A több emberen, hivatalos személy ellen elkövetett emberölés kísérlete alól felmentette, és kényszergyógykezelését rendelte el pénteken a Fővárosi Törvényszék annak a férfinak, aki tavaly januárban halálra késelt egy vele szemben intézkedő rendőrt Újbudán, és másik kettőt is megsebesített. A bíróság a vádirattal egyezően állapította meg, hogy Sz. Szilárd a bűncselekmény idején és jelenleg is kóros elmeállapotban szenved. Az ítélet indokolásában egyebek mellett elhangzott, hogy a vádlott esetében a bűnismétlés veszélye fennáll, ezért indokolt a kényszergyógykezelése.
    
A törvényszék a kényszergyógykezelést határozatlan időre rendeli el. Az eljárást az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet szakemberei felügyelik, hathavonta jelentést írnak a férfiről, de a felülvizsgálat nem jelenti automatikusan a szabadulását – hívta fel a figyelmet a bíró.
    
Szabó Judit hangsúlyozta: nem fogadható el a vádlott védekezése, miszerint önvédelemből szúrt a késével; az elhunyt rendőr sérüléseinek helye, száma, jellege mind arra utal, hogy Sz. Szilárd szándéka az emberölés volt. Ezt támasztotta alá azoknak a rendőröknek a vallomása is, akik részt vettek a tragédiához vezető dulakodásban – részletezte a bíró.
    
A büntetőügyben nyilatkozó igazságügyi szakértők megállapították, hogy a férfi paranoid kórképet mutat, nagy mértékben személyiségzavaros, állandóan gyanakvó, ami felveti a bűnismétlés veszélyét is.
    
Sz. Szilárd az intézkedésben részt vevő másik két rendőrt is megsebesítette, ami ugyancsak alátámasztja, hogy szándéka az emberölés volt – hangzott el a bíróságon.
    
A férfi tavaly január 12-én a XI. kerületi Lecke utca egyik társasházában betörte az egyik szomszédja ajtaját, mert úgy gondolta, hogy a nő veszélyben van. Sz. Szilárd később maga hívta ki a rendőröket, majd azok kiérkezésekor zavartan viselkedett. A járőrök észrevették, hogy a férfinél kés van, ezért meg akarták bilincselni, de ellenállt, dulakodás alakult ki; a vádlott ekkor szúrta meg a 29 éves Baumann Péter főtörzsőrmestert, aki később a kórházban meghalt.
    
A késelés után Sz. Szilárd megpróbált elmenekülni a helyszínről, majd az őt üldöző rendőrök egyike – figyelmeztető lövés után – lábon lőtte a Fehérvári út egyik villamosmegállójában. A rendőrségi vizsgálat eredményével a bíróság is egyetértett, és megállapította, hogy a járőrök intézkedése szakszerű volt.
    
A határozat jogerős, azt az ügyész, Sz. Szilárd és a védelem is tudomásul vette.


(MTI / A címlapkép illusztráció: MTI/Mihádák Zoltán)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük