Bár sokan nem hinnék, még a kisebb dél-amerikai országok televíziós és rádiós műsorai is elérhetőek Európában – bár nem tolják azt az orrunk alá az ismert európai kábeltévés és műholdas szolgáltatók. A dél-amerikai vételi lehetőségeket bemutató sorozatunk első részében Paraguay Európában is elérhető kínálatával foglalkozunk.

Műhold

A paraguayi műsorok európai műholdas vételének lehetősége a nyugati 43,1 fokon található INTELSAT 11 műholdra korlátozódik. Ezen belül is egyetlen paraguayi minicsomag érhető csak el, két szabadon fogható közszolgálati-, és két kódolt sportműsorral. A csomagban elérhető egy átjátszócsatorna is, rádiókat azonban nem találunk. A paraguayi csomag adatai:

Frekvencia: 3841 MHz
Polarizáció: Verikális
Rendszer: DVB-S2
SR: 7500
FEC: 3/4
Moduláció: 8PSK
ONID/TID: 65280/10

SIDCsatorna neveKódolásVideo kodekVPIDAPIDNyelvAudio kodek
100Tigo SportsConaxMPEG-4
SD
30013002SpanyolAAC
101Tigo Sports +ConaxMPEG-4
SD
30043005SpanyolAAC
102Paraguay TVMPEG-4
SD
289245SpanyolAAC
103TV CámaraMPEG-4
SD
30073008SpanyolAAC
104(átjátszások)
SD
308256
A táblázat a 2020.07.27-i állapotot tükrözi. Az esetleges változásokat igyekezünk minél gyorsabban lekövetni – de könnyen ellenőrizhetjük az aktuális paramétereket, ha a táblázatban a kívánt csatorna nevére kattintunk. A linkek a műholdas vétellel foglalkozó angol nyelvű szakmai oldal, a LyngSat oldalára vezetnek.
A TV Cámara műsorának vétele Európában.
Kép: F.J., minden jog fenntartva!

Az INTELSAT 11 műhold 43,1 fok nyugati pozíciója relatív könnyű vételt ígér, a gyakorlat azonban könnyedén ránk cáfolhat. Mindenek előtt, a gyakorlatban tapasztalt jelerősség messze nem olyan jó, mint a szomszédos, 40,5 fok nyugati pozícióban lévő SES-6 műholdé, vagy amennyit a lefedettségi térkép számai ígérnek. A holdon az Európában is vehető C-sávos antennán 12 darab 54 MHz-es, valamint négy 64MHz-es, egységesen 55 Wattos teljesítményű transzponder található. Ez előre vetíti, hogy a megszokott 36 MHz-es transzponderekhez képest 2 ill. 2,5dB-el alacsonyabb jelszinteket mérhetünk – a gyakorlati értékek azonban még ennél is alacsonyabbak lehetnek a (transzponder-)teljesítmény csökkentése miatt.

TV Paraguay Magyarországon.
Kép: F.J., minden jog fenntartva!


A műhold nem egy fiatal példány, 2007-ben indult egy Ariane 5 GS rakéta orrkúpjában, az ausztrál Optus D2-vel társbérletben. Az Orbital Sciences cég STAR-2 platformjára épített műhold indításkori tömege a 2,5 tonnát sem érte el. A tervezett élettartalma 15 év, a fedélzetén lévő üzemanyag előre láthatólag 2022 végéig tart ki – ez után nem tudni, mi lesz a műholddal. A szatellit tulajdonosa, az INTELSAT nemzetközi műholdoperátor tavasszal csődvédelembe menekült és egyelőre nem tudunk arról, hogy a cég megrendelte volna a pótlásra szolgáló űreszközt. Tudni kell, egy műhold megrendelése és üzembe állása között minimum 2 és fél, de sokkal inkább 3-4 év is eltelik – így az INTELSAT ebben az esetben igencsak kezd kifutni az időből. Lehetséges, hogy az INTELSAT 901-hez hasonlóan ez a műhold is egy legalább 5 évnyi stabil pályás üzemidő-hosszabbítást lehetővé tevő “hátimotort” kap – de a csődhelyzet miatt egyelőre nehéz találkozásokba bocsátkozni. Az valószínű, hogy 2022 után sem fog javulni a vételei lehetősége – épp ellenkezőleg, akár imbolygó-pályás, vagy csökkentett energiaigényű “fél-stabil” pályás üzemmel járó vételi bizonytalanságokkal is számolnunk kell az ezt követő időszakban. Az INTELSAT hatalmas szervezet, szinte elképzelhetetlen, hogy felszámolásra kerüljön – a csődvédelemre is kimondottan ezt elkerülendő, technikai okokból került sor – de a jelenlegi vírushelyzet és gazdasági miliő által szült bizonytalanságok mindenképp le fogják lassítani a cég műholdflottacsere-programját.

Az INTELSAT 11 C-sávos antennájának lábnyomtérképe

A hosszúra nyúlt bevezető után lássunk a számokat! A paraguayi minicsomag stabilnak tekinthető, száraz időbeni vételéhez jelenleg minimum 270 cm-es teli antenna szükséges – de nem árt némi időjárási tartalékot is hozzá számolni. Ugyan a paraguayi adók időlegesen megcsíphetők ennél kisebb, kiemelkedően jó komponensek (11-13 K-s vevőfej, érzékeny tuner) esetén akár 210-220 centiméteres antennával is – de 2,7 méteresnél kisebb antenna semmiképp nem fog állandónak nevezhető vételt eredményezni. Kiemelendő, hogy mindez teli konstrukciójú (acél, alumínium, üvegszál) antennákra vonatkozik. Hálós rendszerű antennáknál mindenképp érdemes 10-12 százalékot rászámolni ezekre az értékekre. Az látható, hogy a két paraguayi közszolgálati adó nem lesz ott minden magyar háztartás képernyőjén a közeljövőben – hogy a dolgot a humor oldaláról is megvizsgáljuk. Vételéhez kimondottan nagy, nehezen beszerezhető antenna és nagyon pontos beállítás szükségeltetik. A lineáris polarizáció miatt nagyon oda kell figyelni a fejkonverter elforgatási szögére is. Pontos értéket kaphatunk a címünk megadása és a műhold kiválasztása után a https://www.dishpointer.com oldalon, amely az oldalszög és az emelkedés beállításában is segítségünkre lesz, amennyiben automata forgatóberendezéssel és polarmount-tal nem rendelkező antennával kíséreljük meg a vételt. Budapesten az LNB Skew értéke 39 fok, azonban ez már Magyarországon belül is eltérést mutat, nem is beszélve az Európa más országaiban történő vételről. A vevőantenna emelkedési szöge is drasztikusan csökken nyugatról kelet felé haladva – lásd a műhold lábnyomtérképén látható 10 és 5 fokos emelkedést jelölő sávokat. Oroszországban a vétel már gyakorlatilag mindenütt lehetetlen, onnan nézve a műhold a horizont alatt található. Beállítás előtt mindenképp érdemes a dispointer oldalát használni.

Az INTELSAT 11-en számos érdekes, Latin-Amerika egyéb országainak szóló program található. Ezek aktuális, részletes listáját mindig megtaláljuk a Lyngsat INTELSAT 11-el foglalkozó táblázatában. Ne feledjük, hogy a műholdon található multiplexek vételi jellemzői csomagról-csomagra eltérhetnek. Bizonyos adásokat már 240 centiméteres antennával is stabilan foghatunk, míg másoknál a 3 méteres sem elég. A műhold összes adójának stabil vételére 3,7 méteres teli antenna javasolt – de még így sem biztos, hogy mindent, mindig és minden körülmények között látni fogunk.

Internetes vétel

A többség számára a műholdas vételi módoknál összehasonlíthatatlanul egyszerűbb alternatíva az ugyan általánosságban gyengébb minőséget kínáló, de sokkal könnyebben, extra beruházás nélkül is elérhető internetes streammelési mód.

Paraguay TV – bár az állóképen nem feltétlen látszik, de ezer sebből vérzik a webes “adás”
Ami hibát el lehet követni streaming során, azt mind sikerült elkövetniük

Itt mindjárt le kell szögezni, sajnálatos módon a Paraguay TV nem vehető szokásosnak nevezhető élő online stream-ből. Korábban volt erre lehetőség, de úgy fest, költségvetési – és talán szakmai – okokból nem is nagyon erőltetik ezt a kérdést. A Facebook-on láthatóak naponta több alkalommal a csatorna által indított élő bejelentkezések – alkalmanként akár több órában is – ezt a Facebook Watch app segítségével okos-televízión is nézhetjük. Érdekesség, hogy a Paraguay TV-nél gyakorlatilag egy nulla-költségigényű streaming szolgáltatóként kezelik a Facebookot. Bizonyára nagyon bánják – és bánhatjuk mi is – hogy az ingyenes 24 órás “élőzés” lehetősége nem adott a platformon. A minőség természetesen közelébe sem ér a műholdasnak – és ennek sokkal kevésbé technikai, mint szaktudás-beli hiányosságra visszavezethető okai vannak. A képkockasebesség-beállítás hibája miatt eléggé “darabos” a nézői élmény, de a deinterlace szűrőt sem sikerült bekapcsolniuk a Paraguay TV műszaki alkalmazottainak, így a legkisebb mozgás esetén is vízszintes csíkokba tagozódik a kép. A sportbejátszókat leszámítva azért általában mégis csak kibírható mindez, főleg ha nem nézzük! – így a humorrovatba is sikerült beletenyerelnünk újra, bár az tény, hogy mindez inkább siralmas egy állami televízió esetén, mint szórakoztató. Pozitív, hogy a híradókat és a főbb saját gyártású magazinműsorokat gyakorlatilag mindig “leélőzik” a Facebookon. Kivéve, amikor elfelejtik. Aki beállítja a Facebookon az értesítéseket a csatornához, értesítést fog kapni minden élő adás kezdetéről. A Paraguay TV nem feltétlen fogja bennünk egy állami tulajdonú közszolgálati csatorna benyomását kelteni. A költségvetése a (Paraguayban szintén nem túlzottan acélos) kereskedelmi adók nyomába sem ér, és a “közszolgálatiság” fogalma abszolút nem zárja ki azt sem, hogy az esti főműsoridőben élő marhaárverést lássunk. Mindenképp unikális élmény azok számára is, akik egyébként nem érdeklődnek Paraguay iránt. Ha valaki tudja, mint jelentett a ’90-es évek végén Budapest TV-t nézni – és érez iránta némi megmagyarázhatatlan nosztalgiát – akkor itt meg fogja találni a számítását!

A képviselőházi és a szenátusi munkáról tudósító TV Cámara esetében minden téren egy (jó nagy) fokkal kedvezőbb a helyzet. A csatorna weboldalán beágyazott formában találkozhatunk az élő adással – már amennyiben van épp mit közvetíteni. A képviselők asztalán az elmaradhatatlan matéteás termosz mellett néhány fürt banán is mindig megtalálható. Isten őrizzen bennünket a gondolattól, hogy ez bármiféle utalás lenne a magyar nyelvben “banánköztársaság” néven ismert fogalomra! A paraguayi képviselők a megtévesztő látszat ellenére komoly munkát végeznek, amit az ország kontinens-szinten is kiváló gazdasági mutatói évről-évre igazolni látszanak. A TV Cámara esetén a streaming-szolgálató a YouTube, a csatornát a korábbi adásokkal együtt megtaláljuk a csatorna youtbe-os oldalán.

abc tv

További, műholdról Európában nem fogható paraguayi adások is elérhetőek az Interneten földrajzi blokkolás, azaz idegen szóval geoblocking nélkül – akár Magyarországon is. Ezek közül messze a legstabilabb stream-háttérrel a hasonló néven népszerű nyomtatott és internetes lapot, valamint rádiót is házon belül tudó abc tv rendelkezik. A színvonalas kereskedelmi információs csatorna oldaláról 24 órás videostream áll rendelkezésre. Ugyan a valós minőség nem éri el még az SDTV-s szintet sem, de megszakadásra, vagy lefagyásra nem kell még hosszabb műsornézés esetén sem számítanunk. A Paraguayban sztenderd i50/p25 képkockasebességet itt sem sikerült a webstream-ben adoptálni, így borzalmasan fájóak tudnak lenni a sok mozgással bíró műsorrészletek.

GEN

A GEN televízió is rendelkezik élő, megszakítás nélküli videófolyammal – azonban itt a megbízhatatlanság épp úgy ténykérdés tud lenni, mint az időlegesen előforduló földrajzi blokkolás. Az igazsághoz tartozik, hogy az elmúlt hónapok során az internetes stream minősége és megbízhatósága is sokkal jobb lett.

Unicanal

A Unicanal esetében is kézzel fogható a stream minőségének és megbízhatóságának javulása. Paraguayban az internetes alaphálózat fejlesztései – hogy egy kicsit hazabeszéljünk, magyar szakembereknek is köszönhetően – nagy ütemben zajlanak, és ez igaz nem csak a belföldi, de a külföldi kapcsolatokra is. Az élő videófolyamot a csatorna weboldalán találjuk, némiképp eldugva, a bal alsó részen egy kicsi ablakban. Manuálisan kiválasztva akár 3 megabit közeli adatsebesség – és ezzel együtt egészen “emberbarát” minőség is beállítható.

trece

A trece (korábban: rpc) esetében pontosan ugyanez mondható el – ami nyilván nem véletlen, hiszen a két adó egyazon médiacsoporthoz tartozik. Korábban Európában közel nézhetetlen volt a két stream, mára hatalmasat fejlődve bármikor párba állíthatóak egy európai szolgáltató minőségével is. Az adás itt is a csatorna saját weboldalába ágyazva érhető el.

Canal Pro

A sor végére igazi csemegét tartogattunk. A Canal Pro a saját weboldalára is beágyazott YouTube stream-ből nézhető, webes sugárzáshoz képest kiemelkedően jó minőségben – bár a paraguayi oldalon sajnos akadnak néha így is problémák. A műsorban sok gazdasági jellegű, azon belül is mezőgazdaságot érintő, színvonalasan tálalt hírt találunk. Nem véletlen, hogy a programban számos argentin eredetű bejátszó is megtalálható. Mindenképp érdemes ránézni, ha a többiektől elértő, valamivel “európaibb” stílusú információs műsort szeretnénk nézni.

Rádiók

Röviden: Európában a paraguayi rádiókkal műholdas vétel szempontjából nem állunk jól. Az egyetlen, műholdról elérhető paraguayinak mondott rádió az Egyesült Államokból sugárzó, vallási témájú Radio Nuevo Tiempo Paraguay. A nyugati 40,5 fokos pozícióban lévő, a paraguayi tévécsatornáknak otthont adó INTELSAT 11-hez képest lényegesen jobb vételi lehetőségeket kínáló SES-6 műholdon található. A pozíció – csak úgy, mint a 43,1 nyugati – számos egyéb latin-amerikai nemzet tévé- és rádiócsatornáinak is otthon ad. Ezekre a későbbiekben országonkénti bontásban ki fogunk térni.

Frekvencia: 4086 MHz
Polarizáció: Balra forgó (L)
Rendszer: DVB-S2
SR: 15000
FEC: 2/3
Moduláció: 8PSK
ONID/TID: 1/1
C/N lock: 6.6 dB

APID: 560Spanyol
A SES-6 műhold európai oldalnyalábjának lefedettségi térképe

Ugyan paraguayi szempontból szegényes a kínálata, de túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy a 40,5 fok nyugati pozíció a latin-amerikai műsorokra vadászó európaiak paradicsoma. Európából nézve a legmagasabb emelkedési szögű, legerősebben vehető, legnagyobb dél- és közép-amerikai kínálatot nyújtó műholddal van dolgunk. Már egy 180 centiméteres antennával is vehetjük szinte az összes műsort, a legerősebbekhez pedig 140-150 centiméteres antenna is elégséges. Sajnálatos módon a műhold egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó programja, az argentin közszolgálati TV Pública a kivételt erősítő szabály kalapba került. Sikeres vételéhez 240 centiméteres átmérőjű parabolaantennára van szükség Magyarországon, Észak-Európában pedig ennél is nagyobbra. Ne felejtsük el, ez a műhold C-sávon cirkulárisan polarizált, így mindenképp depolarizátor lapka szükséges a vételéhez. A műhold teljes kínálatának vételi adatait megtaláljuk a Lyngsat SES-6 műhold -táblázatában.

A paraguayi rádiókért Európában az Internetre kell mennünk

A fontosabb paraguayi rádióadókat megtaláljuk a https://emisoras.com.py címen. További adókat taláunk a Streema oldalán, ahol akár földrajzi régió szerint is kereshetünk a helyi rádiócsatornák között.

Végezetül köszönetet szeretnénk mondani a magyar DX-er közösség két oszlopos tagjának, a hatvani K. Szabolcsnak és a műholdas képernyőképeket biztosító mórahalmi F. Jánosnak, akik nélkül a cikk nem jöhetett volna létre.

(Dél-amerikai Magyar Hírlap – Szilvai / borítókép: Fotografía tomada y subida a Flickr por “Marco Bogarín”. – De Flickr [1], CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5805396)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük