A tüzérség megújításához keresünk fiatalokat az Embert a vasra! kampány következő állomásán – jelentette be a honvédelmi miniszter az új magyar tüzérség alappilléreként hadrendbe állított PZH 2000-es, 155 milliméteres önjáró lövegek csütörtöki éleslövészetén.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Magyar Honvédség központi gyakorlóterén, Bakonykútiban nagyon fontos mérföldkőnek nevezte a kampányt, hiszen “a magyar tüzérképesség, mint olyan, teljesen leépült”. Azt mondta, hogy a lövegeket “elkótyavetyélték”, használhatatlanná váltak, megszűntek, és volt olyan pillanat a közelmúlt történetében, amikor a Magyar Honvédség és ezen keresztül az ország nem rendelkezett semmilyen tüzérképességgel.
    
A tárcavezető kiemelte: az orosz-ukrán háború tapasztalata szerint a harcterek meghatározó ereje a tüzérség, így feltétlenül szükséges volt, hogy ezt a képességet megújítsák a magyar haderőben. Ennek eszköztárát jelentik a PZH 2000-es, rendkívül modern, német gyártmányú, önjáró lövegek, amelyek megfelelő használatához keresnek fiatalokat – tette hozzá.
    
Szalay-Bobrovniczky Kristóf felidézte, hogy toborzási kampányuk első részében a hódmezővásárhelyi MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár Gránátos zászlóaljába kerestek fiatal magyar katonákat, az oda érkező Lynx páncélozott harcjárművek üzemeltetésére. Ekkor hirdették meg, hogy 737 ezer forint bruttó illetményért tud őrvezetői szinten belépni a seregbe egy arra alkalmas magyar fiatal – mondta.
    
A miniszter közölte, hogy ugyanazokkal a feltételekkel, a program folytatásában a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandár tüzérosztályába keresnek magyar fiatalokat, nekik a PZH 2000-es önjáró lövegek üzemeltetése lesz a feladatuk. Jelezte, hogy a bevonulás időpontja február 12. lesz, ekkor a frissen toborzottak kiválasztása, egészségügyi felmérése, fizikai állapotfelmérése, pszichológiai elbeszélgetés, majd az alapkiképzés zajlik majd, ezt követően kerülnek a tüzérosztály állományába.
    
Szalay-Bobrovniczky Kristóf az Adaptive Hussars 23 hadgyakorlattal kapcsolatban kifejtette: a héten teljes részletességében kibontakozott a hadgyakorlat, “megmozdult a magyar hadsereg”, a magyar haderő minden szegletében szolgálatot teljesítő katonáknak pedig egy elképzelt helyzetben vizsgázniuk kellett. Megjegyezte, hogy a tanulságok levonásához még korán van, hiszen annak része volt a PZH 2000-es, 155 milliméteres önjáró lövegek éleslövészete is.
    
Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke arról beszélt, hogy a magyar katonák hírneve világszerte kiváló, felkészültek, fegyelmezettek, szakmájuk csúcsán állnak. Kitartásuk – a hozzá kapott támogatással együtt – elhozta ezt a napot, amikor a világ egyik legkorszerűbb tüzérségi eszközét rendszerbe állítják.
    
“Büszkék lehetünk a katonáinkra, készen áll a Magyar Honvédség arra, hogy megvédje hazáját” – fogalmazott, hozzátéve: a Magyar Honvédség “sebességet váltott”.


(MTI javítva / Címlapkép: MTI/Vasvári Tamás)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük