Harminc évvel ezelőtt a legnehezebb helyzetből emelkedett fel a horvátországi magyarság, megmutatva, hogy mindig mindent újra lehet kezdeni, és ha van összefogás, akkor minden szinten sikereket lehet elérni – hangsúlyozta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton a drávaszögi Pélmonostoron, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) éves közgyűlésén.

Potápi Árpád János az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta: a kilencvenes évek délszláv háborúja után gazdasági és politikai összeomlás jellemezte a térséget. A magyarság nagy része Magyarországra menekült, vagy szerte a világba. Így kellett újrakezdeni az életet, és visszaköltözni a drávaszögi és szlavóniai falvakba – fogalmazott.
    
Kiemelte: sem Horvátországban, sem más Kárpát-medencei régióban egyetlen nemzeti közösség sem bír el több etnikai pártot vagy szervezetet, mert megosztja az erőit.
    
“A matematikában kettő meg kettő az négy, a politikában sokszor öt, hat vagy hét, mert az emberek látják, hogy van értelme tevékenykedni, dolgozni, egyáltalán magyarnak lenni, mert egységesen sokkal erősebbek vagyunk minden téren” – mondta az államtitkár.
    
Örömét fejezte ki, hogy a HMDK három új tagszervezettel, egy zágrábi és két kelet-szlavóniai egyesülettel bővült, ami még inkább erősíti a magyar egységet. Egyben gratulált Jankovics Róbert elnöknek és a HMDK-nak az elmúlt 30 év sikereihez.
    
Jelezte: természetesen látják a negatív dolgokat is, itt a demográfiai mutatókat említve.
    
“A következő években, évtizedekben úgy kell állítanunk az életünket, hogy ezen tudjunk változtatni” – hangsúlyozta, hozzátéve, arra kérte a HMDK-tagokat, hogy minden magyar gyermeket vigyenek magyar óvodába, magyar iskolába, mert így tudják a leginkább megtartani a nemzeti identitásukat.
    
Ehhez a magyar kormány is hozzájárul. A Szülőföldön magyarul program keretében a tanévet – a bölcsődétől egészen az egyetemig – magyar tannyelvű intézményekben kezdő diákok szülei által pályázható oktatási, nevelési támogatás összegét az idei tanévtől 22 400 forintról 100 ezer forintra emelték – emlékeztetett Potápi Árpád János.
    
Elmondta: a közgyűlésen többször is idézték a Vajdasági Magyar Szövetség közelmúltban elhunyt elnökét, Pásztor Istvánt, aki továbbra is iránymutató számunkra.


(MTI / A címlapkép korábban készült: MTI/Illyés Tibor)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük