DÉL-AMERIKAI MAGYARSÁG
KIEMELT:
Argentínában, Uruguayban, Paraguayban és Brazíliában toboroz személyzetet a magyar WizzAir légitársaság!

Vajon beindulnak a dél-amerikai járatok a hosszútávú Airbus A321XLR repülőgépek érkezésével? Hacsak titkosak is eme, évtizedes magyar remények – mi a magunk részéről reméljük a legjobbakat!


Magyar a magyarral

Új, rendszeresen jelentkező rovatunk deklarált célja, hogy közelebb hozza a régi magyarokat az újonnan, azaz az elmúlt másfél – két évtizedben érkezett dél-amerikai magyarokhoz.


Magyarságkonferencia előtt

Izgatottan készül Dél-Amerika magyarsága a 2023-as Magyarságkonferenciára. Minden eddiginél több, színvonalas, érdekes program várja az érdeklődőket. Idén először az összes eseményről élő közvetítést láthatnak az előfizetők a DAMTV időszaki eseménycsatornáinak köszönhetően.


HÁBORÚ
A III. Világháború hajnalán


Hatalmas mennyiségű fegyver érkezett Ukrajnába

A Nyugat úgy harcol Ukrajnában, mint ha valóban a “világ sorsa” múlna rajta.


Biden amerikai zsoldosokat küldhet Ukrajnába

Egyre közelebb a világégéshez.


Az Egyesült Államok számára a Csendes Óceán a fő hadszíntér

Ázsia, azon belül is Kína a célkeresztben.

ÓHAZA

Pápalátogatás Magyarországon


A hosszú hétvégén az argentínai születésű Ferenc pápa Magyarországra látogat. Ez 2023 legfontosabb egyházi eseménye Magyarországon. Megmutatjuk, mire lehet készülni és miként tudja követni az eseményeket Dél-Amerikából.

A hétvége folyamán a napilapban napról-napra beszámolunk az eseményekről.


Kegyelmet kapott Budaházy György

Budaházy György és öt társa a pápalátogatás okán elrendelt kegyelemi döntést követően igen rövid időn belül, már csütörtök este kiszabadult a fogságából.


Szánalmas bohócok bontogatnak “kordont” Budapesten

Egyszerűen csak tükörbe kellene nézniük: ez tényleg nagyon gáz, pestiesen szólva…


Budapest alkalmatlan főpolgármestere kifogyott “a mások pénzéből”

Ez már tényleg az a kategória, amit akkor sem hisz el az ember, ha a saját szemével látja.


A buzeráns amerikai nagykövet tovább provokál Budapesten

Nem kérdés, hogy milyen céllal küldték Pressmant a gazdái Budapestre.


CIGÁNYBŰNÖZÉS

Mi történt a héten?

A hét legelképesztőbb bűnesetei az Óhazából. Ezen a héten is volt bőven cigánybűnözés: betörések, rablások és kegyetlen gyilkosságok tarkították az Óhaza polgárainak életét. Vegyük sorra, mi történt ezen a héten a Kárpát-medence tehetetlen hatóságainak orra előtt!

VILÁG

Soros zsoldosai – V. rész

Magyarországon és Oroszországban már leleplezték őket, de a világ többi része még ma is teljes egészében ki van szolgáltatva a Soros zsoldjában álló csinovnyikok nemzetrontó tevékenységének.

LMBTQNZP+

A legaljasabb LMBTQNZP+ bűncselekmények a magyar kriminalisztika történelmében – V. rész

LMBTQNZP+ bűnözők már a rendszerváltoztatás előtt is léteztek Magyarországon. Pedofilok, gyilkosok egész garmadáját kapcsolta le és vonta felelősségre a korabeli igazságszolgáltatás. Nem egy pedofil gyilkos az akasztófán végezte.

EURÓPA

Brüsszel korrupt gazemberei – XIV. rész

Bárhogy próbálja az úgynevezett „európai unió” eltitkolni, a baj óriási, és rendszerszinten létezik – sőt, mi több, maga a rendszer a probléma. Utánajártunk, kik érintettek egészen biztosan, és ki lehetnek rajtuk kívül még érintettek a lelepleződött brüsszeli korrupcióban. Tartsanak velünk, leplezzük le együtt a rendszerszintű brüsszeli korrupciót!


Közel-keleti hódítók Európában – V. rész

Ismét egy tabutéma, amelyről nem szabad már a világ egyes részein beszélni. Pont ezért fontos feladatunk, hogy felnyissuk a gondolkodó ember szemét Dél-Amerikában.

TUDOMÁNY

Az atomenergia reneszánsza – V. rész

A zöld őrület megbukott a hazugságaival, amellyel Csernobil óta hergelnek az atomenergia ellen. Franciaország több tucatnyi új blokkot helyez üzembe a jövőben, miközben Magyarországon is épül (legalább) két új atomerőművi blokk. Európában tucatnál is több állam részvételével atomenergia-párti szövetség jött létre – ennek apropóján jártunk utána az aktuális atomenergetikai fejlesztéseknek a világban.

TÖRTÉNELEM

A képmutatás birodalma – V. rész

Hogyan épült fel, miként vette át az irányítást az emberek mindennapjai felett a mesterségesen ránk erőltetett képmutatás birodalma? Miként lett nyilvánvaló hazugságokból megkérdőjelezhetetlen, a törvény erejével védett alaptézis? Hogyan, milyen eszközökkel irányítják ma a világot annak arc és név nélküli, ismeretlen gazdái? A ma történéseinek megértéséhez egészen a régmúltba, jó 250 évvel kell visszaugornunk az időben.


Kisvasutak Magyarországon – V. rész

A kisvasutak története koránt sem turisztikai fejezetekkel kezdődött az Osztrák-Magyar Monarchia területén.


SPORT

Elkészült a budapesti Atlétikai Stadion pályája


Idén Magyarország az egyik legnagyobb sporteseménynek, az atlétikai világbajnokságbak ad helyet.


Húszezres szuper-arénában rendezik majd a következő műkorcsolya- és jégtánc Európa bajnokságot

Budapesten, január 22 és 28 között – de félő, hogy érdektelenségbe fullad, amennyiben nem engedik indulni a sport koronázott európai királyait, az orosz sportolókat.


MÉDIA

Tucker Carlsont kirúgta a Fox News – A csatorna nézettsége és értéke egyaránt bezuhant

Tucker Carlson a távozását követően azt mondta;
A médiában létező viták “hihetetlenül ostobává” és “értelmetlenné” váltak, a fontos dolgokról szóló vitákat pedig “mindkét politikai párt és adományozóik” betiltották.

“Ennek felismerése lehangoló. Ez azonban nem végleges (…) az igazság győzni fog. Hamarosan találkozunk” – szögezte le a legendás műsorvezető.

RECEPT

Az igazi “strandos lángos” a Balatonról

Otthon is könnyedén elkészíthető az odahaza az éves politikai hecckampány részét képező lángos.

SZERKESZTŐSÉGI SAROK

A Dél-amerikai Magyar Hírlap válaszol

Ezen a héten is jó pár kérdést kaptunk előfizetőinktől. Meg is válaszoltuk mindet!

OLVASÓI LEVELEK

Bármely előfizetőnk írhat közérdeklődésre számot tartó olvasói levelet a Dél-amerikai Magyar Hírlapba. A beküldött cikket a rendelkezésre álló hely függvényében közöljük, amennyiben megfelel a jó ízlés alapvető követelményeinek és a hatályos paraguayi jogszabályoknak. Kérjük, a hagyományos levélben történt megkereséskor is tüntesse fel a telefonszámát vagy online elérhetőségeit az esetlegesen szükségessé váló szerkesztői egyeztetésék miatt.

Napilap!

Hogy ezt én még megérem, az soha sem gondoltam volna. Köszönöm!
Buenos Aires-i előfizetőnk levele.

Saját cikkeket a hirlap@dam.hu email-címre, vagy a szerkesztőségbe postai úton beküldve adhat le.

Bővebben sok más egyéb érdekes témával együtt a Dél-amerikai Magyar Hírlap 2023 április 28-i hétvégi magazinjában.

7 thoughts on “A Dél-amerikai Magyar Hírlap hétvégi magazinjából (2023.04.28)”
  1. Tisztelt Szerkesztőség,
    Miért jelenik meg már pénteken a hétvégi magazinos témájú melléklet? Biztosan több aktuális témát tudnának felgöngyölíteni, ha szombaton kerülne az előfizetőkhöz.
    Tisztelettel,
    Éva

  2. Kedves Éva!

    A napi híreket a napilapban jelentetjük meg. A hétvégi szám magazinos mivolta okán – gondoljon csak a terjedelem többségét kitevő cikksorozatainkra – nem követeli meg az aktualitásnak ezt a fokát. A dolognak technikai akadályai is vannak egy egész kontinensen nyomtatásban is megjelenő lapnál: egyszerűen lehetetlen lenne egy szombaton megjelenő sajtóterméket minden előfizetőhöz időben, azaz a hétvégére (fizikailag) eljuttatni. Márpedig a hétvégi magazinos melléklet esetében ehhez a kritériumhoz ragaszkodunk!

    Ezért is nem lehet minden országban előfizetni a napilap fizikai számait, amelynek a költségei is vállalhatatlanok lennének a legtöbb előfizetőnk számára. Elektronikusan minden Dél-amerikai Magyar Hírlap előfizető hozzáfér a napilap számaihoz is, éljen akár Patagóniában, vagy Venezuela egy eldugott őserdei falvában. Buenos Airesben és Paraguayban aznapi kézbesítéssel is tudjuk szállítani a (fizikai) napilapot – amely hamarosan további terjesztési területekkel bővülhet majd.

    A hétvégi magazinra visszatérve, van még egy oka; éspedig a Chacói Magyar Kolónián a péntek már hétvégének számít. Mivel a szerkesztőség is itt van, így evidens, hogy péntek reggelre már a postaládákban kell lennie a lapnak.

    Tisztelettel,
    Varga Noémi,
    Ügyfélkapcsolati vezető
    Dél-amerikai Magyar Hírlap

  3. A péntek szabadnap? De akkor hát miként dolgoznak, négynapos munkarendben? Hétfőtől péntekig napi 10 órát, ha jól értem.

  4. Nem egészen. A hétköznapi munkarend a Kolónián hétfőtől csütörtökig napi 8 óra, azaz 4 nap * 8 óra, tehát összesen 32 óra. Aki hétvégi munkarendben dolgozik, péntektől vasárnapig dolgozik, szintén napi 8 órát – azaz 24 órát hetente. Évente akár 12 hét szabad – attól függően hogy van-e, illetve hogy mennyi kiskorú van a család nevelésében.

    Hangsúlyozom, ezek nem a paraguayi szabályok – hanem a Magyar Kolónia belső szabályzatából valóak.

  5. Döbbenetes! Mifelénk a négynapos munkahét még csak álom, és ha akad is elvétve egy-egy cégnél, akkor is ugyanúgy le kell dolgozni a megkövetelt heti munkaórák számát, csak épp négy nap alatt.
    A nyugdíj miként alakul Paraguayban, illetve a Kolónián?

  6. Az állami nyugdíjszabályok szerint 60 éves kor betöltésével mehet az ember nyugdíjba, a nyugdíj mértéke pedig a mindenkori átlagfizetésnek felel meg. Húsz év munkaviszony szükséges a teljes nyugdíjig. A Kolónia emellett magánnyugdíjat is biztosít, illetve megkövetel a munkaadóktól.

  7. Köszönöm a válaszokat! Rendkívül pozitív körülmények ezek a legtöbb dél-amerikai, vagy bármely európai országhoz képest.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük