DÉL-AMERIKAI MAGYARSÁG

Magyar a magyarral

Új, rendszeresen jelentkező rovatunk deklarált célja, hogy közelebb hozza a „régi magyarokat” az újonnan, azaz az elmúlt másfél – két évtizedben érkezett dél-amerikai magyarokhoz.

Magyarságkonferencia előtt

Izgatottan készül Dél-Amerika magyarsága a 2023-as Magyarságkonferenciára. Minden eddiginél több, színvonalas, érdekes program várja az érdeklődőket. Idén először az összes eseményről élő közvetítést láthatnak az előfizetők a DAMTV időszaki eseménycsatornáinak köszönhetően.

A végleges, részletes program a mai számunkban található az előadások tartalmi ismertetője mellett.


Új biztonsági protokoll a Chacói Magyar Kolónián

Új biztonsági protokoll lépett érvénybe a Chacói Magyar Kolónián. A rendelkezések kiterjednek a látogatók mellett a lakók élelmiszer-, és ivóvíztartalék-felhalmozási minimumára, továbbá az egyéni és közösségi óvóhelyek hozzáférését esetlegesen akadályozó tárgyak azonnali eltávolítására. A lakóknak június 4-ig ellenőrizniük kell az egyéni óvóhelyek kommunikációs, elektronikai és szellőztető-rendszereit. A közösségi óvóhelyek esetén az üzemeltető végezte el ezen feladatokat csütörtök 21 órai határidővel.

A Kolónián a teljes lakosságot és minden intézményt érintő polgári védelmi gyakorlatra kerül sor a jövő héten, előre be nem jelentett időpontban.


Kellemes 27 fok körüli maximumokkal köszönt ránk a tél Paraguayban

A hőmérséklet +17 és +27 fok között várható a tél első hetében Asunciónban.

HÁBORÚ
A III. Világháború hajnalán


Közel két tucat magyar katona sérült meg az összecsapásokban Szerbia Koszovó nevű tartományában

A sérültek közt többek állapota súlyos. Az ügyben nagy a titkolózás magyar oldalon, így megpróbáltuk a szerb források segítségével kideríteni, hogy mi is történt a NATO katonai megszállása alatt lévő szerbiai tartományban.



Elengedheti a washingtoni csatlósállamok egy része Zelenszkij kezét

Otthon sem áll jól majd a szénája, amint az egekig magasztalt „ukrán ellentámadás” kudarcra jut. Ukrajna (még el nem menekült) népe egyre jobban fárad a washingtoni proxiháború miatt rájuk nehezedő háborús teher alatt.


Továbbra is Biden kezében az indítókódok

Elnézve a magatehetetlennek látszó agg amerikai elnököt, egyre inkább van miért aggódnia a világnak. A lassan teljesen beszámíthatatlanná váló elnök egyetlen félresikerült gombnyomása több milliárd ember halálát okozhatja.

Lássuk, hogyan működik az amerikai nukleáris csapásmérés rendszere, különösképp a döntéshozatali mechanizmusokra. Vajon meg tudná állítani a hadsereg a rakéták kilövését, ha Biden véglegesen elvesztené uralmát a teste felett?


Mi a teendő atomháború esetén? – I. rész

Kibővített tartalommal indul újra korábban sebtében közölt sorozatunk – amelyet a világban zajló, roppant aggasztó folyamatok sajnos teljes mértékben indokolttá tesznek.

Az európai hadszíntereken lévőknek nem szolgálhatunk jó hírekkel, de azt tudni kell, hogy a globális atomháború – megfelelő felkészültség esetén – Dél-Amerikában teljes bizonyossággal túlélhető. Nem várható, hogy a III. Világháború áthúzódna a kontinens bármely államára, de előkészületeket mindenképp tennünk kell azért, hogy a III. Világháborút túlélhessük. Mindenek előtt az elhúzódó gazdasági, és az azok nyomán keletkező biztonsági kihívásokkal kell számolnunk – de az atomháborút követő hetekben a nukleáris kihullásból (fallout) származó radioaktív sugárzás elleni védekezésre is gondolnunk kell.

A Föld tengeri áramlási rendszerei. Ezekhez szorosan kapcsolódnak a jellemző légáramlási rendszerek is.


Halálos radioaktív sugárzás szempontjából a kontinens északi államai, főleg Venezuela és Kolumbia lakossága lesz érintett az Egyesült Államok pusztulása nyomán keletkező „atomfelhő” légköri áramlatokkal történő érkezése miatt. Az Egyenlítőtől délebbre fekvő területek, így Argentína, Uruguay, Paraguay, Chile és Brazília sűrűn lakott részeit a Föld állandónak tekinthető légköri áramlási rendszere miatt sokkal kevésbé érinti majd az atomháború után keletkező, kontinentális méretű, sugárzó „atomfelhők” hatása – amely az atomhatalmak elhelyezkedése (mind az északi féltekén található) – valamint a jellemző légköri áramlatok irányai alapján Európa, Észak-Amerika, Észak-Afrika és az ázsiai területek lakosságát irtja majd ki csaknem teljes egészében.

Új sorozatunkból mindent megtudhat a nukleáris fegyverek bevetési módjairól, várható helyszíneiről, a nukleáris sugárzás fajtáiról, a lehetséges védekezési módokról – és amennyiben nincs ilyen a közelben, vagy a saját ingatlanán, úgy sok más mellett megtanulhat provizórikus óvóhelyet is létrehozni a családja számára a garázsa, vagy a pincéje szakszerű biztosításával. Az idei év egyik legnagyobb költségvetésű cikksorozata szakértők egész garmadáját szólaltatja meg. Szuperszámítógépes légköri terjedési analízisek, veszteségkalkulációk támasztják alá a leírtakat. Új sorozatunkban összegyűjtöttünk minden olyan információt, amelyek segítségével túlélheti majd a III. Világháborút.


DÉL-AMERIKA

Buzeráns divattervező halála Kolumbiában


A 42 éves buzeráns divattervezőt homoszexuális „partnere” tette el láb alól még áprilisban egy hotelszobában, amelyet az elkövető köcsöge megpróbált természetes halálnak, szívproblémának beállítani. Az orvosszakértő azonban teljes bizonyossággal megállapította az idegenkezűséget: a buzeráns divattervező halálát fojtogatás okozta. A hotel biztonsági kameráinak felvételével kizárták, hogy más bejuthatott volna a buzeránsok fajtalankodására bérelt szobába – így a köcsög ellen körözést adtak ki a kolumbiai hatóságok. Az LMBTQNZP-gyilkos végül besétált az ügyészségre, de továbbra is kitartott a meséje mellett. Az előkészületi szakasz lezárultával az ügyészség szándékos emberölés miatt emel majd vádat ellene.

A meggyilkolt divattervező, Jhon Mesias utolsó kollekcióját csütörtökön mutatták be, amelyet a Dél-Amerika-szerte szabadon fogható kolumbiai Telepacifico televízió élőben közvetített.

ÓHAZA

Magyar hegymászó halála a Himalájában

Két éjszakát élt túl ott oxigén nélkül, ahol egyet is szinte lehetetlen – de mire a mentőcsapatok felértek a magyar hegymászó legutolsó ismert tartózkodási helyére, már nem találták ott. Egyetlen hegymászó ért fel az idei szezonban az Everest csúcsára oxigénpalack használata nélkül. Egy, a magyar hegymászó a csúcstól mindössze 50 méteres szintkülönbségre életét veszítette, míg az összes többi visszafordult. Suhajda Szilárd tragédiájának minden ismert, köztük még a magyarországi médiában meg sem jelent részlete lapunk hétvégi számában.


Enyhe ítélet a németországi kalapácsos terroristákra

A Budapesten kis híján embert ölő kommunisták néhány év börtönbüntetéssel megúszták a németországi tárgyalásukat. Bezzeg ha német nacionalisták lettek volna, már rég az életfogytiglanjukat ülnék!

A kommunista terrorcsoport több tagja továbbra is szökésben van, ezek fényképeit és neveit lapunkban is közöljük.

CIGÁNYBŰNÖZÉS

Mi történt a héten?

A hét legelképesztőbb bűnesetei az Óhazából. Ezen a héten is volt bőven cigánybűnözés: betörések, rablások és kegyetlen gyilkosságok tarkították az Óhaza polgárainak életét. Vegyük sorra, mi történt ezen a héten a Kárpát-medence tehetetlen hatóságainak orra előtt!


MIGRÁNSBŰNÖZÉS

15 éves fiatal labdarúgót ölt a muszlim


Hátulról mért csapást a mérkőzés után a fehér fiú tarkójára. Az orvosoknak esélye sem volt megmenteni a fiatal labdarúgó életét.


Több száz elítélt migránscsempészt szándékozik elengedni a magyar kormány

Ha nem engedik el őket, Brüsszel megbüntetni Magyarországot a „börtönök túlzsúfoltsága” miatt.

Kérdéses, hogy meddig hajlandó Magyarország tűrni az „uniós” diktatúrát, amely már mindent (is) Brüsszelből diktálna az ország számára.

VILÁG

Véres polgárháború Szudánban

Ezúttal – utalva a korábbi véres polgárháborúra – nem a dél-, és az észak pusztítja egymást Szudánban. Az ukrajnai NATO-proxyháború árnyékában alig jutnak be a hírek közé az afrikai országban történtek, pedig az események egyre véresebbé és brutálisabbá válnak az amúgy is épp eléggé hányattatott sorsú ország lakói számára.


Soros zsoldosai X. rész

Magyarországon és Oroszországban már leleplezték őket, de a világ többi része még ma is teljes egészében ki van szolgáltatva a Soros zsoldjában álló csinovnyikok nemzetrontó tevékenységének.

LMBTQNZP+

A legaljasabb LMBTQNZP+ bűncselekmények a magyar kriminalisztika történelmében – X. rész

LMBTQNZP+ bűnözők már a rendszerváltoztatás előtt is léteztek Magyarországon. Pedofilok, gyilkosok egész garmadáját kapcsolta le és vonta felelősségre a korabeli igazságszolgáltatás. Nem egy pedofil gyilkos az akasztófán végezte.


Elkezdődött az öngyilkos nyugati társadalmak aberrációünneplő hónapja

Bizony, ilyen is van a „haladároknál”. A szánalmas, „elfogadás” helyett orvosi kezelésre szoruló ratyikat egy egész hónapon át ünnepeltetik az emberi tartásukban már rég megtört európaiakkal és észak-amerikaiakkal.

EURÓPA

Nem szűnnek Brüsszel abszurd bohócainak támadásai az Óhaza ellen

Az ún. „európai parlament” nevű bohócszövetkezet ezúttal Magyarország ún. „uniós elnökségét” akadályozná meg azzal, hogy politikai alapon „alkalmatlannak” nyilvánította az országot a feladatra.

A jelzett bohócszervezetnek semmiféle jogalapja nincs erre, így a „döntésük” jogkövetkezményekkel sem bír – de a szándék mindenképp figyelmet érdemel és jól mutatja az internacionalista horda valódi céljait.


Brüsszel korrupt gazemberei – XIX. rész

Bárhogy próbálja az úgynevezett „európai unió” eltitkolni, a baj óriási, és rendszerszinten létezik – sőt, mi több, maga a rendszer a probléma. Utánajártunk, kik érintettek egészen biztosan, és ki lehetnek rajtuk kívül még érintettek a lelepleződött brüsszeli korrupcióban. Tartsanak velünk, leplezzük le együtt a rendszerszintű brüsszeli korrupciót!


Közel-keleti hódítók Európában – X. rész

Ismét egy tabutéma, amelyről nem szabad már a világ egyes részein beszélni. Pont ezért fontos feladatunk, hogy felnyissuk a gondolkodó ember szemét Dél-Amerikában.

TUDOMÁNY

Látványos csillagászati együttállás a hétvégén

Az Antares óriáscsillag és a telihold kerül egymáshoz roppant közel egyes földrajzi területeken: az egymáshoz viszonyított látszólagos távolságuk az Óhazából nézve például lényegesen kevesebb lesz, mint Hold látszólagos átmérője.

Az Antares déli elhajlása miatt könnyebben és huzamosabb ideig látható a déli féltekéről, bár az északi féltekén az épp most kezdődött nyári évszak miatt szintén kiválóan megfigyelhető a vöröses fényű óriáscsillag – így Magyarországon is. Érdekességképp megjegyezhetjük, hogy az Antares az egész Antarktiszon cirkumpoláris – azaz mindig a horizont felett található – mivel a legdélebbi kontinens a déli szélesség 64° alatt található.


Vírusok és vakcinák – VI. rész

A COVID19-járvány kapcsán vetült reflektorfény a vakcinák világára. Hogyan akadályozták meg az oltások százmilliók halálát? Végigvesszük a teljes vakcinatörténelmet, tartsanak velünk ezúttal is!


Az atomenergia reneszánsza – X. rész

A zöld őrület megbukott a hazugságaival, amellyel Csernobil óta hergelnek az atomenergia ellen. Franciaország több tucatnyi új blokkot helyez üzembe a jövőben, miközben Magyarországon is épül (legalább) két új atomerőművi blokk. Európában tucatnál is több állam részvételével atomenergia-párti szövetség jött létre – ennek apropóján jártunk utána az aktuális atomenergetikai fejlesztéseknek a világban.

TÖRTÉNELEM

A képmutatás birodalma – X. rész

Hogyan épült fel, miként vette át az irányítást az emberek mindennapjai felett a mesterségesen ránk erőltetett képmutatás birodalma? Miként lett nyilvánvaló hazugságokból megkérdőjelezhetetlen, a törvény erejével védett alaptézis? Hogyan, milyen eszközökkel irányítják ma a világot annak arc és név nélküli, ismeretlen gazdái? A ma történéseinek megértéséhez egészen a régmúltba, jó 250 évvel kell visszaugornunk az időben.


Kisvasutak Magyarországon – X. rész

A kisvasutak története koránt sem turisztikai fejezetekkel kezdődött az Osztrák-Magyar Monarchia területén.

SPORT

Világok harca a teniszpályákon

A szerb Novak Djokovic mellett ukrán – fehérorosz „csata” is borzolta az idegeket.

MÉDIA

Magyarországon működő „fake news”-gyár az összeomlás szélén

Nem él meg jó napokat a sorosista blog: már a „szúnyogtól” is megváltak, avagy „szúnyog” vált meg a „toxikusaktól”. A kis túlzással mínusz 30 kilós „szúnyogra” nézve bele sem akarunk gondolni, hogy mik vannak a „toxikus vezetői” cselekedetek mögött. Az azonban teljes bizonyossággal kijelenthető, ahogy az lenni szokott, az „elvtársak” most is egymást falják fel. Ezek ilyenek, egész egyszerűen…


Négerek játsszák a jégkorszaki svédeket az ún. „dokumentumfilmben”

A svéd állampropaganda-gépezet újabb magasságokba, akarom mondani mélységekbe repítette az egyébként is nézhetetlen műsorairól ismert „közszolgálati” televíziót, az svt-t. Az új, svéd őstörténetről szóló (?), tíz részes „dokumentumfilm-sorozatban” ugyanis négerek játsszák a valóságban (és akkoriban) szőke és hófehér bőrű svédeket.

A Chacói Magyar Kolónián élő maroknyi svéd közösség összes felnőtt tagja közös nyilatkozatban ítélte el a nemzetellenes történelemhamisítást.

RECEPT

Mákos guba

Klasszikus. Nem lehet mellette elmenni szó nélkül! Lehet szeretni, vagy akár nem szeretni is – de véleménye mindenkinek van róla.

HUMOR

Bidé (politikai képregény, XXX. rész)
18+

Állandó képregénysorozat lapunk hasábjain! A főhős nem más, mint az Amerikai Egyesült Államok (talán nem is annyira csak) képzeletbeli elnöke, Herr President Bidé. Csetlő-botló főhősünk a vaskos elnöki teendők mellett napról-napra kénytelen megbirkózni saját maga, és narkomán fia ügyes-bajos dolgaival is.

A sorozatot kizárólag felnőtt olvasóinknak ajánljuk!

SZERKESZTŐSÉGI SAROK

A Dél-amerikai Magyar Hírlap válaszol

Ezen a héten is bőséggel kaptunk kérdéseket Tisztelt Előfizetőinktől. Meg is válaszoltuk mindet!


Előfizetés Dél-Amerikán kívül

G. István kérdése Budaörsről az volt, hogy lehetséges-e a lap előfizetése Magyarországról?

A legfontosabb, hogy a 2023-as előfizetői időszak előző év december 24 napjával lezárult – pont úgy, mint minden korábbi évben – és ahogy előre, nyomatékosan felhívtuk rá minden kedves Előfizetőnk figyelmét, úgy év közbeni előfizetésre 2023-ban sincs lehetőség. Az ok rendkívül egyszerű: egy annyira alacsony példányszámú lap, mint a Dél-amerikai Magyar Hírlap, az éves papír-, és nyomdai költségek tervezésekor illetve szerződések megkötésekor nem tud komolyabb ráhagyásokkal számolni a példányszám vonatkozásában. Konkrét példaként, a papírárak elszabadulása okán az idei évre, egy relatív kedvező lehetőséget kiaknázva előre megvásároltuk az éves papírmennyiséget – így biztosítva, hogy év közben el tudjuk kerülni az oly sok más lap számára szükségesé vált év közbeni áremelést, pótlólagos díjfizetést. A történelem bizony ismétli önmagát, nem árt hát tanulni a múlt hibáiból. Az archívumot böngészve bizony találunk bőven pótlólagos befizetési felhívásokat a dél-amerikai magyar lapok történetében – amely mind a kiadó, mind az előfizető számára egy roppant kellemetlen szituációt jelentett.

A következő, 2024 január elsejével kezdődő évfolyamra ez év november utolsó hetében nyílik meg-, és december 20-án zárul majd az egy hónapos előfizetési időszak.

Kizárt, hogy a lap eredeti formájában Európában nyomdába kerüljön. Egyrészt ehhez minimum ezer európai előfizetőre lenne szükség, miközben jelenleg nagyjából csupán félszáz új érdeklődővel számolhatunk Európából, nem számítva a jelenlegi, postaküldeményként rendelőket. Nagyjából ezer európai előfizetés feletti mennyiségtől beszélhetünk költséghatékony ofszet nyomdáról – és ennyi bizony egész Dél-Amerikában is épp hogy csak van – másrészt az európai cenzúra a lap kiadását a jelenlegi formában teljesen lehetetlenné tenné, mi pedig nem fogunk „öncenzúrázott” változatot készíteni a Hírlapból.

Dél-Amerika egyetlen rendszeresen megjelenő lapjának ez év áprilisi napilappá válása után a Dél-amerikai Magyar Hírlap európai címre történő, egyedi postai kézbesítése rendkívül magas anyagi vonzattal jár – miközben az aznapi kézbesítés eleve az időeltolódás miatt lehetetlen, nem is beszélve a rendkívül hektikus postai összeköttetésről, amely Paraguayból közvetlen, napi rendszerességű repülőgépjárat híján rendelkezésre áll. Amennyiben valakit mégis érdekel ez a lehetőség Európából, vagy Észak-Amerikából, úgy a kézbesítési cím megadása mellett egyedi ajánlatot tudunk készíteni számára – mint ahogy az eddig is történt.

Minden kedves érdeklődő figyelmét felhívjuk, hogy ezen, rajtunk teljesen kívülálló ok miatt az európai levélkézbesítéssel terhelt végösszeg többszörösen meghaladja a paraguayi előfizetési díj mértékét – így ennek tudatában keressenek minket megtisztelő előfizetési igényükkel. Támpontul a nyomtatott hetilap előfizetése paraguayi címre, a mellé járó magazinokkal, az éves könyvajándékkal és a DAMTV műsoraihoz való online hozzáféréssel, továbbá a napilap online kiadásához történő hozzáféréssel a 2023-as évre 899 ezer paraguayi guarani volt, azaz jelenlegi árfolyamon majdnem pontosan 43 ezer forint. Ez a dél-amerikai kontinens további államaiba már meghaladja a 95 ezer forintot, Európába történő egyéni levélkézbesítéssel pedig még ennek is jóval több, mint a duplája – és több, a laphoz Dél-Amerikában egyébként járó ajándékot szerzői jogi akadályok, vagy épp a magas postaköltségek miatt nem tartalmaz. Erről részletesebben az „Előfizetés” menüpontban olvashatnak.

A heti magazinos szám előfizetőse inkább realitás a kontinensen kívüli érdeklődők számára, mint sem a teljes napilapé. Tárgyhétre a már említett – a dél-amerikai magyarok számára roppant fájó – közvetlen repülőjárat hiányában ezt sem lehetséges Magyarországra kézbesíteni, de a következő hét közepe-vége felé odaérhet a gyorspostás küldemény. A lényegesen olcsóbb elsőbbségi levélként jellemzően 5-10 munkanap alatt vállalja a paraguayi posta a magyarországi kézbesítést – igaz, nem garantálja ezen határidők betartását. Sajnálatos módon nem ritkán ez három hétbe, vagy ünnepek környékén még ennél is hosszabb időbe telik. Spanyolországi címre egy hétnél gyorsabban is odaérhet a Hírlap elsőbbségi levélként, más európai címek esetében – talán Németországot leszámítva – mindenképp legalább egy héttel kell számolni.

A megnövekedett Dél-Amerikán kívüli érdeklődés miatt mindenképp kínálunk majd megoldást az előfizetésre, reményeink szerint már a 2024-es évfolyamtól. A lap rendkívül drágán postázható, fizikai számai helyett itt egy DRM-védett olvasóapplikációból olvasható online kiadás kaphat talán több szerepet, amely a dél-amerikai előfizetők számára mint másodlagos lehetőség, már ma is létezik.

Új Előfizető esetén kérjük, az aktuális előfizetési információkért kattintson a hirlap.dam.hu oldalunkon, a főoldal jobb alsó sarkában található „Előfizetés” menüpontra. A 2024-es előfizetési lehetőségek, illetve árak előre láthatóan október második felében kerülnek majd közlésre.

OLVASÓI LEVELEK

Bármely előfizetőnk írhat közérdeklődésre számot tartó olvasói cikket a Dél-amerikai Magyar Hírlapba. A beküldött cikket a rendelkezésre álló hely függvényében közöljük, amennyiben megfelel a jó ízlés alapvető követelményeinek és a hatályos paraguayi jogszabályoknak. Kérjük, a hagyományos levélben történt megkereséskor is tüntesse fel a telefonszámát vagy online elérhetőségeit az esetlegesen szükségessé váló szerkesztői egyeztetésék miatt.

Sötét idők hajnalán

Már a legjobb elképzelhető szcenárió is túl rossz. Francisco, a Kolónián élő előfizetőnk mélyebb hangvételű írása.

Saját cikkeket a hirlap@dam.hu email-címre, vagy a szerkesztőségbe postai úton beküldve adhat le.

Bővebben sok más egyéb érdekes témával együtt a Dél-amerikai Magyar Hírlap 2023 június másodikán megjelenő hétvégi magazinjában.

4 thoughts on “A Dél-amerikai Magyar Hírlap hétvégi magazinjából (2023.06.02)”
  1. Érdekes kérdés ez Suhajda kapcsán. Sokan, sokfélét mondtak, jót és rosszat egyaránt. Nem állok be a sorba, hogy ítélkezzek felette. Ez az ő elhatározása volt. Egy dolog viszont ott motoszkál bennem, tudván, hogy nem volt felelőtlen ember. Miért kellett Szilárdnak egy olyan hegyet mindenféle segítség és oxigénpalack nélkül megmásznia, amit még segítséggel és oxigénnel sem tudott abszolválni korábban? Megnézve a korábbi statisztikákat, ez elsőre senkinek sem sikerült még. Olyanok mászták meg palack nélkül is az Everestet, akik korábban már egy, vagy több alkalommal megtették azt oxigén használatával. Minden oxigén nélküli mászó visszafordult az idei próbálkozók közül, leszámítva egy sokkal tapasztaltabb pakisztánit, aki végül elérte a csúcsot. Szilárdnak tudnia kellett, hogy már az eslő nap, legkésőbb délben vissza kellett volna fordulnia, hogy túlélje a kalandot. Nem tette meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük