és gyakorlati modult is teljesíteni kell, ezek sikeres elvégzését iskolaőri vizsga követi – közölte az ORFK.
    
A pedagógiai-pszichológiai képzés oktatóit az Emberi Erőforrások Minisztériuma jelöli ki. A bűnmegelőzési leckéket a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által felkért szakemberektől sajátíthatják el az érintettek, a rendvédelmi felkészítést pedig a megyei rendőr-főkapitányságok munkatársai végzik.
    
Az iskolaőrök feladata az intézményi házirend betartatása lesz, munkájuk során – a szükségesség és az arányosság elvének megfelelően – használhatnak gumibotot, bilincset, gázspray-t. Intézkedési jogosultságuk csak az iskola területére terjed majd ki, tanítási időben.
    

Mintegy 500 állami intézmény érintett, vagyis ha minden kiválasztott sikeresen teljesíti a képzést, akkor lesz elegendő iskolaőr. Bár az eredetileg megszabott jelentkezési határidő már lejárt, az esetleges fluk­tuáció kezelésére Budapesten, valamint Pest, Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében továbbra is várják a jelentkezőket – tudatta az ORFK a Magyar Nemzettel.

(MTI, címlapkép: MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük