A DAM Katonai Magazin júniusi számának tartalmából:
Háborús készülődés Közép-Európában

VEZÉRCIKK
Túl kevés, túl későn

A 2024-es a védelem költségvetése lesz – deklarálta a Magyar Kormány. Sorra vettük, mit vásárol és mennyiért Magyarország. E havi számunk nagyban az európai biztonsági helyzet, és különösen a közép-európai régió fegyverkezésének témája köré épül.


Harminckét F-16-ossal erősödik az oláh

Norvégia bocsájtotta áruba az F-35-ös beszerzés miatt leállított, negyven év körüli korú Sólymait. A kivénhedt madarakat nem szabad lebecsülni. A folyamatos korszerűsítések és lényegesen nagyobb harcászati kapacitásuk révén jobb harcértékkel bírnak, mint a magyarországi JAS-39 Gripenek – ráadásul a 32 ex-norvég példánnyal 49 darabosra nő a flotta. Magyarország jelenleg 12 együléses, és 2 kétüléses harci-gyakorló változatú Gripennel rendelkezik.


Horvátország haderőfejlesztései

Érkeznek a francia Rafele-ok. A Dassault terméke az egyik, ha nem a legjobb 4. generációs többcélú hari repülőgép. A szárazföldi haderő fejlesztése vontatottabban halad.


Szerbia – Kínok közt őrlődve

Szerbiában igencsak összetett biztonsági helyzetet kell kezelnie az ország vezetésének. A szakadár tartomány, Koszovó jelentette problémák mellett az ország szünet nélkül őrlődik a Kelet és az őt folyamatosan eláruló Nyugat közt.


Felvidék – Új gyártású Sólymokra várva

Pozsony az F-16-os legmodernebb változatára cseréli leamortizálódott MIG-29 flottáját. A Kijevnek elherdált Sz-300-as légvédelmi rendszer helyett is új, nyugati technika érkezik Felvidékre – amely azonban képességeit tekintve nem biztos, hogy előrelépést jelent Pozsony számára.


DÉL-AMERIKA

Vontatott dél-amerikai fegyverkezési programok

Bárhová néz az ember, ugyanazt látja Dél-Amerikában. Bár a háború szele még csak meg sem csapta a kontinens országait, azért néhány “szokásos” program halad a maga lassú, de végül csak-csak eredményt felmutató útján.


TÖRTÉNELEM

Végjáték – 1945 légi harcai Magyarország felett

A hősiesen küzdő Magyarország és német szövetségeseinek légi harcait elemezzük.


HÍREK

A hadiipar, a hadseregek és egyéb védelmi kérdések képes híreivel. Szokásos havi rovatunk ezúttal sem maradhatott ki a lapból!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük