Megtalálták a kolumbiai katonai helikopter-katasztrófa utolsó két áldozatának holttestét. 2020. július 21-én reggel, Kolumbia délkeleti részén, San José del Guaviare közelében szakadt meg a kapcsolat az EJC2176 lajstromszámú helikopterrel. A fedélzeten a kolumbiai katonai erők 17 katonája tartózkodott. A helikopter gerillaellenes műveletben vett részt a kommunista FARC felkelői ellen.

A roncsot végül az Inírida folyóban találták meg. Hat katonát élve kimentettek, kilenc holttestét még aznap kiemelték a roncsból. A sérült katonákat a Bogotai Katonai Kórházba szállították. A két eltűnt katonáról a mentők úgy gondolták, hogy testük csapdába esett a helikopter alatt, és akár még életben is lehetnek. “A helikoptert kábelekkel rögzítjük a folyóparti fákhoz, a mentést folytatjuk” – nyilatkozta Luis Fernando Navarro, a hadsereg parancsnoka a helyi médiumok számára, bár nem adott sok esélyt annak, hogy a katonák még életben lehetnek. A hadsereg végül 2020. július 22-én késő este megerősítette, hogy megtalálták a két eltűnt katona holttestét.

A kolumbiai katonai hírszerzés júniusi információi szerint a FARC 2300 egykori harcosa fogott ismét fegyvert. A gerillák jelenleg ismert 31 csoportja a kokain alapanyagául szolgáló kokacserje-ültetvényeket, valamint illegális aranybányákat tart ellenőrzése alatt. A kolumbiai kormány és a marxista, szélsőbaloldali FARC által három éve kötött béke fél évszázados polgárháborús konfliktus végére tett pontot. A polgárháborúban több, mint negyedmillió ember halt meg és közel 7 millióan kényszerültek elhagyni az otthonukat. A FARC leszerelése után a szervezet politikai párttá alakult, azonban az egykori harcosok egy része nem találta helyét a civil életben. Az emberek – nem minden ok nélkül – gyanakvással fogadták őket, új megélhetéshez pedig nem juttatta őket a megkötött megállapodás. Egyelőre nem tudni, hogy baleset történt-e vagy ellenséges tűz miatt történt a katasztrófa.

(Dél-amerikai Magyar Hírlap – Lantos / kép: U.S. Air Force, Sgt. Robert Hicks)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük