Több mint kilencéves csúcsra emelkedett a brazíliai fogyasztói bizalmat mérő index szeptemberben – derült ki a Brazil Közgazdaságtudományi Intézet (Brazilian Institute of Economics – IBRE) hétfőn közzétett adataiból. A szezonálisan kiigazított adatok szerint a brazíliai fogyasztói bizalmi index 0,2 ponttal 97,0 pontra, 2014 februárja óta a legmagasabbra emelkedett szeptemberben.
    
Az alindexek közül a jelenlegi helyzet megítélését tükröző mutató 1,8 ponttal 86,7 pontra, 2014 decembere óta a legmagasabbra emelkedett. Ugyanakkor a fogyasztói várakozások indikátora kissé romlott, 0,8 ponttal 106,7 pontra csökkent szeptemberben, azonban így is az optimizmust tükröző 100 pont feletti tartományban maradt.
    
Brazíliában a fogyasztói bizalom reprezentatív felmérését 2002 óta végzik havi rendszerességgel, mintegy kétezer fő részvételével. A felmérés során a jelenlegi gazdasági és pénzügyi helyzetre, a megtakarítási szándékra, az általános és személyes gazdasági helyzet várható fejleményeire, valamint a nagyobb értékű fogyasztásicikk-vásárlások valószínűségére kérdeznek rá.
    
A brazil fogyasztói bizalmi index 2020 tavaszán történelmi mélypontra, 58,20 pontra esett, 2012 nyarán pedig rekordmagasan, 113,2 ponton is állt. Idei eddigi mélypontját 84,5 ponton, februárban érte el.


(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük